Het stond al langer op mijn wensenlijstje en nu is die droom uitgekomen: wij hebben onze eigen minibieb in Maastricht!

Een minibieb: wat is het?

De naam zegt het al: het is een kleine bibliotheek. In een minibieb zet je boeken die mensen gratis mogen meenemen. De een neemt een boek mee en geeft het door, de ander komt elke week een nieuw boek lenen en brengt het gelezen boek weer terug. Zeker in de tijd waarin de bibliotheken beperkt of niet geopend zijn, is dit een mooie oplossing.

Hoe kwamen we op het idee van een minibieb?

In het voorjaar van 2020 besloot ik om iets leuks te doen voor mijn buurtgenoten. Ik zette iedere dag een tafeltje op de stoep, waarop ik stapels boeken legde. Iedere dag opnieuw sleepte ik het hele gebeuren naar buiten en ‘s avonds haalde ik alles weer naar binnen. Weken achter elkaar. We boften met het mooie weer, daardoor kon deze geïmproviseerde minibieb lang meegaan.

Na een tijdje sloeg het weer om en was ik het gesleep ook wel zat. Ik keek mijn lieftallige echtgenoot lief aan en vroeg hem of hij een minibieb voor me wilde maken. En zo geschiedde! Sinds november 2020 staat er in onze voortuin een prachtige minibieb met twee verdiepingen.

Hoe loopt onze minibieb in Maastricht?

Het is echt ontzettend leuk om te zien hoeveel mensen er stil blijven staan om even te kijken welke boeken er in het kastje staan. Ik word regelmatig aangesproken door voorbijgangers en buurtgenoten dat ze het zo’n leuk idee vinden. Met kerst kreeg ik zelfs een kaart met een handgeschreven brief van een buurtgenoot die er zo blij mee was en me wilde bedanken. Dat is toch geweldig? Ik ben heel blij en dankbaar dat we op deze manier een steentje kunnen bijdragen en het leven van anderen wat leuker kunnen maken.

Ik barst uit elkaar van trots als ik ‘s ochtends zie dat de bieb is bijgevuld of dat er leuke boeken uit zijn gehaald. Dat betekent dat er weer iemand gaat genieten van een mooie roman of een spannende thriller. I love it!

Kende jij het fenomeen minibieb al? Je kunt op deze website kijken of er ook een minibieb in jouw buurt is. De mijne vind je hier ook onder de naam Breg Blogt Minibieb als je zoekt in Maastricht.

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

2 Reacties

  1. Pingback: Vijf vragen aan… Bregje – Boekenbeschijfster.nl

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.