‘Beter een goede buur, dan een verre vriend’, voor ons gaat dat zeker op. Wij zijn gezegend met fijne buren aan beide kanten en ook daarnaast en aan de overkant. We staan voor elkaar klaar, helpen waar nodig en hebben het vaak ook heel gezellig met een wijntje of een kop koffie. Helaas is niet iedereen zo gezegend als wij. Wat kun je doen als je last hebt van geluidshinder van je buren?

Geluidsoverlast van je buren: waar ligt de grens?

Natuurlijk heeft iedereen wel eens last van de buren. Misschien is er eens een feestje of ervaar je om andere redenen geluidsoverlast. Dat is normaal en als je een goede band hebt, kun je dit van elkaar hebben en begrijp je het. Toch zijn er ook mensen die dagelijks overlast ervaren van hun buren, dan wordt het vervelend. Misschien heb je al meerdere malen met hen gecommuniceerd over de overlast die zij produceren, maar luisteren ze gewoonweg niet. Als dit niet werkt en de acceptabele geluidshinder die de buren veroorzaken is overgegaan in onrechtmatige geluidsoverlast, kun je ervoor kiezen om juridische actie te ondernemen.

Opzettelijke of onbewuste geluidsoverlast door (boven)buren?

Voordat je nadenkt onder eventuele juridische stappen, is het eerst verstandig om na te denken over het feit of de geluidsoverlast onbewust of opzettelijk geproduceerd wordt. Zo zouden de buren geluidshinder kunnen veroorzaken met de bedoeling om de buren te irriteren, zoals het expres stampen op de trap, tikken of zelfs bonken tegen de ramen of deuren, of misschien wel het klepperen met de brievenbus. In zulke gevallen is het logisch dat je de geluidsoverlast wilt beperken, maar is hier dan wel sprake van onrechtmatige hinder?

Let op: niet alle geluidshinder is onrechtmatig

Als het gaat om hinder die niet onrechtmatig is, zal de rechter hier ook niet veel aan (kunnen) doen. Er zijn namelijk wettelijke regels wat betreft geluidshinder en of het al dan niet als onrechtmatige geluidshinder wordt gezien is afhankelijk van een aantal factoren. Hierbij kun je denken aan de ernst, de duur en de schade die is ontstaan door de geluidsoverlast.

Wanneer is hinder niet onrechtmatig? Bijvoorbeeld als je geluidsoverlast ervaart door spelende kinderen op het schoolplein. De reden hiervoor is dat het belang van buitenspelen groot is en er is geen legale wijze om de kinderen hiervan buiten te sluiten. Toch kun je, als je overlast ervaart door bijvoorbeeld het geluid van boormachines, wel zeggen dat de geluidshinder onrechtmatig is. Er moet dan wel en simpele wijze zijn om deze werkplaats te voorzien van geluidsisolatie.

Welke acties kan ik nemen tegen geluidsoverlast van mijn buren?

Als je geluidsoverlast ervaart is de eerste stap logischerwijs communicatie: communiceer met je buren over de door hen geproduceerde overlast. Werkt dit niet, dan kun je de verhuurder aanspreken in het geval dat je het huis huurt, die dan maatregelen kan treffen. Ben je eigenaar? Kijk dan naar de mogelijkheden via de VvE. Let op: juridische acties zijn pas mogelijk als er sprake is van een wettelijke overtreding of in het geval er sprake is van onrechtmatig handelen. Een goed gesprek kan vaak al wonderen doen. Hoe dan ook: geluidsoverlast is hartstikke vervelend en kan je veel stress opleveren. Kijk hoe je de situatie kunt oplossen voor jezelf en vraag zeker hulp als het in je eentje niet lukt.

Heb jij weleens last (gehad) van geluidsoverlast van je buren?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.