De Rhône is een van de oudste wijngebieden in Frankrijk. Het wijngebied is lang en smal en de verschillen in klimaat en bodem tussen het noorden en het zuiden zijn groot. Dat resulteert in een grote verscheidenheid aan rode en witte wijnen die variëren in smaak, geur en productiewijze. Als wijnliefhebber vertel ik je graag meer over deze streek en de bijzondere wijnen.

De Noordelijke Rhône

Het wijngebied de Rhône ligt in zuidoost Frankrijk. Het gebied begint onder Lyon en loopt door tot in de Provence. Het noordelijke deel van de Rhône bestaat uit een lange smalle vallei met steile hellingen. De vallei heeft een gematigd landklimaat (strenge winters, hete zomers), een granieten bodem en is de thuisbasis van het druivenras Syrah. Sterker nog, het is de enige rode wijndruif die er te vinden is! Het is er namelijk alleen toegestaan Syrah te verbouwen.

De Syrah-druif

De Syrah-druif is wat eigenwijs. Daarom is een goede wijnmaker (en wat hulp van de weergoden) nodig om de beste kwaliteiten van deze druif tot uiting te laten komen. Als dat lukt, heb je gegarandeerd een wijn met karakter in je glas.

Wijnmakers in gebieden als Hermitage, Côte-Rôtie, Cronas, Saint-Joseph en Crozes-Hermitage weten gelukkig wel raad met deze stoere druif. De wijnen die zij maken, zijn uitstekende bewaarwijnen. Sommigen kun je met gemak tien jaar opleggen. Met de keuze voor een wijn uit een van deze appellations, zit je dus sowieso goed bij het wijn bestellen.

De Zuidelijke Rhône

In het zuidelijke deel van de Rhône wordt de Syrah vaak gebruikt in assemblages, dat zijn wijnen waarbij is gekozen voor een combinatie van wijnsoorten, om zo hun beste eigenschappen in één wijn te verenigen. De zuidelijke Rhône is het terrein van de Grenache-druif en er wordt vaak voor gekozen deze druif te combineren met druiven als Syrah, Cinsault of Mourvèdre. Bekende gemeentes in dit deel van de Rhône zijn Châteauneuf-du-Pape, Gigondas en Vacqueyras. De Rhône wijn die daar gemaakt wordt, moet aan strenge eisen voldoen. Zo mogen de verschillende druivensoorten waar een wijn van gemaakt wordt maar uit één gemeente of een zeer klein gebied komen.

Kenmerken van Syrah

Wat karakteriseert een goede Rhône wijn gemaakt van Syrah? Als je een wijnliefhebber vraagt geur en smaak te beschrijven, komen hoogstwaarschijnlijk de woorden stoer, krachtig en geconcentreerd langs. Een Syrah is naast karaktervol ook bijzonder fruitig, waarbij bramen en pruimen vaak de boventoon voeren. Dat geconcentreerde komt je snel tegemoet als je je neus in een glas Syrah steekt: complex en intens met kruidige houttonen en soms de subtiele geur van rozen en viooltjes. Tip: het kan de structuur van een Syrah goed doen om hem wat lucht te geven, voordat je ‘m drinkt. Even decanteren dus. 

Ben jij een liefhebber van witte of rode wijn of juist een roseetje? 

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.