Sparen, ik ben er jarenlang echt niet goed in geweest. Sterker nog, ik gaf het geld al uit voor ik het goed en wel in mijn handen had. Inmiddels is dat wel anders en sparen we steeds meer. Hoe we dat doen en wat ik bedoel met stiekem sparen leg ik je uit in deze blog!

Sparen: hoe pak je het aan?

First things first: sparen vergt de nodige actie. Je zult eerst inzicht moeten krijgen in je inkomsten en uitgaven. Vooral in dat laatste, want daar zitten vaak de nodige lekken in.
Wij zijn dit jaar gestart met het invullen van de Moneyplanner van Porterenée, waarmee je inzicht krijgt in je inkomsten en uitgaven en je duidelijke doelen kunt stellen. Binnenkort vertel ik daar meer over, als we hem een paar maanden in gebruik hebben. De eerste invulronde was al best confronterend. We weten nu precies waar nog ruimte is om te besparen en waar ruimte is om te sparen. We waren blij verrast om te zien hoeveel ruimte we elke maand hebben om te sparen. Dat geld verdwijnt nu meestal stilletjes en komt terug in huis in de vorm van ditjes en datjes uit de bekende budgetwinkel of de drogist…

Waar kun je het beste sparen?

Hoe en waar je spaart is persoonlijk. De een vindt het fijn om het geld in huis te bewaren, de ander wil alles op de bank zetten. Wij sparen zelf op verschillende plekken:

  • in een oldschool spaarpot voor kleingeld;
  • op de spaarrekeningen gekoppeld aan onze bankrekening;
  • op een spaarrekening bij een andere bank;
  • in onze spaarhypotheek.

Als je kiest voor een spaarrekening bij de bank wil je natuurlijk weten of het je iets oplevert. De rentes zijn erg laag op dit moment, dus het is zeker de moeite om de spaarrente te vergelijken. Het kan soms net een paar tiende schelen om je geld langer of op een andere bank weg te zetten. En bij sparen geldt: alle beetjes helpen!

Stiekem sparen, wat is dat?

Ik had het al eerder even over stiekem sparen. Dat klinkt heel spannend en wellicht alsof ik van alles verborgen houd voor mijn man, maar niets is minder waar. We sparen bewust bij een andere bank dan onze ‘vaste’ bank. Deze rekening noemen we de ‘Foetsie’. De gedachte erachter is als volgt: we boeken alles wat overblijft, extra binnenkomt of we kunnen missen weg naar de Foetsie. Omdat deze rekening niet in onze bankieren-app staat, hebben we geen zicht op het saldo én komen we er niet zo makkelijk aan. Zo spaar je dus stiekem mooie bedragen, zonder dat je het doorhebt. We kennen het allemaal waarschijnlijk wel: “Ah, boek maar even over van de spaarrekening.” en dan staat het binnen 10 seconden op je betaalrekening. Deze Foetsie helpt ons om die drempel te verhogen.

Onze toekomstdromen…

We dromen al jaren van een caravan. Dat is ook wel een mooi verhaal, over hoe je soms niet klaar bent als een kans zich voordoet. In 2017, vlak voor mijn vader overleed, verkochten mijn ouders hun caravan. Wij wilden hem niet kopen, want we waren daar op dat moment niet klaar voor. Inmiddels is de droom er wel, maar de caravan niet meer. 😉 Die is overigens wel goed terechtgekomen bij een vriendin van me, dus hij is toch een beetje in de familie gebleven.

Goed, een caravan dus. Jarenlang was dat een droom en door ons harde werk van het afgelopen jaar is die droom nu binnen handbereik. Ik zie het al helemaal voor me deze zomer: voetjes in het gras, een comfortabel bed om in te slapen en ons eigen, knusse plekje waarmee we overal naartoe kunnen. We hebben al een mooi bedrag bij elkaar gespaard om een instapmodel te kopen inclusief alle toebehoren. Ondertussen sparen we lekker door om over een paar jaar voor een luxere variant te gaan.

Daarnaast sparen we voor nieuwe meubels, zodat we de woonkamer opnieuw kunnen inrichten na de verbouwing later dit jaar. Ik droom van een grote hoekbank om in weg te kruipen, een nieuw vloerkleed, mooie accessoires… Genoeg om voor te sparen dus!

En last, but definitely not least sparen we voor later. Dat doen we allebei op aparte spaarrekeningen én gezamenlijk. Een potje is volledig voor Laurens en de rest is voor onze eigen oude dag. We hebben nog zo’n 30 jaar werken te gaan en willen voor de tijd erna een fijne buffer opbouwen.

Je leest het, genoeg dromen en wensen en genoeg manieren om dat voor elkaar te krijgen. Ik ben benieuwd wat onze nieuwe aanpak ons dit jaar gaat brengen en zal over een tijdje weer een update geven. Als je vragen hebt kun je me mailen of een berichtje onder de blog plaatsen!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

2 Reacties

  1. Goed idee, zo’n Foetsie-rekening! Ik heb een beetje het omgekeerde met sparen. Ik zet juist heel geregeld iets op mijn spaarrekening, maar vind het dan altijd stom om er weer iets af te halen en dus doe ik dat zelden. Slaat nergens op, want je spaart toch niet voor niets, maar ja…

  2. Pingback: We hebben een caravan gekocht! - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.