Laatst deelde ik al een blog met tips voor meer ontspanning, vandaag wil ik mijn ervaringen met de spijkermat met je delen. Waarom is een spijkermat goed voor je? Hoe gebruik je een zo’n mat? Lees gauw verder!

Waarom is een spijkermat goed voor je?

Een spijkermat – of acupressuurmat – is een effectief hulpmiddel om te ontspannen. In ongeveer 20 minuten ontspan je zó diep, dat het lijkt alsof je een dutje hebt gedaan. Oké, ik geef toe: ik val ook regelmatig op dat ding in slaap. 😂

Wat is een spijkermat of acupressuurmat?

Een spijkermat is een mat die bedekt is met duizenden kleine plastic spijkertjes die lijken op de puntige naalden van een acupunctuurnaald. Deze spijkertjes zijn ontworpen om lichte druk uit te oefenen op je huid en d=je spieren, wat kan helpen bij het verlichten van spanning en stress. De acupressuurmat is om op te liggen of te zitten en de spijkers kunnen verschillende delen van het lichaam beïnvloeden, zoals de rug, nek, schouders, benen en zelfs de voeten.

Is een spijkermat pijnlijk?

Een vraag die ik regelmatig krijg is: ‘Doet een spijkermat pijn?’ De eerste keer vond ik het een beetje gevoelig, maar dat was al snel voorbij. Pijn doet het zeker niet! Zeker wanneer je lekker wegzakt in de ontspanning is het heerlijk en merk je niet eens dat je op de puntjes ligt.

Voordelen van de spijkermat

Nu je weet wat een spijkermat is, wil je misschien ook wel weten wat er dan zo fijn aan is. Ik vertel verderop in dit artikel over mijn persoonlijke ervaring, maar eerst geef ik je 3 voordelen van het gebruik van een spijkermat.

Voordeel 1: Stressverlichting

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een spijkermat is stressverlichting. De spijkertjes op de mat stimuleren de zenuwuiteinden in je huid, wat kan leiden tot een verhoogde bloedstroom en de productie van endorfine, het zogenaamde gelukshormoon. Hierdoor kan het gebruik van een spijkermat helpen om spanning en stress in het lichaam te verminderen, wat weer leidt tot een diepere staat van ontspanning en een gevoel van rust.

Voordeel 2: Pijn verlichten

Een tweede voordeel van een spijkermat is dat het kan helpen bij het verlichten van spierpijn en pijnlijke gewrichten. De druk van de spijkers op je huid ontspant gespannen spieren en het vermindert spierknopen. Dat zorgt weer voor minder spierpijn en ongemak. Bovendien kan het gebruik van een acupressuurmat de bloedcirculatie verbeteren, wat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van het herstel van beschadigde spierweefsels.

Voordeel 3: Beter slapen

Het derde voordeel van de spijkermat is dat het je slaapkwaliteit kan verbeteren. Veel mensen hebben problemen met slapeloosheid of onrustige slaap als gevolg van stress, pijn of andere gezondheidsproblemen. Het gebruik van een spijkermat helpt bij het ontspannen van lichaam en geest, wat weer leidt tot betere slaap. Bovendien komt ook hier weer endorfine vrij, wat angstgevoelens en piekergedrag vermindert.

Mijn ervaring met de spijkermat

Ik gebruik mijn acupressuur mat een paar keer per week en ik vind het heerlijk! Vooral wanneer ik merk dat stress of kou in mijn lijf vastzit, zijn 20 minuten op mijn matje. Soms val ik in slaap, dan trek ik de mat gauw onder me vandaan en draai me nog even om. Of ik ben voldoende opgeladen en kan er weer tegenaan. Je kan zo’n sessie vergelijken met een powernap of juist met een diepe meditatie.

Ik gebruik zelf onderstaande mat, waar ik heel tevreden over ben. Er zijn verschillende soorten op de markt, het is dus een persoonlijke keuze welke mat je kiest.

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

1 Reactie

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.