Angie is 14 en schrijft artikelen voor de schoolkrant. Ze vroeg me of ik haar artikel over mentale klachten onder jongeren ook wilde delen op mijn blog. Omdat ik veel volgers heb met kinderen, past dit onderwerp goed. Ik vind het ontzettend belangrijk dat hier aandacht voor is, zodat we onze kinderen op een goede manier kunnen begeleiden. 

Mentale klachten onder jongeren

Mentale klachten hebben een enorme impact op het dagelijks leven. Wel 1 op de 3 jongeren heeft last van mentale klachten. Yvette Wijnands werkt op Porta Mosana in Maastricht veel met jongeren en ziet dat steeds meer jongeren last hebben van mentale klachten. ”Ik merk dat er steeds meer jongeren zijn waarbij de klachten een flinke impact op het dagelijks leven hebben.”

Druk deels verhoogd door corona

De druk die jongeren op school voelen, en die voor veel klachten zorgt, komt waarschijnlijk deels door corona. ”Leerlingen hebben 3 jaar stilgestaan en hebben helemaal geen ontwikkeling doorgemaakt”, legt Yvette uit. Toch is het tempo in het onderwijs ondanks corona hetzelfde gebleven. Alles bijhouden en de draad weer oppakken na de vele online lessen, is voor veel leerlingen een moeilijke klus. ”Je had simpelweg een schermpje waar je de hele dag naar moest kijken en je zat in huis opgesloten. Ook emotioneel heeft dat op veel mensen een grote impact gehad. Leerlingen zijn kwetsbaarder geworden,”, zegt Yvette.

Mentale klachten onder jongeren

Mentale gezondheid is een onderwerp met veel aspecten, en er zijn veel soorten klachten en symptomen. Het meest voorkomende probleem onder jongeren is depressie. Zo rond de 7% van de jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar heeft hier last van. Als je naar alle soorten mentale klachten kijkt, dan heeft 1 op de 3 middelbare scholieren er last van. Dus in een klas van 30 kinderen zijn dat er wel 10! Mentale klachten kunnen per persoon verschillen. De meest voorkomende klachten zijn:  

  • Angst en/of paniekgevoelens.  
  • Je vermoeid voelen of slaapproblemen hebben.  
  • Je lusteloos of neerslachtig voelen.  
  • Niet meer kunnen genieten van de dingen waar je voorheen wel van kon genieten.  
  • Soms gedachtes hebben over de dood of (poging tot) zelfdoding.  

Grote invloed op het dagelijks leven

Yvette ziet het aantal gevallen van suïcide of pogingen daartoe drastisch stijgen. Er waren afgelopen jaar 15% in Nederland meer gevallen dan in 2021. Depressie en andere mentale klachten hebben een grote invloed op je leven; zo kan een dagelijkse routine al te veel zijn. Zoals het kammen van je haren, het poetsen van je tanden, een douche nemen en zelfs naar school gaan. ”Op het moment dat je wel naar school gaat krijg je bij een slecht schoolresultaat de bevestiging dat je het niet goed doet, wat voor nog meer stress zorgt”, legt Yvette uit. 

Lees ook: https://www.bregblogt.nl/2018/09/03/deze-vijf-lessen-leerde-ik-na-mijn-burn-out/

Hou elkaar en jezelf in de gaten

Als je nou één van deze klachten bij jezelf (of iemand anders) herkent, betekent dat niet meteen dat je een depressie hebt. Het is wel handig om in de gaten te blijven houden of jij (of iemand anders) langdurig klachten blijft houden. Yvette heeft tips voor leerlingen die last hebben van klachten én voor hun omgeving. ”Vaak is het zo dat als je iemand kent die hiermee kampt, enkel en alleen luisteren al veel zou kunnen betekenen voor deze persoon. Een luisterend oor is namelijk iets wat iemand vaak mist. Dit kan al een heel groot verschil maken. En het is goed om wat meer op elkaar te letten. Je kunt het niet altijd aan iemand zien. Er zijn veel mensen die hier last van hebben, je bent echt niet alleen. Vraag dan ook altijd om hulp.‘’  

Vraag hulp!

Herken jij deze klachten bij jezelf of bij iemand anders? Vraag dan altijd om hulp! Dat kan op meerdere manieren:  

  • Vrienden of je ouders  
  • Een lid van het zorgteam op school  
  • • Je huisarts kan je doorverwijzen naar een specialist  
  • Of ga naar @ease. Hier kun je gratis en anoniem een afspraak maken, zonder afspraak binnenlopen of online chatten met een specialist die jou hulp kan bieden op het gebied van mentale gezondheid, school, seksualiteit of financiën. 
  • Kijk op www.ease.nl  
  • Als je gedachtes hebt over de dood, of zelfdoding, bel dan naar 113! 
Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.