Hoe gaan de lampen in en om jouw huis aan en uit? Moet je ervoor op een knopje drukken? Gaan zij op een bepaalde tijd ‘vanzelf’ aan en ook weer uit? Of heb je ze voorzien van een sensor, waardoor ze alleen bij beweging aanspringen? Wij hebben sinds kort een aantal lampen die we met de app bedienen en lampen die op een sensor werken en dat is heel handig!

Automatische verlichting: hoe werkt het?

Hoe vaak verlicht jij ruimtes die eigenlijk helemaal niet verlicht hoeven te worden op dat moment? Een stuk vaker dan je lief is, waarschijnlijk. Kinderen helpen daarin ook niet echt, die laten maar al te graag lampen branden in ruimtes waar ze helemaal niet zijn. Hoe lang staat de buitenlamp te schijnen terwijl er helemaal niemand in de buurt van je huis is? Hoe vaak staat het ganglicht nog aan terwijl je daar al lang niet meer bent, of laat je het licht op de trap branden omdat je over een uurtje toch weer naar beneden moet? Juist, je bent niet de enige hoor!

Besparen met slimme verlichting

Zonde is het wel. Want verlichting kost energie, en daarop besparen is niet alleen goed voor je eigen portemonnee, maar ook een stuk beter voor de wereld. Probeer daarom alleen lampen te laten branden in ruimtes waar je daadwerkelijk bent, en waar verlichting nodig is. Een buitenlamp met sensor is een goede manier om je huis alleen te verlichten als er iemand in de buurt komt. En ook op de gang, in de hal, op het toilet of op de trap kan een sensor ervoor zorgen dat lampen niet onnodig lang aan blijven. Ze gaan vanzelf aan als jij in de buurt komt, dat alleen is al erg prettig, maar stoppen ook met schijnen als je weer weg bent; wel zo duurzaam.

Je lampen programmeren

Lampen laten werken met sensoren is super duurzaam, maar niet voor iedere ruimte even handig. Sensoren werken op basis van beweging, en dat is prima voor ruimtes waar je maar kort bent. In je woonkamer zit je er echter niet op te wachten dat je plafondlamp opeens uit gaat terwijl jij rustig op de bank een film ligt te kijken. Zie je het al voor je? Zit je elk halfuur met je armen te zwaaien om het licht weer aan te krijgen. 😂

In je woon- of werkkamer zijn lampen die je kunt programmeren daarom een betere keuze. Je kunt ze aan laten gaan vlak voordat je doordeweeks je bed uitkomt, en weer uit laten gaan op de tijd dat je je huis verlaat, of wanneer de zon is opgekomen. Ook ’s avonds kun je ze op deze manier programmeren, per lamp verschillend. Zo voorkom je dat je de deur uit gaat terwijl de lampen nog branden, terwijl je geniet van het comfort van een lamp die al aan is als jij de ruimte betreedt.

Welke soort verlichting heb jij in en om het huis? Automatisch of een combinatie van handmatig en automatisch?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.