Dat geld lenen geld kost, dat wist je waarschijnlijk al. Iets minder bekend is misschien dat niet alle verbouwingen de woningwaarde verhogen? Nog minder bekend is misschien dat een hypotheek een dure financieringsvorm kan zijn. Nu we zelf volop aan het verbouwen zijn, lees ik veel over het onderwerp. Vandaag hebben we het over verantwoord en goedkoop geld lenen voor een verbouwing.

Verantwoord en goedkoop geld lenen voor een verbouwing

Geld lenen is niet iets wat je even tussendoor doet. Het is belangrijk dat je goed nadenkt over  de voor- en nadelen van een lening. Het gaat tenslotte niet om een paar tientjes. Als je geld wilt lenen voor een verbouwing, zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt je hypotheek oversluiten en/of een bouwdepot aanvragen of een aparte lening afsluiten.

Verhoogt de verbouwing de woningwaarde?

Wil je verbouwen én investeren in je woning? Let dan goed op het type verbouwing. Niet alle verbouwingen hebben namelijk invloed op de woningwaarde. Zo kan een verbouwing bijvoorbeeld een kwestie van smaak zijn (mooie rode keuken of bad in je slaapkamer?) of een beperkte levensduur hebben. Een tijdloze badkamer zal meer invloed hebben op de woningwaarde dan een ontwerp dat trendgevoelig is en over 5 jaar niet meer in de smaak valt bij potentiële kopers. Wil je echt de waarde van je woning verhogen? Creëer dan extra oppervlakte. Een uitbouw of dakkapel is een goed voorbeeld van een waarde verhogende aanpassing.

Verantwoord lenen? Let op de looptijd

Verbouw je de badkamer of keuken, dan mag je erop rekenen dat ze ongeveer 15 jaar meegaan. Houd daar rekening mee als je een lening afsluit. Het is niet handig om een lening met een looptijd van 20 jaar af te sluiten, als je na 10 of 15 jaar de badkamer vernieuwt. Het zou zonde zijn als je nog jaren moet afbetalen voor iets wat je alweer hebt vervangen.

Kies je voor een hypotheek of lening?

Bij het financieren van een verbouwing denken mensen vaak als eerste aan een hypotheek. Het geeft ze een veilig gevoel of zijn aangetrokken tot de lage rente. Het is de lage rente die vaak misleidend is. Wat vaak vergeten wordt zijn de extra kosten die gepaard gaan met het afsluiten van een hypotheek, zoals notariskosten of een eventuele boete voor voortijdig aflossen van je oude hypotheek.
Wil je goedkoop lenen voor je verbouwing, tel dan alle kosten (notaris, hypotheekadviseur, etc.) bij elkaar op. Het is niet vreemd dat de totale kosten van bijvoorbeeld een persoonlijke lening lager zijn dan die van een hypotheek.

Goedkoop lenen? Vergelijk leningen

Net als bij hypotheken kan je ook leningen vergelijken. Door goed rentes en voorwaarden te vergelijken kan je de goedkoopste lening vinden die bij je past. Zet alle voor- en nadelen op een rijtje en bepaal wat in jouw situatie het meest gunstig is. Kom je er niet uit? Schakel dan een financieel adviseur in die met je meedenkt. Dat heeft ons ontzettend veel inzichten en duidelijkheid gegeven in de voorbereiding van onze verbouwing.

Hoe zou jij investeren in de waardeverhoging van je huis?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.