Mijn leesflow zit er lekker in, ik las deze maand maar liefst 9 boeken en om geen overvloed aan losse recensies te torpederen heb ik ze gebundeld in deze blog.

Lieve Emmie Blue – Lia Louis

Toen Emmie Blue zestien was, liet ze een rode ballon met een kaartje eraan los in de lucht. Op het kaartje stond haar naam, haar e-mailadres en een geheim. Weken later werd de ballon aan de kust van Bretagne gevonden door de eveneens zestienjarige Lucas Moreau. Hij mailde haar op het moment dat ze het nodig had, wat het begin was van een onvervangbare vriendschap.

Veertien jaar later zijn ze nog steeds beste vrienden. Maar wat Lucas niet weet, is dat Emmie is al jaren heimelijk verliefd op hem is. Wanneer Lucas haar een belangrijke vraag wil stellen, denkt Emmie dat haar moment gekomen is. Maar dan vertelt hij dat hij weer samen is met zijn ex en Emmie als getuige op hun huwelijk wil, waarmee al haar toekomstplannen in één klap in duigen vallen…

Dit vond ik van Lieve Emmie Blue

Wát een lief, ontroerend en fijn verhaal om te lezen. Lia Louis beschrijft de personages zo gedetailleerd en levendig, dat het voelt alsof je zelf heel dicht bij ze staat. Emmie, die zo veel pech heeft gehad in haar leven en die maar niet weet hoe ze het tij moet keren. Lucas, wie alles voor de wind lijkt te gaan. En hoe zit het met Lucas’ broer, Eliot? Je gunt het Emmie enorm dat ze haar leven op de rit krijgt en dat het geluk haar toelacht. Ik heb genoten van iedere bladzijde en de fijne ontknoping!

Ik ga met je mee – Gea van Beuningen en Erik van Ophoven

Als blijkt dat Florine is uitbehandeld, neemt Thom het besluit samen met haar uit het leven te stappen. Dat levert een storm van onbegrip op, van kinderen, vrienden én Florine. Ik ga met je mee is een verhaal over de grens van onze zelfbeschikking en de dilemma’s die dit met zich meebrengt, maar bovenal een verhaal over grenzeloze liefde. 

Dit vond ik van Ik ga met je mee

Toen Gea van Beuningen me mailde of ik haar boek wilde recenseren was ik direct getriggerd. Zo’n heftig onderwerp, maar recensies die lieten doorschemeren dat het niet zwaar geschreven was.

Je stapt het verhaal in op het moment dat Thom aan Feline meedeelt dat hij met haar uit het leven wil stappen, wanneer haar einde nabij is. Ik verwachtte vooraf dat het verhaal zich vooral in die periode afspeelt, maar tot mijn grote verrassing maak je een reis door de levens van Thom en Feline, die elkaar als tieners leren kennen. Vanuit strenge, complexe gezinnen naar een eigen leven vol ontwikkelingen, ups and downs. Je leeft mee met Thom en Feline als jonge ouders, volwassen ouders en later als grootouders. Met de nodige tijdsprongen blijft de vaart er goed in. Er is een ding dat ik erg irritant vond in het boe. Het is geschreven in de derde persoon enkelvoud en op verschillende momenten wijzigt dat ineens naar de ik-vorm, om een paar zinnen later weer terug te springen naar de oorspronkelijke vertelvorm. Ik kon er geen lijn in ontdekken, waardoor het storend was. Ik lees ontzettend veel boeken en dit soort dingen vallen mij dan wellicht sneller op. Jammer, want het zorgt onnodig voor verwarring en vertraging, omdat je stukjes dan opnieuw leest om ze goed te begrijpen.
Los van dit puntje is het een mooi, openhartig en bijzonder verhaal over een onderwerp dat nog altijd een beetje in de taboesfeer hangt.

Het geheime kistje van Elle – Aline van Wijnen

Wit-Rusland, 1941. Tijdens een razzia in haar geboortedorp is de Joodse Ella getuige van de moord op haar familie. Ze weet zelf te ontkomen en vlucht het bos in, waar ze wordt opgenomen door een groep verzetsstrijders die zich daar schuilhoudt. In hun midden wordt Ella onverwacht weer gelukkig, maar helaas is dat van korte duur. Na de bevrijding krijgt Ella, die niets meer te verliezen heeft, valse papieren met de naam Elle. Ze reist verder naar Parijs om informatie door te geven over voortvluchtige nazi’s. Over haar afkomst en haar verleden zwijgt ze de rest van haar leven als het graf.

Nederland, 2013. Janna maakt een moeilijke tijd door nadat haar man haar heeft verlaten. Als haar oma Elle in diezelfde periode overlijdt, helpt Janna haar moeder met het uitruimen van oma’s huis. Ze vindt een versleten kistje waar spullen in zitten die ze niet kan plaatsen: een davidster, een oud identiteitsbewijs in een onleesbare taal, en een gladde metalen ring. Had haar stille, gesloten oma een geheim verleden? Janna gaat op zoek naar de waarheid, een reis die haar via Parijs en Wit-Rusland terugbrengt naar haarzelf.

Lees hier mijn uitgebreide recensie van Het geheime kistje van Elle.

Elle & Darcy – Alexandra Bellefleur

Na een verschrikkelijke date besluiten Elle en Darcy dat ze nooit meer afspreken. Ze zijn te verschillend: Elle is een dromerige Twitter-astrologe die op zoek is naar haar soulmate, Darcy is een no-nonsense actuaris die niet van verrassingen houdt. Ze nemen afscheid, maar niet voor lang. Darcy wordt gek van haar bemoeizuchtige broer die matchmaker speelt en doet Elle een voorstel: tot oudejaarsavond doen ze alsof ze een relatie hebben. Daarna hoeven ze niets meer met elkaar te maken te hebben. Maar hoe eindigt het toneelstukje als de gevoelens echt worden? Een heerlijk verhaal over twee vrouwen die mijlenver van elkaar afstaan, maar langzaam voor elkaar vallen.

Dit vond ik van Elle & Darcy

Hoewel het onderwerp heel origineel is en ik in de eerste paar bladzijden een paar keer moest gniffelen om de beschrijvingen, viel het boek me toch wat tegen. Op de een of andere manier kreeg het me niet te pakken. Ik lees regelmatig romans die ik amper weg kan leggen en waarbij ik echt het gevoel heb dat ik onderdeel uitmaak van het verhaal. Dat gevoel miste ik hier. Ik dwaalde regelmatig af met mijn gedachten. Zonde, want het verhaal beloofde veel goeds. Nu is dit natuurlijk iets heel persoonlijks en hoeft dit niet voor iedereen te gelden. Er zijn ook genoeg positieve recensies te vinden. 🙂

Een meesterstuk – Peter Römer

Jacques en Anton, twee oude vrienden, vinden kort na elkaar de dood. De een pleegt zelfmoord, de ander sterft twee maanden later aan een hartaanval. Een tragische samenloop van omstandigheden, naar het zich laat aanzien. In elk geval legt niemand een verband met de opzienbarende ontdekking die de twee mannen kort daarvoor hebben gedaan. Wat ook niet kan, want ze hebben hun vondst angstvallig geheim gehouden… dachten ze.

Dertig jaar later wordt op klaarlichte dag de Amsterdamse kunsthandelaar Louis Post in zijn winkel in de Nieuwe Spiegelstraat vermoord. Professor Arjen Hageveld denkt te weten waarom. Het heeft te maken met het schilderij van de relatief onbekende achttiende-eeuwse schilder Isaac Pietersz waar een van zijn studenten al maandenlang onderzoek naar doet. Een schilderij met een geheim dat de professor enkele dagen eerder met de kunsthandelaar had gedeeld.

Katja Hiemstra heeft in eerste instantie geen flauw idee hoe opzienbarend de ontdekking is die ze tijdens haar afstudeerproject heeft gedaan. Voor haar heeft het schilderij van Pietersz vooral persoonlijke waarde – het doek heeft ooit toebehoord aan haar grootvader Anton. Maar het proces dat zij onbewust in gang heeft gezet, valt niet meer te stoppen. Er staat veel op het spel, te veel, en niemand – niet in Genève, niet in St Petersburg en zeker niet in Den Haag – kan zich veroorloven te verliezen…

Dit vond ik van Een meesterstuk

Wat een fantastische thriller is dit! Met Amsterdam als decor en een hoop mysteries, schimmige types en spannende wendingen heb ik iedere bladzijde vol nieuwsgierigheid en interesse omgeslagen. Peter Römer sleept je mee in een verhaal dat vleugjes van de geschiedenis bevat, die hij met goed uitgewerkte personages, spannende plottwists en gedetailleerde beschrijvingen uitwerkt tot een thriller met een onverwachte ontknoping.

Een aanrader voor liefhebbers van thrillers en kunst!

Vaarwel Roscoe – Céla van Gastel

De hele wereld is in shock als multitalent Roscoe Mulder onverwachts overlijdt. Tegen wil en dank doorgebroken als superheld in een hitserie, zat Roscoe nog boordevol plannen en ideeën: schrijver wilde hij zijn, en fotograaf, en muzikant. Het verlies is groot, maar bij niemand komt de klap harder aan dan bij de twee belangrijkste mensen in het leven van Roscoe: zijn grote liefde Livia en zijn broer Rafael.

Terwijl er postzakken vol steunbetuigingen worden bezorgd en social media overstroomt met berichten en speculaties van vriend en vijand, proberen Rafael en Livia grip te krijgen op hun verdriet. Door hun herinneringen reconstrueren ze het leven van Roscoe, een hypergevoelige jongen die worstelde met een neiging om alle leed van de wereld op zijn schouders te torsen. Hij stond altijd klaar voor iedereen en gunde iedereen een tweede kans, van hun weggelopen vader tot de zwerver op de hoek van de straat, maar was er wel genoeg oog voor hem?

Dit vond ik van Vaarwel Roscoe

Céla van Gastel is het pseudoniem van zussen Chantal en Priscilla van Gastel. Chantal van Gastel ken je misschien van Zwaar verliefd! en Bestemd voor mij. De zussen schreven eerder al samen de thriller Zonder jou.

Alleen het omslag is al prachtig en ik was reuzenieuwsgierig naar deze nieuwe roman van de zussen van Gastel. Wat een prachtig, aangrijpend en ontroerend boek. Je kruipt als lezer in de huid van Roscoe, door de verhalen van Livia en Rafael. Stukje bij beetje leer je hem beter kennen. De verhalen van Rafael en Livia worden afgewisseld met brieven van mensen die nog iets over Roscoe willen vertellen na zijn overlijden. Iedere brief vormt een stukje van de puzzel, die steeds completer wordt.

In een mooie mix tussen heden en verleden, overpeinzingen en herinneringen ontstaat het beeld van wie Roscoe echt was. Het leven ontvouwt zich voor je ogen, zoals een leven dat vaak doet. Pas als iets voorbij is realiseer je je hoe waardevol, mooi, vreselijk of bijzonder het was. Ik heb genoten van begin tot eind. ♥

Oorlogsdochters – Rhys Bowen

Lord Westerham heeft vijf dochters die allemaal hun plek in de wereld proberen te vinden, terwijl de Tweede Wereldoorlog in alle hevigheid losbarst. Dochter Pamela werkt in het diepste geheim voor MI5 in Londen, terwijl haar zus Margot bij het Franse verzet betrokken raakt. De rest van het gezin deelt hun landgoed met het leger en probeert het leven in het dorp op een zo normaal mogelijke wijze voort te zetten. Als ze een dreigend bericht ontvangen, worden alle verhoudingen echter op scherp gezet: het lijkt erop dat er een Duitse spion in hun midden is… Hoever ga je om je familie te beschermen? En wat als je je vrienden misschien niet onvoorwaardelijk kunt vertrouwen?

Je leest mijn uitgebreide recensie van Oorlogsdochters hier.

Eh…juf, hoe krijg je eigenlijk kinderen? – Naomi Smits

Als leerkracht in het basisonderwijs maakt Naomi Smits van alles mee. Haar ervaringen beschreef ze in columns voor Trouw en Juf & Meester, die nu samen met nieuw materiaal voor het eerst zijn gebundeld. De columns bevatten herkenbare situaties, grappige anekdotes en hilarische uitspraken van haar leerlingen, maar ook actuele onderwerpen, zoals het lerarentekort, de toenemende werkdruk en de coronacrisis. Naomi heeft een frisse blik en is niet bang om kritische vragen te stellen. In Eh… juf, hoe krijg je eigenlijk kinderen? geeft ze een kijkje in de klas en laat ze zien wat het onderwijs zo bijzonder maakt.

Mijn uitgebreide recensie volgt binnenkort in een aparte blog. Ik kan je alvast verklappen dat ik de bundel achter elkaar heb uitgelezen, met een gniffel, een traan en soms een tikkeltje plaatsvervangende schaamte.

Ik vergeet je niet – Gillian King

Ze weigert achterom te kijken. Maar wat als het verleden haar inhaalt?

Maddy heeft altijd in de schaduw van haar zus Elisa gestaan. Elisa was overal goed in en werd op handen gedragen door hun ouders. Zij wel. Maar Elisa is er al veertien jaar niet meer.

Op een dag loopt Maddy op een terras in de stad Frenkie tegen het lijf, het ex-vriendje van haar zus. Zij herkent hem meteen, hij haar niet. Ze weet weinig van hem, maar één ding is zeker: Frenkie is foute boel. Want wat is er destijds tussen hem en Elisa gebeurd? Is hij wel te vertrouwen? En waarom staat hij daar zo ongelooflijk sexy te doen, zodat ze daar niet meer helder over na kan denken?

Binnenkort lees je op mijn blog een uitgebreid interview met Gillian King én de recensie van deze prachtige roman! Stay tuned!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

1 Reactie

  1. Ik ben heel benieuwd naar je recensie over het boek van de juf. Ik denk dat ik dat ook een geweldig boek ga vinden. En heerlijk, negen boeken in een maand!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.