Ik geef toe: een beeldscherm is ontzettend handig om je kind zichzelf te laten vermaken. Zeker in vakantieperiodes, wanneer er ook gewoon gewerkt moet worden en je niet altijd je kind(eren) kunt entertainen. Maar, gelukkig zijn er ook genoeg activiteiten zonder beeldschermen voor kinderen. Ik zet een aantal leuke tips voor je op een rij!

Activiteiten zonder beeldscherm voor kinderen

Wanneer je bijvoorbeeld onderweg bent naar je vakantiebestemming, uit eten gaat in een restaurant of gewoon iets leuks zonder beeldscherm wilt doen, dan is er volop keuze. Wij hebben zelf altijd wel een spelletje mee als we ergens gaan eten. In de auto doet een boekje of een stripboek vaak wonderen. Bij lange ritten toveren we overigens echt ook wel de tablet of de Switch tevoorschijn. Er is hierin wat mij betreft ook geen goed of fout, als ouder weet je het beste wat jouw kind nodig heeft. Wanneer je het fijn vindt om ook alternatieven te hebben voor activiteiten zonder beeldscherm waarmee je je kind(eren) bezighoudt, komt er nu een inspiratielijstje!

Puzzelboek voor kinderen

Puzzelen, dat is echt leuk vermaak voor in de auto of op vakantie. Ik maakte vroeger heel wat Zweedse raadsels als kind. Een tijdje geleden kregen we van Uitgeverij Deltas een leuk puzzelboek voor kinderen: Superleuke Sudoku’s! We kozen voor de variant 10-12 jaar.

Verbluffende Goocheltrucs

Laat je kind(eren) de wereld van de magie ontdekken door goocheltrucs te leren. Het is al een activiteit op zich om de truc onder de knie te krijgen. Hem daarna uitvoeren voor publiek is natuurlijk helemaal feest. Wij hebben al heel wat afgelachen met onze kleine Hans Klok. Het is niet alleen leuk, maar ook goed voor zijn creativiteit, doorzettingsvermogen en motoriek. Ook leuk als verjaardagscadeau!

Bouwen met LEGO of Playmobil

Iets wat hier in huis altijd een hit is: lekker spelen met LEGO of Playmobil. Laurens bouwt het liefst eigen creaties. Hele huizen, dorpen en verhalen passeren de revue. Met Playmobil idem dito, ik kijk er niet meer gek van op als er een boerderij en een cargoschip gecombineerd worden met elkaar.

Buiten de Pixels buitenspelen is cool bregblogt.nl

Samen bakken

Lekker een cake, koekjes of een taart bakken: veel kinderen vinden het geweldig! Er zijn heel wat kookboeken voor kinderen te vinden en ook online vind je recepten om te bakken met kids. Superleuk om samen te doen en ze leren er veel van. Onze zoon (2014) bakt inmiddels zelf pannenkoeken, maakt roerei en cupcakes gaan ook steeds beter!

Buitenspelen

Lekker buiten op avontuur, een hut bouwen, voetballen, naar de speeltuin: er is genoeg te beleven. Wat je kind het liefste doet is natuurlijk persoonlijk. De één klimt lekker in bomen, de ander wil liever tikkertje of verstoppertje doen en weer een ander is helemaal blij met een (voet)bal.

Zet een speurtocht uit

Een speurtocht is altijd goed voor vermaak. Doe dit bijvoorbeeld thuis of buiten. Je kunt zelf een speurtocht bedenken of je gebruikt er een kant-en-klaar spel voor. Het is maar net wat je zelf handig of fijn vindt!

Een potje (auto) bingo!

Voor een avond/middagvullend thuisprogramma is een bingo-avond altijd een goed idee! Verzamel allerlei leuke prijsjes, pak er een bingomolen bij en het feest kan beginnen. Wie gaat er met de meeste prijzen naar huis?

Ben je onderweg en zoek je entertainment? Dan is een autobingo een goed idee! Maak een kaart met 9 vakjes. In elk vakje schrijf of teken je iets wat je waarschijnlijk onderweg tegenkomt. Denk aan een tankstation, 10 rode auto’s, een vliegveld etc. Je kan de bingokaart natuurlijk ook groter maken. Degene die als eerste de kaart vol heeft wint een prijsje!

Doe een spelletje

Een spelletje is en blijft altijd leuk vermaak. Wij spelen heel wat potjes Rummikub, Quixx, Keer op Keer en Skip Bo. Ook Ticket to Ride is een grote favoriet hier in huis. Die laatste neem je wat minder makkelijk mee ergens naartoe, dat is meer als je thuis alle tijd neemt voor een spel. Ik zet hieronder wat leuke spellen voor onderweg en spellen voor thuis op een rij!

Een doeboek of een vakantieboek

Ik vond dat vroeger zelf altijd te gek: aan de slag met een doeboek of een vakantieboek. Puzzelen, verhaaltjes lezen, kleuren: het zit er allemaal in! Ideaal voor heel wat uren vermaak zonder beeldscherm!

Een boek lezen

Lezen is altijd een fijne activiteit zonder beeldscherm. Ik heb mijn liefde voor lezen doorgegeven aan onze zoon, die net als ik het ene boek na het andere verslindt. Je kunt het lezen altijd stimuleren door een leesbingo te maken. Op deze bingokaart zet je bijvoorbeeld grappige plekken op te lezen, momenten op te lezen of gekke houdingen om in te lezen. Zo maak je van het lezen een feestje voor kinderen die het niet zo makkelijk uit zichzelf doen.

Je kind vermaken zonder beeldscherm, zo doe je dat!

Je hebt hierboven al veel inspiratie gezien om je kind te vermaken zonder beeldscherm. Hopelijk vind je het handige tips! Heb je zelf nog aanvullingen? Deel ze dan in de comments!

Meer blogs en inspiratie over activiteiten zonder beeldscherm voor kinderen

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

1 Reactie

 1. Leuke tips!

  Mijn kleinkinderen zitten inmiddels op middelbare school.

  Toen ze kleiner waren maakte ik vaak (warme) chocomel en serveerde die in een oud écht (Sphinx) mokka-servies.
  In het koffiekannetje werd de chocomel gedaan en ze mochten zelf “koffie” schenken in de kleine kopjes die bij het servies hoorden. Uiteraard mochten ze ook zelf de slagroom toevoegen. Tijdens dit ritueel werd hun (school) dag besproken. Dat vonden ze geweldig en ik uiteraard ook.

  Vaak vroegen ze zelf “oma, wanneer gaan we weer koffie drinken?”.

  Dierbare herinneringen !!

  Lieve groetjes,

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.