Zo, de eerste schoolweek zit er bijna op, tijd om eens te vertellen hoe het hier in huis gaat! Het was even een domper, toen we in december hoorden dat de scholen dichtgingen. Hoe zouden we dat gaan opvangen met een fulltimebaan en een bedrijf? Ik heb er wat stress om gehad, maar was het ook nodig?

Ik zag de lockdown niet aankomen…

Etienne werkt 36 uur en ik werk normaal gesproken gemiddeld zo’n 24 uur, verdeeld over 4 dagen. Mijn werktijden zijn precies onder school, dus daar hadden we meteen de grootste uitdaging te pakken. Ik had moeite met de abrupte verandering toen de lockdown werd aangekondigd. Noem me naïef, maar ik had het niet zien aankomen. Ik volg weinig nieuws en dan krijg je dat. In de eerste week van de lockdown had Laurens officieel nog maar een paar dagen school. Hij kreeg wat werkjes mee en verder rolden we rustig de vakantie in.

Thuis werken én lesgeven: hoe doen wij dat?

Afgelopen maandag begon het echte werk. We kregen zondag een mail van de juf met een schema vol werkjes met de bijbehorende info. Ik merkte dat ik behoefte had aan wat meer structuur en maakte een tijdschema. Grappig detail: in de vorige lockdown vond ik dat allemaal onzin en lieten we dat los. Laurens zat toen ook nog in groep 2, wat toch een heel groot verschil is met groep 3.

Goed, ik maakte het schema en mailde de juf met de vraag of dat een beetje logisch was. Het was erg fijn om even te overleggen en goede tips en hulp van haar te krijgen.
Omdat ik zelf drie weken niet had gewerkt kon ik het me niet veroorloven om nog eens een paar weken vrij te nemen en Etienne moest ook gewoon aan de bak. Daardoor was enige structuur wel handig, zodat we onze agenda’s daar zo veel mogelijk op konden aanpassen. Ik zal eerst vertellen hoe een gemiddelde dag eruit ziet en verderop zal ik de globale opzet qua tijd delen, misschien heb je er wat aan!

Een gemiddelde dag thuiswerken/thuisonderwijs

Het schema bevat verschillende werkjes, zoals lezen/taal, rekenen en schrijven. Als een taak klaar is gaan we even iets anders doen. Denk aan een dansje, even wat drinken of eten, op het bed springen of naar buiten. Daarna kan Laurens weer vol goede moed verder.
Hij zit afwisselend beneden bij Etienne of boven bij mij. Zolang hij een taak heeft gaat dat goed, maar zodra hij klaar is begint hij te kwebbelen en houdt niet meer op. we maken daarom duidelijke afspraken. Als mijn deur dicht is moet hij eerst kloppen. Als Etienne beneden aan het bellen is mag hij pas weer de woonkamer in als Etienne dat zegt.

Gelukkig zijn we allebei gewend om te werken in een drukke omgeving, vanuit onze achtergrond in de callcenterwereld. Ik kan gerust een blog schrijven terwijl die kwebbelkous naast me zit en hele fantasieverhalen vertelt aan en over zijn knuffels. Maar moet ik een klus voor een klant doen of videobellen, dan is het een ander verhaal. Etienne en ik stemmen de meetings zo veel mogelijk op elkaar af, zodat altijd een van ons twee zijn handen vrij heeft om Laurens te helpen als dat nodig is.

Zo rond een uur of twee is al het verplichte werk meestal klaar en kunnen we wat leuks gaan doen. Dat kan een spelletje op Squla of Gynzy zijn, spelen met zijn speelgoed, een wandeling of lekker even een filmpje kijken. Ik merk dat het best intensief is voor Laurens, zo’n dag zelfstandig werken, dus leggen we niet te veel druk op hem. Als het werk klaar is, is het klaar.

De eerste week lockdown: hoe was het?

Al met al is het me ontzettend meegevallen. Ik was echt wel gespannen en een beetje onzeker of het wel goed zou gaan. Dankzij goede afspraken en vooral geen stress lukt het ons hartstikke goed. Sterker nog, we hebben allebei veel uren kunnen werken deze week, dus dat is mooi.

Etienne is woensdag de hele dag naar kantoor geweest, zodat hij donderdagmiddag vrij was en ik even meters kon maken tijdens mijn wekelijkse contentdag. Vandaag is hij weer naar kantoor en werk ik ‘s ochtends nog even, terwijl Laurens zijn laatste schoolwerk van de week afrondt.

Wat gaan we volgende week anders doen?

Komende week ziet er iets anders uit, omdat ik dan meer afspraken met klanten heb. Ik heb geprobeerd om ze zo veel mogelijk te bundelen. Het zal dus voor Laurens even aanpassen zijn, dat hij niet altijd bij me kan zitten. Verder gaat Etienne weer twee dagen naar kantoor, vanwege zijn werk is het helaas niet mogelijk om alle dagen thuis te werken.

Ook begint het online lesgeven vanuit school, iedere dag een halfuurtje via Teams. Een van ons zit er dan wel bij en die momenten hebben we al ingepland en verdeeld.

Mochten we echt in de knoei komen, dan kan mijn moeder ook altijd even inspringen via videobellen. Dat deden we in de eerste lockdown ook en dat ging echt heel goed. Ze las dan bijvoorbeeld voor aan Laurens of hij aan haar, ze kletsten samen of deden allebei hun eigen ding terwijl ze af en toe wat tegen elkaar zeiden. Works like a charm.

Ik ben blij dat we er zo relaxed onder kunnen zijn en realiseer me dat dat niet voor iedereen is weggelegd. Bijvoorbeeld met meerdere kinderen, een partner die volledig buiten de deur werkt of een drukke baan in de zorg of een ander cruciaal beroep. De enige tip die ik je kan geven is: zorg goed voor jezelf en je gezin. Doe wat voor jullie haalbaar is en schakel hulp in als dat nodig is. We zullen nog wel even een tijdje zoet zijn met deze hele toestand en dan heeft niemand er iets aan als we over onze eigen grenzen heen gaan. Zorg dus ook voor voldoende ontspanning, maak keuzes in dingen die écht moeten en dingen die kunnen wachten tot rustiger tijden.

Een gemiddelde schooldag

Tot slot nog een globale dagindeling, zodat je een idee hebt wat we doen op een dag. Zoals gezegd is het niet heel strak, maar geeft het ons wel houvast voor wat we wanneer doen. Komende week komt het halfuurtje lezen erbij om 10.00 uur en gaan we iets later naar buiten voor een kleine pauze.

Je kunt het schema hier downloaden om uit te printen.

Hopelijk vond je het leuk om een kijkje te kijken in onze thuischool-kantoor-organisatie. We maken er het beste van en doen dat zo veel mogelijk met een grote glimlach, omdat het daardoor allemaal net wat leuker is. Hou vol, wees lief voor jezelf en mail me gerust of stuur een berichtje op social media als je even je ei kwijt wilt!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

3 Reacties

  1. Dat hebben jullie goed geregeld zo! Fijn dat de stress meevalt. Het gaat inderdaad nog wel even duren. Als alleenstaande moeder met bedrijf is t best puzzelen, maar ze zijn 4 en 6 dus t valt mee met de werkjes. Ze werken ongeveer een uurtje per dag aan hun taakjes en verder is t spelen, spelen en spelen 🙂

  2. Leuk om te lezen voor mij met mijn juffenhart. Gelukkig is het deze week meegevallen. Ik vind de oplossing even videobellen met oma als jullie je handen vol hebben echt geweldig. Zou ik zelf niet aan gedacht hebben, maar het is voor iedereen (niet in het minst voor oma natuurlijk;)) een geweldige oplossing.

  3. Pingback: Een terugblik op de afgelopen weken thuisonderwijs - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.