Een beeldscherm is anno 2023 niet meer weg te denken. Het begon ooit met de televisie, toen kwamen de laptop, de tablet en de smartphone. Nu onze zoon ouder wordt, staan we regelmatig stil bij zijn beeldschermgebruik. Wat zijn de regels die we hanteren? Krijgt hij een eigen telefoon en zo ja, wanneer? 

Beeldschermgebruik bij kind van 8 jaar

Als het gaat om beeldschermgebruik voor onze zoon kijken we eigenlijk per keer naar de situatie. De televisie mag ‘s ochtends wel even aan, als hij alles wat gedaan moest worden heeft gedaan. Anders gaat er geen sok meer aan en geen tandenborstel door zijn mond. Hij mag na school op de spelcomputer, maar niet langer dan 1,5 uur per dag. Die tijd kan hij verspreiden of in één keer opmaken, maar op = op. Wat betreft mobiele telefoons: hij speelt heel af en toe een spelletje op die van ons, maar een eigen telefoon zie ik op deze leeftijd nog niet zitten.

Mobiele telefoon voor ons kind van 8 jaar?

Zoals ik er nu in sta zullen we misschien in een groep 8 een Samsung kopen. We gebruiken allebei Samsung, de S21, en de A53 en dat bevalt erg goed. Het zijn gebruiksvriendelijke en betaalbare toestellen van goede kwaliteit. De camera’s zijn goed, niet geheel onbelangrijk in mijn vakgebied. En als onze zoon straks een puber is, zal hij ook wel foto’s willen maken en willen videobellen met zijn vrienden. Ook handig: we kunnen als hij een Samsung heeft zijn account makkelijk beheren. Als hij eenmaal een telefoon heeft, vind ik het fijn om toch wat toezicht te kunnen houden.   

Bereikbaarheid versus entertainment

Voor een eigen telefoon vind ik hem nu dus nog te jong. Ik zie om me heen steeds meer (jonge) kinderen met een telefoon, die daar dan ook in gezelschap volledig op gefocust zijn. Ik merk dat ik daar steeds meer moeite mee krijg, want ze kijken dan vaak niet meer om naar de andere kinderen die er zijn. Kinderen die wel nog willen spelen. Ik kan me nog herinneren hoe leuk ik het vroeger vond om naar feestjes of op bezoek te gaan, omdat we dan met allemaal bekende en onbekende kinderen konden spelen en ravotten, terwijl de ouders uren zaten te kletsen. Ik geloof dat er altijd wel iets te doen is: buitenspelen, met speelgoed spelen, knutselen, lezen. Maar aan de andere kant is de digitalisering ook echt van deze tijd en wil je je kind er niet helemaal bij weghouden. Collega Kimberly schreef er ook al eens over: Wel of niet je kind een eigen telefoon geven? Wij vinden het (nog) niet nodig dat onze zoon de hele dag met een telefoon rondloopt.  Zoals ik al schreef, als hij straks groter is en vaker alleen onderweg is, vind ik het wel prettig dat hij kan bellen als er iets is of dat we hem kunnen bereiken. Een GPS-horloge hebben we ook kort geprobeerd, maar dat vond ik geen succes.

Televisiekijken: onze regels

We hebben niet echt vaste regels over de televisie. Meestal kijkt hij ‘s ochtends even TV bij het ontbijt en ‘s middags als hij uit school komt. Als er een vriendje komt spelen, dan kijken ze soms een filmpje, een andere keer spelen ze op de computer of ze gaan lekker boven of buiten spelen. Dat hangt ook een beetje van het weer af. Ik geef toe: in het weekend staat de TV soms wel langer aan. Wij slapen dan lekker uit en meneer maakt het zichzelf gemakkelijk op de bank. Geef hem eens ongelijk. Nu hij wat ouder wordt, kijken we ook samen naar programma’s als Wie is de Mol?, De Verhulstjes en Lego Masters. Superleuk en een stuk gezelliger dan sommige nogal hysterische kinderseries waar hij zo blij van wordt. 😂
Zolang hij ook maar genoeg speelt, doen we er niet zo moeilijk over.

Spelcomputer

Voorheen deed onze zoon spelletjes op mijn oude tablet. Nadat hij een keer het ene na het andere spel downloadde, hebben we daar grenzen aan gesteld. Hij heeft een aantal spellen die we goedkeuren en that’s it. Sinds Sinterklaas is er een Nintendo Switch in huis gekomen. Hij is er zó blij mee en speelt er graag op. We hebben de schermtijd dus ingesteld op 1,5 uur en dat is meer dan genoeg. Sterker nog, we gaan deze waarschijnlijk nog wat terugbrengen. Wat ik leuk vind om te zien is dat hij er onwijs behendig in is en ook leert hoe hij ermee omgaat als iets even niet lukt of als hij iets moeilijk vindt. Dat was in het begin wel even zoeken, toen kon het bommetje nogal eens barsten. Daar schrok ik van en toen hebben we ook de limiet op de schermtijd gezet. Inmiddels is dat geen enkel probleem meer en gaat hij gerust met lego of Playmobil spelen als de tijd om is.

Beeldschermgebruik: ik vind het maar ingewikkeld

Zoals je ziet hebben we dus niet echt hele strenge of strakke regels en doen we wat goed voelt. En dat is denk ik het allerbelangrijkste. Je kent je eigen kind het beste en weet wat erbij past. En je weet ook wat jij zelf belangrijk vindt. Voor sommige kinderen is het beeldscherm juist houvast, bijvoorbeeld als ze niet tegen prikkels of drukte kunnen of wanneer ze het nodig hebben om zich terug te kunnen trekken. Daar kun je dus nooit over oordelen, hoe lastig dat soms ook is. Waar ik wel in geloof is dat je kiest voor wat jij/jullie belangrijk vinden. Je bent het aan niemand verplicht om je kind op een beeldscherm te laten spelen in gezelschap, omdat andere kinderen het ook doen. Met deze blog geef ik je vooral een kijkje in onze keuken, omdat ik weet dat veel lezers dat interessant vinden. Over het algemeen is mijn gevoel dat ik het ingewikkeld vind. Zelf zit ik ook vaker op een scherm, dus dat voorbeeld krijgt hij. Ben ik niet trots op. Daarom duik ik in zijn gezelschap steeds vaker in een boek, doen we samen een (bord)spel of gaan we samen wandelen met Gijs. Lukt niet altijd even goed, maar we werken eraan.

Hoe ga jij om met beeldschermgebruik? 

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

2 Reacties

  1. Heel erg interessant om jou/jullie overwegingen te lezen. Ik denk dat ik met name dat laatste ook heel ingewikkeld zou vinden. Ik zit zelf ook (te) veel achter een schermpje en denk soms: als ik een kind zou hebben, is dat dan het voorbeeld dat ik zou willen geven? Best ingewikkeld.

  2. Ik vind het verschrikkelijk om te zien dat kinderen vaak “stilgehouden worden” met een telefoon van papa of mama in de handen. En al heel jong ook. Wat is er mis met samen iets doen? Een spelletje, knutselen, wandelen etc. Ik begrijp dat ze ook mee moeten met de tijd maar sommigen overdrijven. Of ben ik nu ouderwets?

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.