“Jij komt altijd zo zelfverzekerd over!” Als ik deze opmerking krijg voel ik twee dingen: trots en een soort gêne. Want ja, ik voel me over veel dingen zelfverzekerd. Maar er zijn ook verschillende dingen waarover ik me juist onzeker voel. En over dat laatste vertel ik graag meer!

Je onzeker voelen is hartstikke normaal

Laten we beginnen met het feit dat het hartstikke normaal is om je onzeker te voelen. Zo, dat geeft al lucht hè? Je kunt je bijvoorbeeld superzelfverzekerd voelen als het om je werk gaat, omdat je daar steengoed in bent. Maar als het aankomt op sociale contacten voel je je gauw onzeker en onhandig. Is het een beter of slechter dan het ander? Nee hoor. Het maakt je menselijk.

Momenten waarop ik me onzeker voel

Onzekerheid kan bij mij op de gekste momenten opduiken. Het is dan verleidelijk om me daardoor helemaal lam te laten slaan. Hoe ouder ik word, hoe meer ik me realiseer dat er iets uit te halen valt. Wat is de trigger voor die onzekerheid? Is het een feit of gebeurt het alleen in mijn hoofd? Dat analyseren helpt me om de situatie in perspectief te plaatsen. Vaak voelt het dan direct al minder zwaar.

Ik voel me soms onzeker in mijn werk

Dit is zo’n ding dat mensen niet gauw hardop uitspreken, want stel je voor dat je dan niet meer serieus genomen wordt? Of je raakt opdrachtgevers kwijt?

Nee joh. Die baas en die opdrachtgevers zijn op hun beurt ook weleens onzeker.

Ik voel me altijd een tikkeltje onzeker als ik werk oplever bij een klant. Dan heb ik er uren, dagen of zelfs weken aan gewerkt en is het moment daar. Mijn hele ziel en zaligheid zit erin en dan is het maar de vraag of de ander het net zo goed vindt als ik. In 99% van de gevallen is de onzekerheid ongegrond, maar af en toe gaat het mis. En dat gevoel blijft dan hangen. Naarmate ik langer werk als ondernemer wordt de onzekerheid steeds minder. Maar toch wacht ik altijd in spannend op een mailtje, telefoontje of appje waarin een eerste reactie staat. Als ik dan lees: Wauw, wat heb je dat mooi verwoord, precies wat we bedoelen! weet ik dat het goed zit! Eventuele feedback is dan ook makkelijker op te vangen, omdat het puntjes op de i zijn.

Ik voel me soms onzeker in sociale contacten

Mijn bouwmaterialen komen van de afdeling gevoelige materialen en dat zorgt ervoor dat ik me soms onzeker voel in sociale contacten. Dat is lastig onder woorden te brengen, omdat de onzekerheid zich vaak vanbinnen afspeelt. Het is dan niet iets concreets dat me triggert, maar een gevoel. Die intuïtie is op veel vlakken heel handig en waarschuwt me regelmatig voor situaties die me niet blij maken. Soms slaat ze ook door en gaat de onzekerheidsmachine volop draaien.

De afgelopen jaren heb ik het nodige meegemaakt op sociaal vlak en als ik nu terugkijk heeft het me vooral steeds meer rust gebracht. Ik mag erop vertrouwen dat het goed zit en als dat niet het geval zou zijn, hoor ik het wel. Deelt iemand bepaalde frustraties of irritaties niet met me, dan is dat niet mijn verantwoordelijkheid, maar die van de ander. Dat geldt andersom ook. Als ik me ergens aan stoor heb ik een keuze: ga ik er een heel punt van maken of laat ik het los. Dat laatste geeft zó veel rust. Vriendschappen zijn daardoor een stuk relaxter. Sociale situaties met veel mensen bij elkaar blijf ik wel wat lastiger vinden. Dan voel ik me onzeker en onhandig en kan ik me daarna nog wel een tijdje afvragen of ik niks geks heb gezegd of gedaan. Da’s wel een voordeel van Tante Cor, veel grote gezelschappen zien we niet meer. 😉

Ik voel me soms onzeker als moeder

Last but not least, het moederschap. Daar kunnen we hele boeken over schrijven. Er zijn periodes dat alles op rolletjes loopt en er zijn periodes dat er meer gemopperd en geruzied wordt dan dat het gezellig is. In die periodes ben ik geneigd om aan mezelf te gaan twijfelen. Ben ik wel een goede moeder? Geef ik hem geen trauma door boos te worden? Etienne weet me op die momenten altijd gerust te stellen. Ik ben een goede moeder en nee, ik geef Lau geen trauma.

Je krijgt geen handleiding cadeau tijdens je zwangerschap, dus het is maar een beetje freewheelen. We hebben hier in huis ontdekt dat praten een hele belangrijke sleutel is. Dat gaat steeds makkelijker en met een kind dat verbaal heel sterk is gaat dat ook makkelijk. Dat neemt niet weg dat hij nog klein is en niet altijd kan uitleggen wat er speelt in dat koppie. Dan staat er ineens een spiegel van 1 meter 20 voor mijn neus en verlies ik mijn geduld weleens. Lastig, soms verdrietig en ingewikkeld. En daar komt die onzekerheid om de hoek kijken. Maar als ik hem dan stiekem zit te bekijken terwijl hij aan tafel met twinkelende ogen grapjes vertelt, knal ik uit elkaar van trots. Met vallen, opstaan, af en toe een boze uitbarsting en vooral heel veel liefde komt het helemaal goed.

Waar voel jij je weleens onzeker over? Laten we het taboe eraf halen en erover praten. Dat maakt het normaal, want dat is het ook!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

1 Reactie

  1. Wat mooi en kwetsbaar gezegd! En ik onthoud vooral het eerste. Nu ik er zo over nadenk, besef ik dat onzekerheid vaak wordt gezien als ‘slecht’ of ‘zwakte’, maar ik ben het eigenlijk wel met je eens: het is normaal. Mooi om dat taboe op deze manier te doorbreken!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.