Je kent Kluun waarschijnlijk van zijn debuutroman Komt een vrouw bij de dokter en het vervolg De weduwnaar. In Familieopstelling gaat hoofdpersoon Stijn van Diepen, inmiddels 55 jaar, op zoek naar zichzelf, de ware en zijn roots. Ik las en luisterde het boek en vertel er graag meer over!

Familieopstelling – Kluun

Achttien jaar nadat zijn vrouw Carmen is overleden en zeven jaar nadat zijn huwelijk met Roos op de klippen is gelopen, blijkt ook de zoveelste nieuwe liefde van Stijn van Diepen niet de ware te zijn. Terwijl hij nog altijd van feest naar feest strompelt, wordt zijn moeder met alzheimer in een verzorgingstehuis opgenomen, dreigt zijn beste vriend Frenk hem te laten vallen en moet hij de verjaardag van zijn dochter Luna, die eenentwintig wordt, organiseren. Een crisis lijkt onvermijdelijk. Waarom is zijn (liefdes)leven zo’n puinhoop? Het is tijd om eens grondig in de spiegel te kijken.
In een hilarische en ontroerende zoektocht naar zichzelf keert Stijn terug naar zijn jeugd in Noord-Brabant, stuit hij op een aangrijpende familiegeschiedenis en belandt uiteindelijk op het Ierse platteland in een ultieme poging antwoorden te vinden op zijn vragen. Zal hij op zijn vijfenvijftigste zichzelf weten te vinden? En belangrijker nog: de liefde?

Lees ook: Licht in de tunnel – Marc de Hond

Terug naar de roots van Stijn…en die van mezelf.

Familieopstelling van Kluun stond al een tijdje op mijn ‘wil ik nog lezen-lijstje’ toen ik ‘m zag in Kobo Plus. Soms kun je echt zin hebben om een bepaald boek te lezen. Ik startte met het e-book, maar toen ik op een gegeven moment wat in huis wilde doen en het boek niet kon wegleggen, stapte ik over op het luisterboek. Wat bleek: Kluun leest het zelf voor! Ik heb genoten van zijn Brabantse tongval en zijn fijne stem. Ik werd niet alleen teruggevoerd naar het Tilburg uit Stijn zijn jeugd, maar ook naar het Tilburg uit mijn eigen jeugd. Zelf ben ik geboren en getogen in de buurt van Tilburg en dat blijft altijd een deel van mij, ook al woon ik al meer dan 20 jaar in Maastricht. De manier waarop Kluun zijn verhaal vertelt, met Stijn als hoofdpersoon, houdt je als lezer in zijn greep. Je wilt weten wat er achter die losse levensstijl zit, wat hem heeft gevormd tot wie hij nu is en wat deze zoektocht hem oplevert. Daar kom je achter door een aaneenschakeling ongemakkelijke, pijnlijke, kwetsbare, grappige en liefdevolle momenten.

Ik heb hardop gelachen, stilletjes gegniffeld en af en toe een traantje weggepinkt. Het luisterboek had voor mij echt een toegevoegde waarde. Kluun brengt het verhaal met zijn stem echt tot leven. Zoals altijd neemt Kluun geen blad voor de mond en beschrijft hij de situaties zoals ze zijn of zoals hij ze beleeft.

Je bestelt het boek eenvoudig via deze afbeelding:

Heb jij al eens iets van Kluun gelezen?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

2 Reacties

  1. De boeken van Kluun heb ik tot nu toe nooit gelezen omdat ik bang was dat ik ze te heftig zou vinden, maar ik krijg nu toch wel echt de indruk dat ik iets mis. Als je overgaat op luisteren omdat je een boek echt weg kunt leggen, wil dat volgens mij heel veel zeggen.

  2. Ik heb de boeken gelezen. Maar ik zou mij schamen voor fam en kinderen ,Raymond van de Klundert

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.