Als ondernemer heb je geen werkgever die risico’s voor je opvangt. Je bent niet automatisch verzekerd bij arbeidsongeschiktheid en als je per ongeluk schade aanricht bij een opdrachtgever moet je dat zelf vergoeden. Gelukkig zijn er verschillende verzekeringen om deze risico’s te dekken, zoals een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers. In dit artikel vertel ik je meer over verzekeringen die jij als zzp’er goed kunt gebruiken.

Welke verzekeringen voor zzp’ers zijn er?

Als zzp’er zijn er verzekeringen voor:

  • zakelijke aansprakelijkheid;
  • arbeidsongeschiktheid;
  • zakelijke autoverzekering.

Zakelijke aansprakelijkheid verzekeren

Een ongelukje valt nooit helemaal te voorkomen. Voordat je het weet stoot je tijdens een meeting per ongeluk een kop koffie over de laptop van een klant. Of struikelt er iemand over je verlengsnoer waardoor de ander gewond raakt. Bij brandschade of lichamelijk letsel kan de schadepost soms wel oplopen tot honderdduizenden euro’s die je zelf moet zien op te hoesten. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers ben je hiervoor verzekerd.

Deze verzekering vergoedt de schade die je onder werktijd veroorzaakt, aan anderen én aan andermans spullen. Hieronder vallen ook eigendommen aan klanten en gehuurde en geleende spullen, zoals gereedschap en apparatuur. Dat is geruststellend, want daarmee voorkom je dat een onverwachte schadepost je bedrijf in financieel gevaar brengt. 

Arbeidsongeschiktheid

Elke dag krijgen zo’n 200 mensen te maken met een bedrijfsongeval, ziekte of psychische klachten zoals een burn-out of depressie. Ze kunnen daardoor niet (meer) werken. Als ondernemer of freelancer ben je in zo’n situatie zelf verantwoordelijk voor je inkomen. Wist je dat zo’n 40 procent van de zzp’ers niets heeft geregeld bij tijdelijke of langdurige arbeidsongeschiktheid – en dat is zorgelijk. Want jarenlang van je spaargeld, buffer of broodfonds leven gaat niet. Sterker, een broodfonds dekt alleen de eerste twee jaar van je arbeidsongeschiktheid. Zorg daarom dat je je arbeidsongeschiktheidsverzekering goed geregeld hebt. Hiermee krijg je tot wel 90 procent van je gebruikelijke inkomen. Een geruststellende gedachte als je niet jaren op een houtje hoeft te bijten.

Zakelijke autoverzekering

Gebruik je je auto niet alleen voor woon-werkverkeer, maar ook voor zakelijke ritten, zoals bezoek aan klanten of het vervoeren van zakelijke goederen of producten? Of leen je je auto betaald uit? Dan heb je een zakelijke autoverzekering nodig. Hiermee ben je tijdens werktijd goed verzekerd tegen schade. Bovendien ben je hiermee ook verzekerd tijdens privégebruik en als iemand anders af en toe in je auto rijdt.

Als ondernemer leg je meer kilometers af dan als particulier. Omdat een particuliere autoverzekering vaak een limiet heeft voor het aantal kilometers dat je zakelijk mag rijden, is het verstandig om een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Als je meer dan het maximaal toegestane zakelijke kilometers maakt, is deze zelfs verplicht. яндекс

Goed om te weten: De bestelbus, bestelauto of vrachtwagen van de zaak verzekeren, doe je met een bedrijfsautoverzekering.

Verzeker je goed als ondernemer

Lang verhaal kort: als ondernemer is het belangrijk om je verzekeringen goed te regelen, zeker als je regelmatig bij klanten komt of als je je werk ook echt niet meer kunt uitvoeren bij ziekte. Ga dus eens voor jezelf na of jij alles goed geregeld hebt, of dat er nog zaken geregeld moeten worden.

Heb jij al je verzekeringen goed geregeld als zzp’er?

De uitgelichte afbeelding komt van Shutterstock.

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.