We worden aardig op de proef gesteld met al die lockdowns, maar gelukkig hebben we zelf ook voor een deel invloed op hoe je je voelt in deze gekke tijd. Ik deel graag met je wat wij doen om het gezellig te houden!

Lachend door de lockdown (nou ja, meestal dan)

Ik zal je eerlijk zeggen: toen de lockdown in december werd aangekondigd was ik goed van slag. Wat zeg ik, ik heb wat potjes gejankt. Weer een verandering, weer strengere regels…het doet wat met je. De hele kerstvakantie droeg ik dat zware gemoed met me mee. Achteraf zonde en tegelijkertijd heel waardevol. Want het is helemaal oké om je rot te voelen en het soms allemaal even niet meer te weten. Er wordt veel van ons allemaal gevraagd en dat kost energie.

Na de vakantie begon het thuisonderwijs en dat vond ik spannend. Ik zag er tegenop en wist niet goed wat ik kon verwachten. Met dank aan de lieve juf van Laurens die hielp met een schema en tips hebben we de eerste week glansrijk doorstaan. Sterker nog, we hebben zo veel gelachen en het was ontspannen. Hoe we dat hebben aangepakt? Dat vertel ik je graag!

Maak tijd vrij voor elkaar

School, werk, huishouden…het kost allemaal tijd en levert de nodige zorgen op. Wie begeleidt het lesgeven? Moeten er boodschappen gedaan worden? Wat eten we? Het kan even duren voor je je draai vindt. Wij ontdekten al gauw dat het belangrijk is om tijd voor elkaar te maken. Daarom lunchen we elke dag samen. We maken iets lekkers en nemen even de tijd om samen te zijn. Niet even snel een boterham naar binnen schuiven, maar echt samen eten.

Ga naar buiten

Buitenlucht is gezond en een goed medicijn tegen stress. Zeker nu de dagen al zo kort en donker zijn. Ik ben zelf geneigd om op de bank te kruipen en er niet meer vanaf te komen, maar eerlijk gezegd word ik daar niet altijd beter of vrolijker van. We gaan meestal in de ochtend even naar buiten en als dat niet lukt gaan we na het avondeten een rondje wandelen. Laurens mag vaak de route kiezen, zodat we steeds weer andere delen van onze omgeving ontdekken. Onderweg kun je de dag van je af laten glijden en lekker kletsen terwijl je overal naar binnen gluurt (dat vind ik het leukste onderdeel.)

Zorg voor actieve breaks en energizers

Met al het gepuzzel rondom werk en school vergeet je jezelf nogal eens. Zorg daarom voor kleine breaks. Zet na de afronding van een taak een vrolijke plaat op en dans samen door de kamer. Doe een paar situps of oefeningen. Vertel elkaar een paar moppen en lach lekker hard. Je zult merken dat je ervan opknapt en er weer tegenaan kunt!

Wees lief voor jezelf

Niemand verwacht van je dat je jezelf regelrecht een burn-out in laat storten. Dus wees lief voor jezelf. Vraag jezelf af: moet dit echt of denk ik dat het moet? En als je denkt dat het moet, ga dit dan na bij degene waarvan je denkt dat je dat moet doen. Snap je het nog? We leggen onszelf vaak veel druk op, denken dat we continu bezig moeten zijn en dat we steeds van alles moeten. Maar we zitten in een ongewone situatie, dus is het helemaal oké om even wat minder te moeten. Het is niet over een week of twee weken opgelost, dus kun je je energie beter verdelen. Een marathonloper gaat de eerste vijf minuten ook niet sprinten, toch?

Vraag hulp

Kom je in de knoei met je planning? Vraag hulp. Bundel je krachten met vriendinnen, de ene keer gaan de kids naar haar, de andere keer bij jou. Dan is het wel even intens, maar daar staat dan ook wat rust tegenover. Ik vertelde laatst al dat we bijvoorbeeld mijn moeder inzetten via videobellen om te ondersteunen. Het is echt niet erg om hulp te vragen, niemand zal je dat kwalijk nemen.

Organiseer leuke online activiteiten

Onze sociale levens zijn behoorlijk veranderd, maar je kunt toch nog allerlei leuke dingen doen. Ik was helemaal in mijn nopjes met de online Zoombingo die Etienne voor mijn verjaardag organiseerde. Zoiets kun je ook eenvoudiger doen. Doe een pubquiz via Zoom of speel een spel als 30 seconds, kan prima!

Zo houden wij het leuk en gezellig hier in huis en hobbelen we rustig door de lockdown heen. Het is iets waar we zelf niets aan kunnen veranderen en verzetten en stressen kost veel energie. Ik merk dat het me goed doet om ontspannen door de dag te gaan. Als ik iets niet afkrijg is er altijd nog de volgende dag. Hou vol, blijf gezond en stuur me gerust een mailtje als je even wilt kletsen!

PS: voor je denkt dat ik het mooier maak dan het is: ook hier knalt en knettert het weleens, dat is normaal. Dankzij bovenstaande tips en activiteiten merk ik wel dat het knalgehalte niet meer is dan een knalerwtje in plaats van een duizendklapper waar ik nog weleens last van kan hebben als ik gestrest ben.

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

3 Reacties

  1. Diep respect hoor, voor jou en al die andere ouders Het lijkt me zó moeilijk om én thuis te werken én je bezig te moeten houden met lesgeven. Ik zei vanmorgen nog tegen een vriendin: “Hoe lang gaan we van ouders verwachten dat ze dit vol kunnen houden?” Maar je hebt gelijk: zorg goed voor jezelf! Succes in week twee.

  2. Het is wat het is he? En ja, hier knettert het ook regelmatig maar we proberen er gewoon het beste van te maken. Ik heb deze week twee ochtenden buiten de deur gewerkt, en dat was dan ook wel weer even lekker.

  3. Pingback: 10 jaar samen! - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.