Op mijn 18e ging ik aan de pil, die ik heb geslikt tot mijn 30e. Toen stapte ik over op de Mirena spiraal. In 2013 liet ik die verwijderen, omdat we graag een kindje wilden. In 2014 liet ik opnieuw een Mirena spiraal plaatsen, die ik er in de zomer van 2022 uit heb laten halen. Waarom ik deze keuze maakte en hoe dat bevalt deel ik in deze blog. 

Mirena-spiraal verwijderen: waarom?

Officieel biedt een Mirena-spiraal zo’n 5 tot 6 jaar bescherming tegen zwangerschap. Mijn spiraal zat er al bijna 8 jaar in. Omdat ik er verder geen last van had, kon dat prima. Maar wacht even, was ik dan nog wel beschermd tegen zwangerschap? Want wij willen toch geen tweede kindje? Klopt, daarom is mijn man een paar jaar geleden gesteriliseerd. Zolang ik er niet stiekem met een andere man vandoor ga is er dus geen risico meer op een zwangerschap.😋

Ik gebruik al meer dan de helft van mijn leven anticonceptie op basis van hormonen en voelde heel sterk dat ik terug wil naar de basis. Ontdekken wat mijn lichaam zelf doet, hoe mijn cyclus is en vooral even niets kunstmatigs in mijn lijf.

Hoe ging het verwijderen van het spiraaltje?

Het verwijderen was een stuk makkelijker en prettiger dan het plaatsen. Toen ik het eerste spiraaltje liet plaatsen ging ik bijna van mijn stokje, daar ben ik echt heel beroerd van geweest. Alsof dat nog niet genoeg was, heb ik de eerste anderhalf jaar (!!) gevloeid. Niet zo relaxed. Daarna was het wel voorbij en gebeurde er niks meer. De plaatsing van de tweede spiraal was een stuk prettiger, maar ook toen had ik dezelfde vervelende aanloop van anderhalf jaar. Dat was een reden om de laatste spiraal niet te laten vervangen, want ik vond het wel fijn dat ik niet meer ongesteld werd.

Het verwijderen was zo gepiept. Natuurlijk is die eendenbek nooit prettig, maar mijn huisarts is ontzettend lief en relaxed, dus merkte ik er zo min mogelijk van.

Hoe bevalt het mij zonder spiraaltje?

Terwijl ik deze blog schrijf zijn er 9 maanden verstreken. Ik wilde eerst goed ervaren hoe mijn lichaam zich zou herstellen, voor ik er een blog over schreef. Het meest ‘vervelende’ gevolg van deze beslissing is dat ik weer maandelijks ongesteld word. Het is een voordeel dat ik mijn cyclus nu weet en kan volgen. Als gevoelig persoon ben ik ook gevoelig voor de schommelende hormonen en alles wat daarbij komt kijken. Ik ben me momenteel aan het verdiepen in de voordelen van werken volgens mijn cyclus. In het kort houdt dat in dat ik mijn werkzaamheden en planning afstem op de verschillende fases in mijn cyclus. In dit artikel van Ellen Daemen lees je hoe dit werkt.

Is menstruatie anders na een spiraal?

Ik heb niet het idee dat er veel veranderd is. Mijn menstruatie is niet heel zwaar en daardoor goed vol te houden. Soms heb ik wel meer buikpijn en dan trek ik me terug, neem een warm bad of rust wat meer. Ik ben wel benieuwd hoe zich dat de komende jaren gaat ontwikkelen, aangezien de kans groot is dat ik binnen nu en 10 jaar in de overgang kom. My god, dat is echt raar om te typen, omdat ik me nog altijd 26 voel 😂

Tijdens mijn menstruatie gebruik ik overigens voornamelijk wasbaar maandverband en menstruatieondergoed en dat bevalt echt heel erg goed. Ik gebruik producten van zowel Bamboozy als van de Duitse drogisterijketen DM. Zal ik hier ook eens een aparte blog aan wijden?

Ik heb er geen spijt van de Mirena spiraal verwijderen. Het voelt fijn om geen kunstmatige hormonen in mijn lijf te hebben en stap voor stap mijn ritme aan te passen aan mijn cyclus. Over een tijdje zal ik daar ook eens over schrijven, wanneer ik daar wat meer mee geëxperimenteerd heb. 😊

Heb je nog vragen? Stel ze gerust!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

2 Reacties

  1. Ik ben sinds 2016 zo goed als anticonceptie vrij. Alleen in de zomervakantie slik ik nog weleens de pil, omdat ik het vervelend vind om ongesteld te zijn op vakantie. Maar ik merk het altijd meteen als ik de pil slik, dan zijn de stemmingswisselingen nog heftiger aanwezig.
    Menstruatie ondergoed durf ik nog niet zo goed. Bang dat het dan toch verkeerd gaat of zo. Dus een blog is zeker welkom.

  2. Ik heb ‘m juist pasgeleden weer vervangen voor een nieuwe. Na mijn laatste zwangerschap kwam de menstruatie onregelmatig en super hevig weer op gang. Ben daar toen behoorlijk ellendig van geweest. Vóór mijn zwangerschappen altijd aan de pil geweest, maar dat wilde ik niet meer. Uiteindelijk voor mirena gekozen. Ik merk alsnog wanneer ik richting eisprong ga, of wanneer die tijd van de maand er weer aan zit te komen, maar gelukkig niet meer zo hevig ongesteld als voor de mirena. Geen spijt! Maar snap ook de keuze om er niet meer voor te gaan. Toch het fijnst als je lijf het zelf mag doen. Lees graag meer over je ervaringen met leven volgens je cyclus!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.