Stiekem sparen? Dat klinkt alsof ik een hele matras vol briefjes heb gestopt, zonder dat iemand het weet. Maar nee, dat bedoel ik niet. Stiekem sparen is een manier om ongemerkt bedragen opzij te zetten. Ik zet daarvoor verschillende manieren in. Tijd om meer te delen over stiekem sparen met handige strategie en de beste spaarrekeningen!

Stiekem sparen met handige strategie en de beste spaarrekeningen

Stiekem sparen kun je op allerlei verschillende manieren doen. Het creëert bewustwording over je uitgaven en je bouwt al gauw een fijn extra spaarpotje op. Handige manieren voor stiekem sparen zijn bijvoorbeeld:

 • Vaste overboeking naar je spaarrekening zodra je salaris er is
 • Koopzegels sparen
 • Statiegeld bewaren
 • Uitgaven afronden naar boven en het verschil apart zetten
 • Niet gedane uitgaven apart zetten

Dit zijn maar een paar voorbeelden waarmee je extra geld opzij kunt zetten. Laten we eens kijken hoe je elke methode kunt aanpakken.

Vaste overboeking naar je spaarrekening zodra je salaris er is

Deze strategie is natuurlijk niet helemaal stiekem, omdat je er een bewuste handeling voor doet. Maar, door direct aan het begin van de maand een bedrag opzij te zetten, mis je het eigenlijk niet. Al begin je met een klein bedrag, op deze manier bouw je maandelijks aan je spaarpot.

Koopzegels sparen

Bij verschillende supermarkten kun je koopzegels sparen. Je koopt dan per bestede euro een zegel. Deze kost tussen de 2 en de 10 cent per stuk. Is je spaarkaart of -boekje vol? Dan wissel je het in voor cash of je laat het op je rekening uitbetalen. Ga je naar een winkel die geen koopzegels hanteert? Boek dan bijvoorbeeld 10% van het eindbedrag van je kassabon over naar de spaarrekening.

Statiegeld bewaren

Nu er statiegeld zit op kleine flesjes en blikjes, verzamel je voor je er erg in hebt een hele berg statiegeldflessen. Breng ze weg, laat het bonnetje uitbetalen en boek het bedrag direct over naar je spaarrekening. Weg is weg en je hebt het toch al een keer uitgegeven, dus kun je het net zo goed sparen!

Uitgaven afronden naar boven en het verschil apart zetten

Stel, je haalt elke dag een kop koffie op weg naar je werk. Die kost €3,15. Dan kun je het bijvoorbeeld afronden naar €3,50 en per dag €0,35 apart zetten.

Niet gedane uitgaven apart zetten

Stel, je wilt die dagelijkse koffie uit het vorige voorbeeld afschaffen. Je neemt voortaan je eigen koffie mee. Dan bespaar je toch mooi €3,15 per dag. Doe dat keer 365 en je zet op jaarbasis bijna 1150 euro opzij. Dat is toch een hele mooie meevaller dacht ik zo! Dit werkt ook goed als je stopt met roken, een abonnement op een streamingsdienst opzegt of stopt bij de sportschool. Meteen wegboeken als je salaris er is en je bouwt een lekker spaarpotje op.

Wat zijn de beste spaarrekeningen?

In een aantal van de voorbeelden geef ik de tip om geld op een spaarrekening te zetten. Hierin is de keuze groot, dus het is handig om je te verdiepen in de verschillende soorten spaarrekeningen. Vragen die je jezelf kunt stellen:

 • Wil je het geld snel kunnen opnemen?
 • Ga je voor hoge rente?
 • Wil je zakelijk of privé sparen?

Afhankelijk van je antwoorden zijn er verschillende spaarvormen:

 • Vrij sparen zonder voorwaarden. Neem geld op wanneer je wilt, stort zo veel als je wilt: het is allemaal mogelijk. Vaak heeft deze spaarvorm wel een lagere rente.
 • Sparen met voorwaarden. Je neemt minder makkelijk geld op of zet het langer vast. De voorwaarden verschillen per aanbieder. Vaak is de rente wel iets hoger dan bij vrij sparen.
 • Depositosparen. Hierbij zet je het geld vast voor een langere periode. Het is dus slim om goed uit te rekenen wat je kunt missen en voor welke periode. De rente wordt hoger als de periode langer is.
 • Jeugdsparen. Heb je kind(eren)? Dan is een aparte spaarrekening een goede optie. Vaak heeft een kinderspaarrekening een goede rente.
 • Zakelijk sparen. Koppel spaarrekening(en) aan je zakelijke betaalrekening. Hierop spaar je voor grotere investeringen of om een buffer op te bouwen voor periodes waarin je minder werkt.

Tip: vergelijk op Spaaronline.nl verschillende spaarrekeningen, zodat je een goede keuze maakt.

Mijn persoonlijke spaarstrategie

Ik geloof heel erg in potjes. Dus heb ik verschillende spaarpotjes op mijn zakelijke rekening, een spaarrekening op mijn persoonlijke rekening, spaarrekeningen bij onze gezamenlijke rekening én een aparte gezamenlijke spaarrekening waar we minder makkelijk bij komen. Ook sparen we koopzegels, die we bijvoorbeeld inwisselen als we naar een festival gaan. Na het dure jaar met onze verbouwing zijn we nu de spaarpotten weer stevig aan het vullen, dat geeft toch altijd veel rust!

Hoe en waar spaar jij? Heb je nog aanvullende tips? Deel ze gerust in de comments!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.