Heb je weleens het gevoel dat je meer bezig bent met anderen dan met jezelf? Want anderen hebben je hulp nodig, een mening over je, verwachtingen van je of vragen gewoon veel van je tijd en energie. Aan jezelf denken is egoïstisch, zo heb je geleerd. Ho eens even, dat gaat nu dus veranderen. Er is namelijk maar één iemand voor wie je het goed hoeft te doen!

Aan jezelf denken is niet egoïstisch

Laten we beginnen met de belangrijkste les: aan jezelf denken is niet egoïstisch. Echt niet. Het is heel simpel eigenlijk: als jij het niet doet, wie doet het dan? Kun je er van op aan dat er altijd iemand klaar staat om je op te vangen? Nee. Dat moet je ook niet willen. Het leven heeft soms minder fijne verrassingen voor je in petto, waardoor je leert dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Ik geef een paar voorbeelden waaruit blijkt dat voor jezelf kiezen juist heel sterk is.

Als je baan niet meer goed voelt

Stel dat je baan elke dag voelt als een marteling. Je stapt met een steen in je maag op de fiets of in de auto of achter je laptop. Energie krijg je er al een tijd niet meer van, laat staan dat je er nog plezier in hebt. Waarom zeg je dan niet op? Omdat anderen van je verwachten dat je een baan hebt? Omdat je je collega’s en leidinggevende niet wilt teleurstellen? Ondertussen zak jij steeds verder weg in een donker gat, terwijl je naar buiten toe je masker ophoudt. Daardoor heeft niemand in de gaten hoe slecht het met je gaat.

Je hebt altijd een keuze. En ja, zo’n keuze is spannend of eng. En ja, je hebt verantwoordelijkheden en kosten die betaald moeten worden. Je hoeft het mij niet te vertellen. Ik zegde in mijn loopbaan 2 keer mijn baan op, zonder dat ik iets nieuws had. Iedere keer kwam het goed. De eerste keer rolde ik de ww in en kon ik de tijd nemen om een nieuwe baan te vinden. De tweede keer stopte ik met werken omdat het me doodongelukkig maakte. Dat was het moment waarop ik besloot om mijn eigen bedrijf te beginnen.

Beide situaties hebben mij geleerd dat een keuze die je met volle overtuiging maakt altijd goed is. Je kunt natuurlijk vakkundig beren op de weg blijven gooien en ondertussen diepongelukkig blijven. Wat win je daarmee? Niks.

Als een vriendschap of relatie je energie kost

Merk je dat je veel aan het pleasen bent in een relatie of vriendschap? Loop je op je tenen en kost het je bakken met energie? Of steek jij er juist heel veel tijd en liefde in en komt er niks terug? Dan is het de vraag of deze vriendschap of relatie nog wel zo goed voor je is. Ik zeg natuurlijk niet dat je nu meteen de handdoek in de ring moet gooien en al je schepen achter je moet verbranden. Maar ik zeg wel dat het oké is om kritisch te kijken naar de mensen om je heen. Als een vriendschap bijvoorbeeld alleen maar voor stress zorgt en er dingen gebeuren die het vertrouwen schaden, moet je jezelf afvragen of je daar nog mee door wilt gaan. De ene keer bloedt zo’n vriendschap dood, de andere keer zet je er bewust een punt achter. Niet altijd leuk, maar wel goed voor jou. Jij bent namelijk de enige voor wie je het goed hoeft te doen, remember?

Als je zakelijke koers niet goed meer voelt

Stel dat je een halfjaar geleden bent begonnen met een nieuwe website of een nieuw idee binnen je bedrijf. In de eerste instantie was je er helemaal lyrisch over en kon je je geluk niet op. Gaandeweg ontstond er een knagend gevoel. Paste dit wel echt bij je? Je zette steeds dapper door, want dat werd van je verwacht. Opgeven is geen optie, doorzetten zul je. Tot je op een punt komt waarop je diepongelukkig bent, gestrest bent en het allemaal niet overziet. Is het dan nog steeds al je energie waard?

Stel dat je eerlijk uitspreekt dat het niet meer bij je past, wat dan? Het zal je verbazen hoeveel begrip je krijgt. Niets is in beton gegoten en van koers veranderen kan altijd. Ik heb in de jaren dat ik ondernemer ben mijn koers ook al vaker veranderd. Je groeit zelf en daarmee groeit ook je kwaliteit, je passie en je ideaal. Niks mis mee. Ja, je zult er ook mensen mee teleurstellen, maar dat is onvermijdelijk in het leven. Wie stel je liever teleur: jezelf of een ander die daar eigenlijk helemaal het recht niet toe heeft? Juist.

Je mag hartstikke trots op jezelf zijn

Ik hoop dat ik je met deze voorbeelden inspireer. Dat je weet dat je voor jezelf mag en kunt kiezen. Zorg goed voor jezelf en je zult zien dat daar veel moois uit voortkomt.


En nogmaals: dat betekent niet dat je alles achter je moet laten en rigoureuze beslissingen moet nemen. Het betekent wel dat je mag bedenken wat jou gelukkig maakt en hoe je ervoor zorgt dat je dat geluk vasthoudt. Creëer situaties waarin je jezelf fijn en comfortabel voelt en je merkt dat alles er al heel anders uit komt te zien.

Ik zeg het vaker in mijn blogs: als je eerste reactie nu is ‘Ja maar, ik kan dat niet want [willekeurige reden]’, denk dan eerst even goed na. Is dat écht zo? Kun je niet of wil je niet? Wat is het ergste wat er kan gebeuren als je een keuze maakt, groot of klein?

Wil je aan de slag om niet meer te leven vanuit belemmeringen of kiezen voor de weg van de minste weerstand? Check dan eens dit programma. Ik heb mezelf deze week ook aangemeld, omdat ik er heilig in geloof dat je jezelf ALTIJD kunt blijven ontwikkelen.

Rest mij niets anders dan je te zeggen dat je f*ing awesome bent en dat je beretrots mag zijn op jezelf, iedere dag opnieuw weer! ♥

Maak jij makkelijk de keuze voor jezelf of denk jij vooral aan anderen?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

1 Reactie

  1. Dankjewel voor deze woorden! Ik loop al de hele dag te twijfelen aan mezelf, omdat ik me afvraag of ik vannacht (tijdens burenoverlast) de juiste keuze maakte door er iets van te zeggen. Maar het was een keuze voor mezelf. En ik had het nodig, dus dan was het goed.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.