Jaaa, het witte goud is er weer! Ieder jaar word ik daar zó blij van! Asperges blijven bijzonder, omdat je ze slechts in een bepaalde periode kunt krijgen. Dan heb ik het specifiek over de witte asperges, want groene krijg je het hele jaar door.  Ik maakte gegrilde witte asperges met beenham en honing-tijm jus en dat was toch een potje lekker!

Gegrilde witte asperges met beenham en honing-tijm jus

Ik eet mijn asperges graag op klassieke wijze, maar ook met een twist. Een favoriet recept is asperges met brokkelkaas en truffelboter. Dit keer wilde ik de asperges niet koken, maar besloot ik ze te grillen in de oven. Het resultaat was een heerlijk gerecht waar we ontzettend van hebben gesmuld!

Opmerking vooraf: ik kook vaak op gevoel. Hoeveelheden en baktijden kunnen daarom voor jou iets afwijken. Mijn tip: proef, ruik en kijk vooral ook goed naar je eigen gerecht!

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 10 witte asperges
  • 1 beenham, 500 gram
  • 400 gram gewone krieltjes
  • 1 takje tijm (of 1 eetlepel gedroogde tijm)
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel bloem
  • Olijfolie
  • Roomboter

Bereidingswijze

Zet een braadpan op middelhoog vuur met een klontje (room)boter en een scheutje olie. Als de belletjes verdwijnen in het vet leg je de beenham erin. Braad de beenham rondom aan, zodat hij aan alle kanten bruin en dichtgeschroeid is. Doe een scheutje water erbij en leg het deksel schuin op de pan. Laat ongeveer 30-40 minuten zo doorgaren, terwijl je de ham af en toe omdraait.

Schil de asperges met een dunschiller van een paar centimeter onder het kopje naar beneden. Doe de schillen in een aparte kom. Dit kun je gebruiken om aspergesoep mee te maken, zoals deze van Francesca Kookt. Snijd ongeveer 1-2 centimeter van de onderkant af. Dit doe je ook bij de schillen voor in de soep.

Halveer de krieltjes en doe ze in een kom met een eetlepel olijfolie. Hussel goed door elkaar.

Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en leg de asperges in het midden, sprenkel er wat olijfolie over. Verspreid de krieltjes eromheen. Bak ongeveer 25 minuten op 180 graden tot de krieltjes krokant zijn. Draai de asperges halverwege even om.

Als de beenham gaar is haal je hem uit het vet en leg je hem op een bord, bedekt met aluminiumfolie. Doe een scheutje water bij het achtergebleven bakvet en roer er een lepel bloem doorheen. Als dat een sausje wordt doe je er de honing en tijm bij. Laat zachtjes inkoken tot je een dikke jus krijgt. Proef of het zo goed is, anders kun je nog wat honing en/of tijm toevoegen.

Snijd de beenham in plakken en leg een paar plakken op een bord. Sprenkel er de honing-tijm jus overheen. Leg de asperges in het midden en de krieltjes ernaast.

EET SMAKELIJK!

Meer recepten vind je op de website van het Nederlands Aspergecentrum.

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.