Verlichting is ontzettend belangrijk in je huis. Niet alleen praktisch, zodat je in het donker iets kan zien, maar ook voor de sfeer. Nu kan je lukraak wat lampen neerzetten en ophangen, maar haal je daarmee ook het beste uit de ruimte? Door een lichtplan te maken, verlicht je een ruimte optimaal. Wat is een lichtplan precies en waarom heb je het nodig? Dat vertel ik je in deze blog!

Een lichtplan maken voor je huis

Een lichtplan is een ontwerp op papier, waar op de plattegrond wordt aangegeven waar welke verlichting komt. Denk aan een opvallende lamp boven de eettafel, wandlampen aan de muur en schemerlampen op een dressoir of vensterbank. Een interieurstylist of verlichtingsexpert kent de effecten van verschillende soorten licht en adviseert je over de beste plek, het soort verlichting en de verdeling binnen de ruimte.

Inspiratie voor verlichting, waar begin je?

Als je een lichtplan opstelt, hou je rekening met verschillende aspecten:

  • De ruimte (Hoe groot/klein is het er?)
  • Natuurlijke lichtinval (Welk licht valt er naar binnen?)
  • De functie van de ruimte (wat doe je er?)

Vervolgens ga je kijken welke lampen het beste bij die wensen aansluiten. Er is zo veel mogelijk, van led inbouwspots tot hanglampen en alles daartussenin. Ik vind dat zelf nog best wel lastig en dat zie je in onze huidige woonkamer ook terug in lampen die niet echt goed tot hun recht komen.

Dit kan er mis gaan met je verlichting, als je geen lichtplan maakt

Een voorbeeld van verlichting die in ons huis niet klopt, zijn 2 lampjes boven de bank. Een paar jaar geleden bedacht ik dat het leuk was om een soort leeslampjes boven de bank te hangen. Ik vond leuke, grijze exemplaren, Etienne hing ze op en het zag er enig uit. Maar wat bleek: dat licht van boven vind ik helemaal niet fijn en het is ook nog te fel. Nu kan je aan dat laatste natuurlijk iets doen door er een andere lamp in te draaien, maar dan blijft het licht op mijn hoofd een ‘ding’.

Een lichtplan maken: zelf doen of uitbesteden?

Je kan zelf aan de slag met een plattegrond en daarop uittekenen waar je welke lampen nodig hebt en wat voor lampen dat dan zijn. Of je doet wat wij doen: je neemt een expert in de arm. Wij gaan samenwerken met interieurstyliste Annick, die in het complete ontwerp van de woonkamer ook aangeeft welke verlichting er komt en op welke plekken. Ik vind het echt geweldig, want – getuige de lampjes boven de bank – zelf komen we er niet uit. Ik ben ontzettend benieuwd naar het eindresultaat en dat deel ik later dit jaar ook zeker! Tot die tijd heb ik alvast wat fijne inspiratie voor verlichting opgedaan op Pinterest.

Inspiratie voor sfeervolle verlichting

Vind het makkelijk om de juiste verlichting uit te kiezen voor je huis of heb je er liever hulp bij?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.