Soms heb je zin om lekker uitgebreid te koken, iets waar je doordeweeks niet altijd aan toekomt vanwege werk en gezin. Ik vind het heerlijk om in het weekend de keuken in te duiken en iets te bereiden waar ik de tijd voor kan nemen. Vandaag geef ik je inspiratie voor vlees waar je uitgebreid mee kunt koken in het weekend.

Uitgebreid koken in het weekend

In de herfst en winter vind ik het heerlijk om een stoofpotje te maken, zoals zuurvlees of Indische kippenstoof. Ik word helemaal zen van het geluid van een pruttelend sausje en de heerlijke geuren die door de kamer drijven. In de zomer barbecueën we graag. Dan maak ik bijvoorbeeld een lekkere auberginestoof of een kippetje van de barbecue. In het weekend leef je meestal toch wat langzamer en kun je met alle aandacht uitgebreid koken.

Maak er eens iets bijzonders van

Ben je een echte liefhebber van vlees? Misschien eet je niet alleen bij het diner vlees, maar lunch of ontbijt je er zelfs ook wel mee, in de vorm van vleeswaren. Meestal gaat het hier om ‘snel’ vlees dat makkelijk te bereiden is. Je kiest misschien wel liever voor wat meer bijzonder vlees, maar hebt er op doordeweekse dagen gewoon de tijd niet voor om het te bereiden. De meeste stukken bijzonder vlees die een langere garingstijd hebben, worden dan ook in het weekend bereid en genuttigd. Een brisket is daar een goed voorbeeld van. Het is en flink stuk vlees en niet goedkoop, dus daar wil je dan ook echt van genieten. Daarnaast heeft het aardig de tijd nodig om te garen. Dat is dus zeker niet iets dat je als je ’s avonds uit je werk komt nog even wil gaan doen. Brisket komt uit de borst van een rund en is zeer geliefd bij barbecue-liefhebbers.

Gooi maar op de barbecue!

DE barbecues van tegenwoordig zijn allang niet meer de gammele houtskoolbakjes waarmee ik opgroeide. Ze lenen  zich ook een stuk beter voor het bereiden van wat lastiger vlees. Zeker als je een barbecue hebt waarmee je nauwkeurig de temperatuur kunt aanpassen kun je er hele goede resultaten mee behalen. Je kunt er dan echt de tijd voor nemen. Een vriend van ons zet gerust zijn wekker om 2.00 uur ‘s nachts om spareribs op de barbecue te leggen, zodat ze langzaam kunnen garen en rond etenstijd klaar zijn. 😉

De eerdergenoemde brisket is ideaal om op de barbecue te bereiden. Het vlees is gemarmerd met vet, dat zorgt dat het vlees heerlijk mals wordt als je het langzaam en op de juiste temperatuur gaart. 

Een andere vleessoort die ideaal is om langzaam te garen op de barbecue is procureur. Dit is een braadstuk van het varken dat uit veel vet bestaat, waardoor je heerlijk smaakvol en mals vlees krijgt. Door dit goed te bereiden en de temperatuur van het vlees en de barbecue in de gaten te houden kun je genieten van een heerlijke maaltijd. Je moet wel gezegend zijn met een gezonde dosis geduld, maar dan heb je ook wat. En terwijl je vlees lekker gaart, maak je alvast een lekkere salade voor bij de barbecue. 

Voor welk gerecht duik jij graag uitgebreid de keuken in?

De uitgelichte afbeelding komt van Shutterstock.

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.