Verduurzaming is hot, op steeds meer huizen prijken zonnepanelen, ketels worden vervangen en er wordt volop geïsoleerd. Ook wij nemen de nodige verduurzamende maatregelen in huis. Nu kost dat een paar euro en daarom verduurzamen we ons huis met een bouwdepot. Hoe dat werkt en wat je ermee kan doen vertel ik in deze blog!

Je huis verduurzamen met een bouwdepot

Een bouwdepot is een pot met geld die je enkel mag gebruiken voor het verbouwen en/of verduurzamen van je huis. Wij sloten in 2021 onze hypotheek over en daar namen we ook een bouwdepot bij. Dit gebruikten we al voor de nieuwe badkamer en straks voor de uitbouw. Maar ook voor de verduurzaming van ons huis hebben we het bouwdepot aangesproken. Voor de hypotheek helemaal goedgekeurd is, moet je een verdeling van het bouwdepot aangeven. Bij ons was dit verdeeld in bouwkundige aanpassingen, renovatiewerkzaamheden en verduurzaming.

Zonnepanelen uit het bouwdepot

De eerste uitgave uit het bouwdepot waren de zonnepanelen. Vraag me niet hoe, maar met ons gezin van 3 verbruiken we net zo veel als een tweepersoons huishouden. Daardoor kwamen we met 8 zonnepanelen goed uit. Het is handig om meerdere offertes op te vragen als je kiest voor zonnepanelen. Het eerste gesprek was met een partij die dit deed met een subsidie vanuit de gemeente. De totale lening die daarbij zou horen, kwam uit op 10.000 euro. Toen bleek dat de zonnepanelen uit het bouwdepot betaald konden worden, vonden we al gauw een partij die voor iets meer dan 5000 euro zonnepanelen plaatste, zonder ingewikkelde lening. Die hadden we tenslotte al bij de bank afgesloten in de vorm van een hypotheek.

Je huis isoleren

Je huis isoleren is ook een goede manier om te verduurzamen. De kosten hiervoor kun je eveneens uit het bouwdepot halen. De algemene stelregel is dat je alles wat nagelvast is met het bouwdepot mag verrekenen. Je isolatie haal je er niet uit als je ooit gaat verhuizen, dus die kan mee in het bouwdepot. Je kan ervoor kiezen om zelf te isoleren, bijvoorbeeld op zolder, of om een bedrijf in te huren dat je dak, spouwmuren en vloer isoleert. Wij hadden een paar jaar geleden al gekozen voor vloerisolatie. De zolder staat nog op de verlanglijst, maar blijkt iets lastiger vanwege de constructie in die ruimte. Dat schuiven we dus nog eventjes op de lange baan.

Verduurzamen met een bouwdepot? Zo doe je dat!

Zet op een rijtje welke verduurzamende maatregelen je wilt nemen. Bespreek dit vervolgens met je hypotheekadviseur, zodat je alles goed opneemt in je hypotheekaanvraag Het is toch fijn dat je er niet extra voor hoeft te sparen en dat je daardoor sneller van de lagere energiekosten kunt profiteren.

Wat heb jij gedaan om je huis te verduurzamen?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.