Het is zo’n cliché, maar echt hoor: wat gaat het snel! Onze teckelpup Gijs is alweer 3 maanden bij ons en tikt binnenkort de 5 maanden aan. Dat leek me een mooi moment voor een update en om een aantal veelgestelde vragen te beantwoorden!

Het leven met een teckelpup

Ik zei laatst nog tegen iemand: “Ik wist wel dat het leuk zou zijn, maar zó leuk, nee, dat had ik niet durven dromen!” Gijs voelt als een echt cadeautje dat ons gezin compleet maakt. Ik kan hem echt niet meer missen. Hij is vrolijk, nieuwsgierig, enthousiast en knuffelig. Zoals het een teckel betaamt is hij ook ondeugend, eigenwijs en soms wat brutaal. Maar met dat schattige koppie maakt hij dan meteen weer veel goed.

Veelgestelde vragen over onze teckelpup Gijs

Toen we Gijs in januari kregen, vond ik het best spannend. Zou het allemaal goed gaan? Kon hij goed socialiseren? Zou hij alles slopen?  Tijd om eens te kijken hoe het de afgelopen maanden ging, ik beantwoord een aantal vragen die ik regelmatig krijg!

Sloopt je teckelpup veel?

Ja, hij heeft dingen gesloopt, maar gelukkig vooral zijn eigen speelgoed en mand en niet mijn favoriete sneakers. We geven hem voornamelijk speelgoed van Kong, dat van goede kwaliteit is. Maar, een puppy die tanden krijgt, wil veel bijten. Dus is er toch al het een en ander gesneuveld. Als hij veel bijtbehoefte heeft, geven we hem bijvoorbeeld een bevroren wortel, een gedroogd varkensoor of een bullepees. Daar is hij wel even zoet mee en dat verlicht de pijn van het tandjes wisselen.

Hoe verloopt de socialisatie?

De eerste week dat hij bij ons was hebben we hem nog veel thuis gehouden, daarna zijn we langzaam naar buiten gegaan en namen we hem mee naar het schoolplein. Hij trok het nodige bekijks van ouders en zeker ook van de kinderen. Daar zijn we heel relaxed mee omgegaan en daardoor vindt hij het nog altijd heel leuk op school. Natuurlijk letten we goed op dat hij niet belaagd wordt en dat hij zich fijn voelt.

Hij speelt graag met andere honden en het is mooi om te zien hoe hij op elke hond weer anders reageert. Bij de een is hij vrijpostig en springt er meteen op af, bij de ander gaat hij al direct op zijn rug liggen. Ook hierbij kijken we goed naar zijn reactie. Je leert hem steeds beter kennen en weet wanneer het genoeg is.

Lees ook: Welke spullen heb je nodig als je een puppy in huis haalt?

Laat je de teckelpup loslopen?

Als het even kan wel ja. Dit doen we al vanaf 8 weken op advies van de fokker. Ik vond het best even spannend in het begin, want het is zo’n kleine uk. Wat bleek, hij blijft gewoon in de buurt. En als we wat verder uit elkaar zijn, weet hij dat er bij mij of Etienne snoepjes te halen zijn en is hij er als de gesmeerde bliksem weer bij. Hij kan steeds langer en verder wandelen en hobbelt dan vrolijk om ons heen. Druk aan het snuffelen en huppelend door het veld.

Is hij al zindelijk?

Yes! Even afkloppen hoor, want dit is sneller gegaan dan we hadden durven dromen. Hij heeft de eerste periode af en toe plasjes en poepjes in huis gedaan, maar dat is ook normaal. Stel je voor dat je in een vreemd, nieuw huis komt. Dan wil je daar gewoon je eigen geur en draai aan geven. We hebben hem consequent buiten gezet na het eten, slapen en spelen en dat wierp al gauw zijn vruchten af. De eerste periode ging hij ‘s nachts nog op een matje op de slaapkamer en plaste daar dan netjes op. Hij gaat nu zelf bij de achterdeur zitten als hij naar buiten wil. Dan lopen we een rondje door de wijk met hem of hij gaat even snel op het gras. (Tijdens een videocall kan je tenslotte niet altijd ophangen en met je hond gaan wandelen.)

Waar slaapt hij?

Gijs slaapt in een mandje naast ons bed. Dat gaat echt heel erg goed. Er is een korte periode geweest waarin hij ‘s avonds overprikkeld was, waardoor we dan langer bezig waren om hem te kalmeren. Inmiddels gaan we naar boven als hij na het eten lekker relaxed is en dat gaat goed. Gemiddeld slaapt hij tot 6.30 uur door. En soms daarna ook nog, als we hem even laten plassen. Het is net een baby hoor!

Laat je hem al alleen thuis?

Dit zijn we aan het oefenen. Soms hebben een afspraak in de agenda staan en denken we ineens: Shit, Gijs kan niet mee! Is het echt een lange afspraak, dan past de buurvrouw meestal even op. Laatst hadden we oudergesprek en hebben we hem alleen gelaten met een varkensoor. Dat ging hartstikke goed en hij keek amper op of om toen we thuiskwamen. Zo bouwen we het rustig op, al vind ik het nog wel spannend hoor! Maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit goed komt.

Gebruiken jullie een bench?

Nope, nooit gedaan ook. Dit is ook een keuze in overleg met de fokker en die heeft goed uitgepakt. Soms is het wel even een uitdaging om onze nieuwsgierige Gijs z’n rust te laten pakken, maar hoe ouder hij wordt, hoe makkelijker dat gaat. Terwijl ik dit schrijf zijn we met zijn tweetjes thuis en ligt hij al de halve ochtend in zijn mandje te slapen naast mijn bureaustoel. Af en toe hoor ik een snurk en als hij moet plassen klimt hij eruit en kijkt me vragend aan. Hij is van jongs af aan geen bench gewend en we willen hem geen stress geven. Dus zolang dit prima gaat, gaan we lekker door!

Gaan jullie naar puppycursus?

Yes! Toen Gijs 12 weken oud was zijn we gestart met puppycursus bij Hondencentrum Limburg. Volgende week behaalt Gijs zijn diploma! De puppycursus was niet alleen leerzaam voor de socialisatie, maar ook voor bepaald gedrag. Hij kan nu zitten, liggen. blijven, volgen en naar zijn plaats, allemaal op commando. En hij heeft nee geleerd, bij een pup toch wel het meest belangrijke commando 😂😂

Op naar de puberteit

Het klinkt allemaal goed hè, als ik het zo vertel! Natuurlijk kunnen we hem af en toe achter het behang plakken. Maar wat ik vooral heb geleerd, is dat we zijn gedrag steeds beter kunnen lezen en daarop reageren. Hij moet veel slapen en doet hij dat niet, dan wordt hij baldadig. Het is net een echt kind. 😉
Over een paar maanden rollen we de puberteit in, ik ben heel benieuwd hoe dat zal gaan en wat voor streken hij dan gaat uithalen. We genieten in ieder geval volop van dit kleine mannetje en zijn elke dag nog zo dankbaar en blij dat hij bij ons mocht komen wonen!

Heb je nog meer vragen over onze teckelpup? Reageer dan hieronder! Je kan Gijs ook volgen op Instagram!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

6 Reacties

  1. Wat heeft hij toch een schattig, prachtig koppie! Dat los laten lopen lijkt me ook heel spannend. Weg is weg, tenslotte. Maar misschien is het voor Gijs ook wel gewoon spannend en blijft hij mede daarom dichtbij? Fijn dat dat goed gaat!

    • Ja hij wil heel graag bij ons (zijn roedel) zijn, dus verliest ons niet uit het oog. Waarschijnlijk winnen zijn hormonen het straks wel in de puberteit, we gaan het zien! 😉

  2. Wat een schatje <3 Ik ben geen hondenmens, maar zoals je het omschrijft klinkt het wel heerlijk, zo'n familielid op pootjes.

  3. Super schattig 🥰. Wij hebben Bailey is precies 5 maanden oud en wat ik allemaal heb gelezen herken ik terug in Bailey ook een teckel 🥰. Binnenkort gaat Bailey op puppycursus 😅

    Groetjes 👋🏽

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.