Mijn lieve vriendin Verie organiseert sinds 2018 Ice Queen Sessies. Tijdens zo’n sessie ga je een grote uitdaging aan met jezelf. Je gaat namelijk met je hele lichaam in een bad met ijs zitten. Ik, als fervent koukleum, vond het altijd heel tof om Veries passie te zien, maar voelde me niet geroepen om zelf ook een keer in het bad te gaan. Inmiddels is dat veranderd en vertel ik je vol trots over mijn ervaring met een ijsbad!

Nieuwsgierig naar het effect van een ijsbad

Ik werk al een tijdje met Verie samen als tekstschrijver en dook daardoor dieper in de teksten over de Ice Queen Sessies. Langzaam werd mijn interesse gewekt. Eind 2020 sprak ik voorzichtig uit dat in 2021 wel een keer in het ijsbad wilde, maar liet het daar ook bij. Verie lachte en zei: “Dat is goed, gaan we een keer regelen.”

Het universum gooide het voor mijn voeten

We gaan even vooruit in de tijd, ergens in maart/april 2021. Ik ben met Verie aan het appen en we willen weer eens een weekend samen doorbrengen. We spreken af dat ik half mei naar Ouderkerk aan de Amstel kom, waar zij woont. Ik heb dan net 2 weken meivakantie achter de rug, waardoor een weekendje me-time meer dan welkom zal zijn. Zo gezegd, zo gedaan, de afspraak staat in de agenda. Als ik de volgende dag Instagram open zie ik een story van Verie. In die story kondigt ze een nieuwe Ice Queen Sessie aan…op de dag dat ik naar haar toe zou gaan.

Ik begin te lachen en stuur haar een berichtje om te vragen of dit haar manier is om me in het ijsbad te krijgen. Ik zeg: “Ja, nu kan ik wel heel lafjes aanbieden om op je dochtertje te passen, maar dat zou een beetje zwak zijn. Dus ik doe mee!”

Terwijl ik dat typ gaat er een stoot adrenaline door me heen. Wat heb ik nu weer gezegd! Ik, de koukleum die zo graag onder dekentjes ligt te broeien, gaat in een BAD MET IJS? Ik voel aan alles dat dit het moment is en als ik een paar minuten later een bevestigingsmail in mijn inbox krijg weet ik: there’s no way back. Het universum heeft dit subtiel voor mijn voeten gegooid en ik ga ervoor.

Mei 2021: voor het eerst in een ijsbad

Weer even een stukje vooruit in de tijd. Zaterdag 15 mei 2021. Ik ben de dag ervoor al richting Ouderkerk gereden, zodat we lekker nog wat tijd samen konden doorbrengen. Als ik ’s ochtends wakker word constateer ik tot mijn verbazing dat ik niet nerveus ben. Sterker nog, ik heb er zin in! Ik ben tegelijkertijd ook ontzettend nieuwsgierig. Wat zal het me gaan brengen? Gaat het me überhaupt lukken? We hebben de avond ervoor al wat bakken ijs in het bad gegooid en daardoor weet ik dat het water Echt Heel Koud zal zijn straks.

De Wim Hof Methode

Na een stevig ontbijt begint de dag. We delen verhalen en gaan dan aan de slag met de ademhalingstechnieken die onderdeel zijn van het ijsbad. Iceman Wim Hof heeft een methode ontwikkeld, waarin mindset, ademhaling en kou samenkomen. Dit geeft een enorme boost voor je immuunsysteem. Ook is het goed om stress tegen te gaan, slaap je er beter door en krijg je er meer energie door.

Totale ontspanning

Goed, ik dwaal af. De ademhalingstechnieken. We liggen allemaal op een matje en al gauw ga ik helemaal op in de oefening. Op een gegeven moment verspreidt zich een aangename warmte door mijn lichaam. Na de ademtechnieken is het tijd voor een ontspannende meditatie. Daar ben ik zó dol op. Ik kom helemaal tot rust en geniet van deze bubbel. Als ik na deze sessie mijn ademhalingen tel weet ik pas wat het echt heeft gedaan. Vooraf haalde ik 16 keer in een minuut adem, na afloop 6 keer.

Ice Queen Sessie

Dan is het moment van de waarheid daar, tijd om ons om te kleden. Een halfuur later is het ijsbad verder gevuld met ijsklontjes en gaat het gebeuren. Ik ben als tweede aan de beurt en vlak voor ik in het bad stap probeert een stemmetje in mijn hoofd me ervan te overtuigen dat ik moet wegrennen. Ik wuif het weg en stap voorzichtig over de rand. Verie zit aan de overkant en leidt me stap voor stap door het proces heen. Nog een stapje verder in het bad, tot ik er tot mijn middel in sta. Oei, dat is wel heel koud. Ik focus op mijn ademhaling en bij de volgende inademing zak ik door mijn hurken. Ik dompel mezelf onder tot net onder mijn schouders.

IK ZIT GEWOON IN EEN IJSBAD schreeuw ik inwendig.

Mijn ervaring met een ijsbad

Ik focus op een ijsblokje voor me, dat mooi schittert in het fletse lentezonnetje. Ook zo bijzonder, het zou de hele dag regenen, maar de zon wint en laat zich steeds weer voorzichtig zien. Ik concentreer me op mijn ademhaling. In en uit. In en uit. Ik adem naar mijn handen die op mijn buik liggen. Gedachten schieten door mijn hoofd, ik voel allerlei sensaties in mijn lijf. Het prikt op mijn armen en benen, maar toch blijf ik zitten.

Op een gegeven moment vraagt Verie me wat er zou gebeuren als ik haar aankijk. Ik open mijn ogen en kijk haar aan. Een grote lach breekt door op mijn gezicht. “Kijk wat je zit te doen lieverd, je zit er gewoon in.” Mijn antwoord: “F*ck yeah!”

Langzaam voel ik mijn buik warm worden. Bijzonder om te ervaren, je lichaam reageert heel natuurlijk op kou en zorgt dat het gebied met de vitale organen warm blijft onder deze extreme omstandigheden. Het is tijd voor de laatste fase. Ik ga loslaten wat ik niet langer meer met me mee wil dragen. Dat valt me zwaar en ik raak geëmotioneerd. Terwijl warme tranen over mijn wangen rollen, voel ik dat ik écht kan loslaten wat me al een paar jaar tot last is. Ik mag het achter me laten en vooruit kijken. Met mijn tranen rollen de rauwe randjes van mijn verdriet het water in. Ik grap nog: “Nu is het bad weer wat warmer voor de volgende.” En kom langzaam weer terug in het hier en nu.

Verie kijkt me aan en zegt: “Als je wilt mag je nog kopje onder.” Nu ik al zo ver ben gekomen, wil ik die uitdaging niet aan me voorbij laten gaan. Ik knijp mijn neus dicht en dompel mijn hoofd onder. Als ik bovenkom klinkt er een applaus. Oh ja, ik ben niet alleen. Ik stap uit het bad en wikkel me in mijn warme badjas.

Als een droom, maar dan echt

Langzaam keer ik weer terug op aarde. Het is alsof ik het gedroomd heb, denk ik als ik naar het bad kijk. Wat een bizarre, waanzinnige, mooie, emotionele, heftige en unieke ervaring was dit zeg. Ik had nooit voor mogelijk gehouden dat ik het ook echt zou doen. Ik bedoel, als er iemand een kei is in uitstellen ben ik het wel. Ik vind het mooi dat ik mezelf de ruimte heb gegeven en de kans heb gegrepen toen die zich voordeed.

Als ik even later in de sauna zit realiseer ik me:

Als ik in een bad met ijs kan zitten, kan ik de hele wereld aan.

Wat een heerlijk besef en wat een geruststelling ook. De rust die deze gedachte met zich meebrengt is precies wat ik wilde meenemen uit het bad. Ik werk nu al een paar jaar aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Dat is niet altijd makkelijk en zorgt voor de nodige stretch-momenten. De rust die ik ervoor terugkrijg is het allemaal waard. Dit besef verankert die rust nog iets meer en dat voelt fijn.

We mogen nog een tweede keer in het bad en mijn eerste reactie is: ik weet het niet hoor. Als ik even later weer naast het bad sta twijfel ik echter geen seconde. Ik doe mijn badjas uit, stap in het bad en herhaal het hele proces nog een keer. Wel wat korter dit keer en volledig bewust. Zonder tranen, maar met een enorme glimlach.

Trots

Ik ben trots dat ik dit ben aangegaan. Trots dat ik mezelf de ruimte gun om te groeien. Trots dat ik kan loslaten wat niet langer goed voor me is.
Tot zover mijn ervaring met een ijsbad. Eentje om nooit te vergeten! Wil je ook eens ervaren hoe het is om je grenzen op deze manier te verleggen? Kijk dan eens op de website van Verie. ♥

De prachtige foto is gemaakt door Froukje Klop.

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

5 Reacties

  1. Terecht dat je trots bent op jezelf! Heel veel respect voor jou. Ik heb nooit geweten dat het veel meer zou zijn dan alleen een lichamelijke uitdaging. Die tranen moeten op dat moment heel bevrijdend zijn geweest.

  2. Bregje, wat ontzettend stoer, dapper van je! En wat heb je het mooi verwoord wat het met je gedaan heeft. De tranen rollen over mijn wangen terwijl ik dit schrijf. Ontroerend mooi. Top gedaan.

  3. Weet je dat ik voorafgaand aan het lezen dacht dat ik het knap van je vond, maar zelf waarschijnlijk nooit zoiets zou doen? Ik heb me bedacht. Misschien iets voor 2022, maar ik wil nu ook. Prachtig beschreven, mooi dat je bepaalde dingen kon loslaten en daarmee een stukje verder vooruit kan gaan. Knap!

  4. Dank je voor je enthousiaste reactie Maikel! Het is minder eng dan je zou denken, just do it!
    PS ik heb je linkje weggehaald, omdat het een commerciële link is. 🙂

    Fijne dag!

  5. Pingback: Tips tegen een kater - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.