Het zal je maar gebeuren. Je bent 34 weken zwanger van je eerste kindje. Een langgekoesterde droom komt uit. En dan komt de diagnose die je hele wereld op zijn kop zet. Het overkwam Mariska Boshoven, die er een boek over schreef. Ik vertel je meer over dit boek, geef twee exemplaren weg en vertel hoe jij een goed doel kunt helpen.

Het verhaal van Mariska Boshoven

De vriend van Mariska is een van de beste vrienden van mijn oudste broer en zo wist ik al iets van haar situatie. Toen mijn schoonzus een tijdje terug vertelde dat Mariska een boek had geschreven over haar ziekteproces en vroeg of ik kon helpen zei ik direct ja. Mariska schreef dit boek in de vorm van een dagboek, waarin ze je als lezer meeneemt in het hele verhaal, vanaf de positieve zwangerschapstest tot de behandelingen, tegenslagen en de weerslag die deze ziekte heeft op een jong gezin.

Met haar achtergrond in de communicatie en PR weet ze ijzersterk te verwoorden wat er gebeurt en dat zorgt voor een aangrijpend, eerlijk en ook heel waardevol boek.

Recensie: Bij jou weet je het maar nooit – Mariska Boshoven

Het boek begint in september 2015, Mariska vertelt dat ze een grote kinderwens heeft. Niet veel later heeft ze een positieve test in handen, tot grote vreugde van haar en haar vriend Jeroen. Niet veel later heeft ze het gevoel dat er een donderwolkje boven haar hoofd zweeft en dat onbestemde gevoel krijgt op 17 mei 2016 een verklaring: er wordt lymfeklierkanker geconstateerd.

Je wordt als lezer vervolgens meegenomen in het verhaal van Mariska. Je leest hoe ze zich door de behandelingen heenslaat, hoe de tegenslagen het er niet makkelijker op maken en hoe de impact van haar ziekte is op haar gezin, familie en naaste omgeving. Dat laatste leidt uiteindelijk naar de bagagestukken achter in het boek. Praktische handvatten en tips voor patiënten, naasten en zorgverleners. Wat helpt wel, wat helpt niet. Hoe ga je ermee om als iemand in je omgeving ziek wordt?

Ik heb menig traan gelaten tijdens het lezen. Ik vind het ontzettend knap dat Mariska haar verhaal zo open, kwetsbaar en soms zelfs rauw deelt. De worstelingen, tegenslagen, maar ook de herkenbare momentjes uit het ouderschap triggeren mijn traanbuizen goed. Is dat erg? Zeker niet. Ik vind het altijd mooi als een boek iets bij me losmaakt, als het me écht raakt.

Ik heb veel geleerd van Mariska’s verhaal, met in mijn achterhoofd de belangrijkste les: iedereen is anders en heeft dus andere wensen. De eerste stap is daarom altijd: vraag wat iemand nodig heeft en vul het niet zomaar in. Het verhaal bracht me ook terug naar de periode dat mijn vader ziek was, waardoor er ook een stukje verwerking bij kwam kijken. Het is een ontzettend waardevol en mooi boek voor iedereen die meer wil weten over het ziekteproces, maar ook hoe je ermee om kunt gaan als patiënt, naaste of zorgverlener.

Koop het boek en help om lymfeklierkanker te bestrijden

De opbrengst van het boek gaat naar drie goede doelen. Als eerste: Stichting Lymph & Co, die zich inzetten voor de bestrijding van lymfeklierkanker. Dat doen ze door meer bekendheid aan de ziekte te geven en door wetenschappelijk onderzoek te financieren. De andere twee doelen zijn: AYA Zorgnetwerk en het activiteitenprogramma van het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie. Door het boek van Mariska te kopen, help jij dus mee. Je krijgt niet alleen een prachtig boek, maar ook de waardevolle inzichten en handvaten om te gebruiken als het jou of een van je dierbaren overkomt.

Bestel het boek van Mariska hier

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

5 Reacties

 1. juanita Buseyne Antwoord

  Dit lijkt me een heftig boek, momenteel ben ik wegens ziekte langere tijd thuis en hoop moed te halen uit dit boek.

 2. juanita Buseyne Antwoord

  Klein toevallig detail, mijn jongste zoon heet ook Finn (wel met i geschreven bij mij)

 3. Zou het bork graag lezen om dezelfde reden als jij noemt: stukje verwerking van het overlijden van mijn moeder die overleed aan Non-Hodgkin. Én omdat ik zelf moeder ben lijkt me dit je ergste nachtmerrie… zo’n verhaal doet me beseffen dankbaar te zijn voor elke dag!

 4. Zou het boek graag lezen om dezelfde reden als jij noemt: stukje verwerking van het overlijden van mijn moeder die overleed aan Non-Hodgkin. Én omdat ik zelf moeder ben lijkt me dit je ergste nachtmerrie… zo’n verhaal doet me beseffen dankbaar te zijn voor elke dag!

 5. Ik lees “graag” zo een boeken… knap hoe sommigen met deze vreselijke ziekte om kunnen gaan. Hoop er altijd iets van te leren en vind er ook meestal wel stukjes herkenning in. Mijn vader heeft acute leukemie gehad, gelukkig is goed gekomen (toch eng om dit neer te schrijven). Nu in de coronaperiode is de angst bij mij weer dagelijks aanwezig, angst omdat hij tot de risicogroep behoort. Ik doe heel graag mee voor ‘t boek.
  Misschien tips voor jou 😉 De dag dat ik doodging – Tania Bongerd en Beter op reis – Viora Rebergen.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.