Trouwen is zó bijzonder, het is de manier om jullie liefde te vereeuwigen. Of je het nu groot of klein viert, het is fijn als je er iets bijzonders van kunt maken. Daarom deel ik graag een aantal tips om je trouwceremonie persoonlijk te maken!

Tips voor een persoonlijke trouwceremonie

Elkaar de liefde verklaren ten overstaan van vrienden en familie: het is een bijzonder en dierbaar moment. Om het een extra dimensie te geven, kan je de trouwceremonie persoonlijk maken. Bijvoorbeeld met liedjes, je eigen trouwgeloften en een speciale rol voor je kind(eren).

Kies een BABS die past

Wanneer je voor de wet trouwt, is er een  trouwambtenaar nodig. Dit kan een vaste ambtenaar van de gemeente zijn of een BABS, een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Die laatste kan een bekende Nederlander zijn, maar ook je beste vriend(in), je vader of een freelance ambtenaar die niet aan een gemeente verbonden is. De ambtenaar speelt een belangrijke rol in de trouwceremonie en daarom is het fijn als het klikt. Met de trouwambtenaar heb je altijd een voorgesprek, waarin je vertelt over jullie liefde en wat jullie graag willen in de trouwceremonie.

Kies muziek die bijzonder is voor jullie

Muziek doet zo veel met je ceremonie. Door liedjes te kiezen die bijzonder zijn voor jou en je bruid(egom) geef je de trouwceremonie meteen een persoonlijk tintje. Denk aan een liedje waarop jullie apart of samen binnenkomen, muziek na het ja-woord en muziek als jullie als kersvers bruidspaar naar buiten lopen. Je kunt ook kiezen voor live muziek tijdens je ceremonie.

Geef je kinderen een belangrijke rol

Onze zoon Laurens was bijna 5 toen wij trouwden. Hij vond het allemaal erg spannend en kroop veilig bij papa op schoot. We hadden voor hem een bijzondere rol weggelegd. Hij mocht samen met zijn nichtje de ringen komen brengen en toen wij samen met onze getuigen onze handtekening zetten, mocht hij zijn eigen trouwakte tekenen. Dat vond hij natuurlijk heel speciaal en hij schreef zijn naam heel zorgvuldig op de stippellijn.

Vraag een bijzonder persoon om te speechen

Je kan er ook voor kiezen om een van je ouders, een ander familielid of een dierbare vriend(in) vragen om tijdens de ceremonie te spreken. Dit geeft een persoonlijke draai aan de trouwceremonie en zorgt vaak voor een lach en een traan door de herinneringen die opgehaald worden.

Schrijf je eigen trouwgeloften

Met je eigen trouwgeloften spreek je uit naar je geliefde wat je belooft voor jullie toekomst. Je vertelt waarom de ander zo belangrijk voor je is en wat je zo in je geliefde waardeert. Voor veel bruidsparen is trouwgeloften schrijven best een uitdaging en dat begrijp ik helemaal! Gelukkig heb ik daar een mooie oplossing voor: een uniek en praktisch werkboek waarmee je zelf je eigen trouwgeloften schrijft! Stap voor stap met duidelijke uitleg.

Heb jij nog aanvullende tips voor een persoonlijke trouwceremonie? Deel ze in de comments!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.