Vanaf je 30e tot je 60e jaar word je iedere 5 jaar opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Niet iedereen vindt zo’n uitstrijkje even fijn en veel vrouwen laten het daardoor aan zich voorbij gaan. Zonde, want door dit iedere 5 jaar te laten checken voorkom je dat slechte cellen te laat ontdekt worden. De angst voor het uitstrijkje of een bezoek aan de huisarts spelen ook een grote rol. Gelukkig kun je jezelf nu ook thuis testen. Ik deed de zelfafnametest voor het baarmoederhalsonderzoek en vertel je mijn ervaringen. 

Waarom een uitstrijkje maken?

Met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker kijken we of vrouwen van 30 tot en met 60 jaar risico hebben op baarmoederhalskanker. Door er vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker worden voorkomen. Baarmoederhalskanker komt door een langdurige besmetting met een virus: het humaan papillomavirus (HPV). HPV komt veel voor. Bijna iedereen heeft een keer HPV. Bijna altijd ruimt het lichaam het virus zelf op. Soms lukt dit niet. Bijvoorbeeld bij een verminderde weerstand. Als het lichaam het virus niet opruimt, kunnen de cellen in de baarmoederhals veranderen. Afwijkende cellen kunnen veranderen in een voorstadium van baarmoederhalskanker. Dit is nog geen kanker en vaak goed te behandelen. Door te behandelen, kan worden voorkomen dat kanker ontstaat.
Bron: Bevolkingsonderzoek Nederland

Wanneer kies je voor de zelfafnametest?

Als je niet graag naar de huisarts gaat of opziet tegen het onderzoek is de zelfafnametest een goed alternatief. Ik koos hiervoor omdat ik het onderzoek met de eendenbek nooit zo prettig vind, mede vanwege littekenweefsel van de bevalling. Als het even niet hoeft ga ik dus niet voor zo’n inwendig onderzoek naar de huisarts. Maar, ik vind het wél heel belangrijk om te weten of alles in orde is. De zelfafnametest is daar een prima oplossing voor. In het laboratorium kunnen ze onderzoeken of je HPV hebt. Is dat het geval, dan is verder onderzoek wel nog nodig en dan ontkom je niet aan het uitstrijkje bij de huisarts.

Je vraagt de test aan via Mijn Bevolkingsonderzoek of bij de regionale screeningsorganisatie. Binnen 14 dagen krijg je een envelop met de thuistest in de brievenbus.

Hoe werkt de zelfafnametest voor baarmoederhalsonderzoek?

In de envelop vind je een brief, de uitleg voor de test, de test zelf en de retourenvelop. Alle informatie is duidelijk uitgelegd en leidt je stap voor stap door het proces heen. Er kan niks misgaan als je de stappen zorgvuldig opvolgt.

Nadat je je handen hebt gewassen kun je in een paar stappen de test uitvoeren. De test is makkelijk in gebruik en door de heldere instructies weet je precies wat je moet doen. Alles bij elkaar was ik in 5 minuten klaar. Wanneer je de test hebt afgerond doe je hem terug in de verpakking en daarna in het bijgesloten plastic zakje. Dat stop je vervolgens in de retourenvelop. Op de bijgevoegde adressticker staat een barcode, die correspondeert met jouw gegevens.

Je stuurt de test binnen 1 week op en binnen 4 weken krijg je de uitslag.

Doet het pijn?

Het onderzoek is pijnloos en zoals ik al zei: het is in een paar minuten weer achter de rug. zorg dat je ontspannen bent en in alle rust de test kunt doen. Het is niet spannend, maar ik kan me voorstellen dat je ook geen afleiding van huisgenoten of kinderen kunt gebruiken.

Ik vind het echt goed dat deze mogelijkheid er nu is. Zo kunnen vrouwen die om wat voor reden dan ook liever geen uitstrijkje laten maken, alsnog controleren of ze HPV hebben. Het is zo belangrijk om dit elke 5 jaar te laten onderzoeken. Je moet er toch niet aan denken dat er pas veel te laat wordt ontdekt dat er onrustige cellen in je lichaam zitten? Dus neem de verantwoordelijkheid voor je eigen lichaam en vraag de test op als je een oproep voor het bevolkingsonderzoek hebt gekregen.

Laat jij elke 5 jaar een uitstrijkje maken?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

3 Reacties

  1. Volgens mij is het zó goed dat deze thuistest er nu is! Ik hoor altijd van heel veel vrouwen dat ze niet naar de huisarts durven hiervoor, maar gezondheid is zo belangrijk. Dit vind ik een mooie tussenoplossing. Overigens ging ik gewoon naar de huisarts twee jaar geleden, want ik was bang dat ik de uitslag anders niet zou geloven, als ik de zelftest zou doen…

  2. Héél goed dat je hierover schrijft want veel vrouwen weten dit niet. Ik zat vijf jaar geleden in een proef hiervan en ik heb nadien altijd gedacht: rol dit uit ;maak dit aub voor iedereen mogelijk. Ik snap ook bijna niet waarom het nog met die eendenbek moet!

    • Toevallig kreeg ik vandaag de uitnodiging in de bus. Op zich vind ik die eendenbek niet vervelend, maar nu met Covid ga ik liever niet naar de huisarts. Denk dat ik dus ook zo’n zelftest aanvraag. Bedankt voor de review en het bespreekbaar maken!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.