Boekhouding en administratie kunnen voor veel beginnende ondernemers een blok aan hun been zijn. Toen ik in 2018 begon, kreeg ik opmerkingen als: ‘Weet je dat wel zeker, zo’n boekhouding is ingewikkeld hoor!’ Inmiddels weet ik wel beter: het valt allemaal reuze mee, als je weet hoe je het aanpakt. Daarom vertel ik vandaag hoe ik mijn boekhouding regel als zzp’er.
In deze blog:
Boekhouding regelen als zzp’er
Wanneer je start als zzp’er, ontkom je niet aan een boekhouding. Ik heb vrij snel een zakelijke rekening geopend, zodat ik mijn privé en zakelijke financiën kon scheiden. Ook heb je een btw-nummer nodig, dat je aanvraagt bij de Belastingdienst. Wanneer je je inschrijft bij de KVK krijg je hier alle informatie over.
Excelbestand of boekhoudprogramma?
Ik heb in het begin mijn boekhouding bijgehouden in een Excel-bestand. Ik printte alle facturen braaf uit en deed ze in een klapper. Het waren toen ook niet zoveel facturen, dus ik vond het wel leuk: kantoortje spelen. Dat duurde denk ik 6 maanden, toen wist ik: dit kan slimmer en handiger. Ik probeerde verschillende boekhoudprogramma’s uit en kwam uiteindelijk terecht bij Jortt. Dit programma heeft alles wat ik nodig heb:
- Koppeling met bankrekening
- Automatische verwerking van boekingen met Jortt boekhoudbot
- Helder dashboard met inzicht in mijn financiële situatie
- Makkelijk gepersonaliseerde facturen maken en versturen
Boekhouden als zzp’er
Per maand ben ik niet meer dan een uur kwijt aan mijn boekhouding, omdat heel veel automatisch gaat. Ik check 1 keer per week de openstaande acties. Dan koppel ik bonnen aan een betaling of controleer of alle facturen betaald zijn. Elke maand maak ik de facturen voor mijn vaste samenwerkingen, die ik sinds kort ook rechtstreeks vanuit Jortt verstuur. Dan kan ik er een mail bij tikken. Voor de klant is het supermakkelijk, die kan namelijk meteen via iDeal betalen. In Jortt zit ook een uitgebreide help-sectie, waar je alle antwoorden vindt op je vragen. Dingen als ‘Wanneer is iets een relatiegeschenk?’ en ‘Waaronder boek ik een zakelijke lunch?’ kun je hier opzoeken.
Ondersteuning door accountant
Aan het eind van ieder kwartaal loop ik mijn boekhouding nog eens na. Soms heb ik ergens 9% btw gerekend in plaats van 21% of andersom. Of er ontbreekt nog een bonnetje. Of bepaalde boekingen zijn nog niet goed verwerkt. Heb ik alles gecheckt? Dan geef ik mijn accountant een seintje. Hij heeft een eigen account in mijn boekhouding, waardoor hij alles snel en makkelijk kan inzien en controleren. Is alles in orde? Dan doet hij de btw-aangifte en kan ik betalen. Aan het eind van het boekjaar maakt hij de jaarrekening op en doet de aangifte inkomstenbelasting en dan is alles weer rond.
Lees hier mijn review van boekhoudprogramma Jortt
Btw automatisch sparen met Knab
Over die btw gesproken: ik hoor nog weleens ondernemers zuchten dat het zo’n groot bedrag is en dat ze dat niet altijd bij de hand hebben. Daarvoor heeft Knab, waar ik mijn zakelijke rekening heb, een ideale oplossing. Van elke betaling die ik ontvang, gaat automatisch 21% naar een aparte rekening. Zo heb ik altijd genoeg geld apart staan voor de btw-aangifte. Zeker omdat je als zzp’er ook kosten maakt en daarmee btw kan terugvorderen. Je bouwt als het ware een extra spaarpotje op, superhandig!
Makkelijk boekhouden als zzp’er? Kies voor Jortt!
Ik werk nu ruim 2 jaar met Jortt en ik ben oprecht fan. Ik betaal het zelf, dus niets aan dit artikel is gesponsord. Alles werkt heel soepel, van facturen maken tot inzicht in mijn cijfers, van boekingen verwerken tot jaarlijks een helder overzicht van de winst en verliesrekening. Wil je Jortt ook gebruiken als zzp’er? Als je het aanvraagt via onderstaande banner, ontvang ik daar een kleine commissie over. Een mooie manier om een andere ondernemer te helpen!
Hoe heb jij je boekhouding geregeld als zzp’er? Heb je nog vragen? Stel ze gerust!
Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.