Hondeneigenaren zijn er vaak niet bewust van dat voedselallergie een veelvoorkomend probleem is bij honden en dat het hun algehele welzijn kan aantasten. Natuurlijk wil je zo goed mogelijk voor je hond zorgen, dus is het belangrijk om optimaal geïnformeerd te zijn over mogelijke voedselallergieën, hun oorzaken en hoe je er het beste mee kan omgaan. Daarom vertel ik je graag 5 dingen die je moet weten over voedselallergie bij honden. 

1. Wat houdt een voedselallergie bij honden in?

Voedselallergie is een abnormale reactie van het immuunsysteem van een hond op bepaalde voedingsstoffen in hun dieet. Deze reactie kan leiden tot verschillende symptomen zoals jeukende huid, oorontstekingen, braken, diarree en meer. Het is belangrijk om te weten dat voedselintolerantie en voedselallergie twee verschillende zaken zijn, waarbij een allergie een immuunrespons is, terwijl een intolerantie een spijsverteringsprobleem is. Sinds we zelf een hond hebben is het alsof we er een kindje bij hebben gekregen, waar ook een heleboel kennis voor nodig is qua gezondheid. 

2. De mogelijke oorzaken van voedselallergie bij viervoeters 

Voedselallergieën kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals eiwitten in het dieet van de hond, granen, zuivelproducten, en zelfs bepaalde conserveermiddelen of kleurstoffen. Het identificeren van de specifieke voedingsstoffen waaraan je hond allergisch is, kan een uitdaging zijn en vereist mogelijk een eliminatiedieet of allergietesten onder begeleiding van een dierenarts.

3. De juiste hondenbrokken voor gevoelige huid

Als je hond last heeft van voedselallergie en huidproblemen opmerkt, is het cruciaal om te kiezen voor hondenbrokken voor gevoelige huid. Dit zijn hondenbrokken die speciaal zijn samengesteld voor huidkwesties en voedselintoleranties. Dit zijn brokken die hypoallergeen van aard zijn en bevatten zorgvuldig geselecteerde ingrediënten om mogelijke allergische problemen te vermijden.

4. Ingrediënten om te vermijden

Bij het selecteren van hondenbrokken voor een hond met voedselallergie, wil je er natuurlijk voor zorgen om ingrediënten te vermijden waarvoor je hond allergisch blijkt te zijn. Dit kan van alles zijn, zoals granen, kip, rundvlees of zuivelproducten. Hierbij zijn twee dingen belangrijk: het raadplegen van een dierenvoedingsexpert voor een gericht onderzoek en zorgvuldig de ingrediëntenlijst te lezen om te kiezen voor brokken zonder deze specifieke allergenen. Zo kun je de kans op een negatieve reactie verminderen.

5. Let op de kwaliteit en voedingsevenwicht

Het is niet alleen belangrijk om allergenen te vermijden, maar het is ook essentieel om te kiezen voor hondenbrokken van hoge kwaliteit die een evenwichtige voeding bieden voor je hond. Hoe doe je dit precies? Kijk naar de voedingsrichtlijnen op de verpakking en zorg ervoor dat de brokken alle essentiële voedingsstoffen bevatten die je hond nodig heeft voor een gezond leven. Mochten er twijfels zijn, neem dan contact op met de fabrikant. Als ze je een uitgebreide toelichting kunnen geven over de lijst van ingrediënten, dan is dit meestal een goed teken! 

Welke voeding krijgt jouw hond? 

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.