Een tijdje geleden kreeg ik deze vraag op Instagram. Ik besloot om er eens even voor te gaan zitten, want hoe doe ik dat? Balans tussen werk en privé houden als ondernemende moeder?

Balans tussen werk en privé als ondernemende moeder

Het zou waarschijnlijk jaloersmakend zijn als ik nu zou antwoorden dat ik alles in balans heb en dat ik fluitend de week doorkom. Niets is minder waar. Ondernemen is op zichzelf al uitdagend, net als het ouderschap. Je kunt je dus wel voorstellen als je die twee bij elkaar gooit en er een mix van probeert te maken die ook nog ergens naar smaakt.

Ik ben een creatieve chaoot die lange tijd niets moest hebben van strakke planningen. Nu ben ik ook het type dat al doende leert en zo heb ik toch een bepaalde structuur gecreëerd die werkt.

Werken onder schooltijd

Over het algemeen werk ik onder schooltijd. Nu is dat dankzij tante Cor wel een uitdaging. De schooltijden zijn bij ons op drie dagen verkort, waardoor ik best wat werkuren misloop. In de ‘normale’ tijd zou ik tot 15.00 uur werken en ging Laurens op donderdag naar de bso. In totaal mis ik dus een uur of 5, wat bijna gelijk staat aan een werkdag in mijn geval.

Ik werk op maandag, dinsdag en donderdag van 9.00 uur tot 14.15 uur. Op woensdag heb ik de hele dag, omdat Etienne dan ‘s middags vrij is. Vrijdag is officieel mijn vrije dag, maar door de verkorte schooltijden werk ik voorlopig wel op de vrijdagochtend.

Werken met themadagen

Om te zorgen dat ik mijn werktijd zo nuttig mogelijk besteed, heb ik themadagen in het leven geroepen. Dit zijn vaste dagen waarop ik aan een specifieke taak of activiteit werk. Ik heb de afgelopen weken wat moeten schuiven en husselen en denk dat ik de balans nu weer terug heb gevonden. Ik ga mijn werkweek vanaf april zo indelen:

  • Maandag: bellen en overleggen met (nieuwe) klanten
  • Dinsdag: schrijven voor klanten
  • Woensdag: schrijven voor klanten
  • Donderdag: eigen content schrijven & Brandtastic
  • Vrijdagochtend: schrijven voor klanten

Deze structuur begon oorspronkelijk met alleen de donderdag. Dat is mijn zogenaamde contentdag. Op die dag schrijf ik berichten voor social media en mijn blog. Je leest hier hoe ik een contentdag gebruik.
Naast mijn blog en mijn tekstbureau maak ik ook onderdeel uit van Brandtastic. We helpen (startende) ondernemers aan een brandtastische basis voor hun bedrijf. Ontzettend tof om aan zo’n platform mee te werken. Ik schrijf de blogs en verzorg alle socialmedia-content. Met 3 kanalen is dat een behoorlijke klus en ik zorg ongeveer 1x per maand dag ik op donderdag een hele berg berichten schrijf.

Is deze planning in beton gegoten? Nee. Als een klant niet kan bellen op maandag, kan ik die afspraak op een van de andere dagen plannen. Ik merk alleen wel dat ik er strikter in mag zijn en dat ik mijn tijd beter mag beschermen. Afgelopen week zat ik ineens bijna elke dag te bellen en bleef er weinig schrijftijd over, wat weer voor onrust zorgde. Niet fijn!

Niet te streng zijn voor mezelf

Ik let erop dat ik mijn energie en grenzen goed in de gaten houd. Soms vlieg ik toch uit de bocht, waardoor ik moe en prikkelbaar word. Niet leuk voor mezelf en niet leuk voor mijn mannen. Als ik merk dat het werk me boven mijn hoofd dreigt te groeien maak ik pas op de plaats. Ik plan een vrije ochtend of middag en kijk kritisch naar mijn planning. Ik gun mezelf zo’n moment van rust. Inmiddels zonder schuldgevoel. Op vrijdagmiddag lig ik regelmatig lekker met Lau op bed. Hij kijkt een filmpje of doet een spelletje op de tablet en ik lig ernaast wat te lezen of kijk/doe met hem mee. Hij geniet enorm van die bijtankmomentjes en ik minstens zo veel.

Op tijd op de rem trappen

Voortbordurend op de tijd voor mezelf moet ik ook op tijd op de rem trappen als het gaat om de hoeveelheid werk. Ik ben supertrots dat mijn bedrijf zo goed loopt en dat ik sinds de start in 2018 nog nooit zonder opdrachten heb gezeten. Dat heeft ook een keerzijde: ik heb nog nooit zonder opdrachten gezeten. 😉 Wat ik daarmee bedoel is dat ik altijd werk heb en nog meer werk kan krijgen. Dat is te gek en echt de erkenning dat ik doe wat ik het liefste en beste doe. Maar ik moet ook realistisch zijn in mijn planning. Soms zeg ik op iets te veel projecten volmondig JA, waarna ik ineens met een monsterplanning zit, die helemaal niet te realiseren is. Ik hak dan alles in stukjes en zorg dat ik het werk niet als een grote berg voor me zie. Stap voor stap werk ik dan alles weg, waardoor er weer overzicht ontstaat. Ik schuif ook regelmatig klussen door naar collega-tekstschrijvers. Ik geloof in delen en elkaar helpen om te groeien. Waarom zou ik alle opdrachten aannemen, terwijl ik er stress van krijg, terwijl een ander het ook hartstikke goed kan en er dan ook wat aan verdient?

Keuzes maken

Om de balans te houden moet ik dit soort keuzes maken en ik ben trots dat ik dat nu ook kan en doe. Als je me vraagt wat ik het grootste voordeel vind van ondernemer zijn antwoord ik: de vrijheid! Ik bepaal zelf wanneer ik werk en hoeveel werk ik aanneem. Ik werk nu een aantal maanden keihard om een buffer op te bouwen, zodat ik in de zomervakantie ongestoord kan genieten met en van Laurens, Etienne en onze nieuwe caravan.

De ideale balans tussen werk en privé?

De ideale balans vinden tussen moederschap en ondernemen blijft altijd een uitdaging. Een ziek kind, een dichte school of zelf niet helemaal fit zijn zorgen al voor onrust. Ik ben me ervan bewust dat die balans net is als de lolobal van vroeger: je moet rustig blijven en je concentreren op het belangrijkste: blijven balanceren. Laat je niet afleiden door allerlei ruis, want dan lig je zo op je snufferd. Voor ons is het belangrijk dat er rust is in huis, dat we genoeg tijd met en voor elkaar hebben en dat er genoeg financiële ruimte is om leuke dingen te doen. Als die drie dingen op orde zijn is er wat mij betreft een goede balans tussen werk en privé.

Ik ben benieuwd: hoe combineer jij ouderschap met je baan of bedrijf? Herken je iets in mijn verhaal?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

1 Reactie

  1. Die themadagen vind ik echt een heel goed idee. Ik denk dat dat ook helpt om wat geconcentreerder te werken, omdat je weet dat die dag voor een bepaalde taak is en je dus niet van alles tegelijk hoeft te doen/gaat doen. De balans lijkt me heel moeilijk, zeker nu iedereen meer thuis is. Ik vind het serieus knap hoe jij daarin je weg vindt!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.