In de ene sector is thuiswerken meer ingeburgerd dan in de andere. Na de coronacrisis werken er vaker medewerkers vanuit huis dan daarvoor. Hoor jij ook bij die groep? Dan wil je er natuurlijk wel voor zorgen dat je zo fijn en productief mogelijk kunt werken. Zelf werk ik al sinds 2018 volledig vanuit huis en weet ik dus wel wat je kan doen om thuiswerken fijn en gezond te houden. Wist je bijvoorbeeld dat de planten die je op je thuiskantoor hebt staan van invloed zijn op je fysieke en mentale gezondheid?

Een rustige werkplek thuis: zo doe je dat!

Mensen vragen me weleens of ik het vervelend vind om thuis te werken. Integendeel, ik vind het heerlijk! Zeker nu ik een fijn, knus kantoor heb, waar ik me helemaal kan afzonderen. En als ik het thuiswerken toch beu ben, ga ik naar een fijne werkplek in de buurt. Ik zorg voor een rustige werkplek thuis door niet te veel rommel op mijn bureau te leggen, een hoofdtelefoon met noise cancelling te dragen en te zorgen dat het een plek is waar ik me op mijn gemak voel.

De rustgevende werking van planten

Focus houden op je werk, je fijn voelen in je omgeving, minder stress ervaren… kamerplanten kunnen je hierbij helpen. Er zijn zelfs specifieke planten die de lucht om je heen voor je zuiveren terwijl jij zit te werken. Denk aan de Spathiphyllum (ook wel de lepelplant), krulvaren of klimop. Daardoor kun jij productiever zijn en zit je beter op je plek. Uiteraard produceren planten ook nog eens zuurstof, wat een fijne bijkomstigheid is, aangezien het een essentieel onderdeel is van ons leven. 

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar de effecten van groene kamerplanten in de buurt van mensen. Die effecten zijn behoorlijk positief. Zo blijkt dat bijvoorbeeld de kleur alleen al je helpt. Hoe meer groen, hoe beter je kunt focussen op wat je wilt doen die dag. Zet dus gerust heel wat groene planten neer op je thuiskantoor! 

Blijf niet de hele dag zitten

Ik ben mij er volledig bewust van dat een ergonomische houding op mijn thuiswerkplek heel belangrijk is. Dat wil ik dan ook zeker als tip meegeven: zorg dat je gezondheidsklachten voorkomt die ontstaan doordat je verkeerd zit. Regelmatig gaan staan is een goede manier om je lichaam in beweging te brengen, net als een wandelingetje op zijn tijd. Ik heb vorige week zelf een zit/sta-bureau gekocht, zodat ik kan afwisselen tussen zitten en staan.

Er zijn zelfs manieren om te bewegen terwijl je werkt. Misschien ken je die speciale bureaufietsen wel, waarmee je heel wat kilometers kunt afleggen vanachter je bureau. Bezuinig ook zeker niet op een kwalitatief hoogwaardige bureaustoel en externe monitor aan je laptop op de juiste hoogte-instelling. Daarmee voorkom je de grootste problemen al.

Neem niet te veel hooi op je vork

Hoeveel planten je ook op je thuiskantoor hebt staan, ze beschermen je niet tegen overwerkt raken. Daar zal je toch echt zelf actie op moeten ondernemen. Je merkt aan alles dat bij thuiswerken de balans tussen werk en privé verandert. Logisch ook, want je vertrekt niet van kantoor, je kantoor is er altijd. Dan is de verleiding des te groter om nog even door te gaan. En nog even. Maar neem vooral niet te veel hooi op je vork. Doe genoeg leuke dingen om te ontspannen. Dan ben je de dag erna waarschijnlijk een stuk productiever dan wanneer je maar doorgaat!

Waar werk jij? En heb je planten op je werkplek staan?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.