Heb jij in de afgelopen jaren weleens een appartement, kamer of huis geboekt via Airbnb? Dan bestaat de kans dat je te veel servicekosten hebt betaald. Airbnb bracht deze kosten bij zowel de huurder als de verhuurder in rekening. Ik leg je graag uit hoe je deze kosten terug kunt vragen!

Servicekosten van Airbnb terugvragen

Airbnb rekent servicekosten aan zowel de huurder als de verhuurder en dat is volgens de Nederlandse wet verboden. Op 9 maart 2020 heeft de Rechtbank van Amsterdam de uitspraak gedaan dat deze servicekosten onterecht in rekening zijn gebracht, omdat Airbnb en vergelijkbare bemiddelaars onder deze wetgeving vallen. Dit kan voor jou dus betekenen dat je nog een aardig bedrag kunt terugvragen.

Waarom zijn er te veel servicekosten in rekening gebracht?

‘Servicekosten’ zijn eigenlijk gewoon ‘commissie’ of ‘provisie’. Het is gewoon bedrag dat
Airbnb verdient en vormt de basis van haar verdienmodel. Een huurder wil graag de laagste prijs betalen en een verhuurder wil altijd de hoogste opbrengst krijgen. Wanneer een ‘bemiddelaar’ zoals Airbnb gelijktijdig beide partijen vertegenwoordigt, kunnen beide doelstellingen niet worden behaald of wordt het in ieder geval een onduidelijk proces. Als dit niet wettelijk was vastgelegd, zouden bemiddelaars als Airbnb dus kunnen profiteren van dubbele inkomsten en niemand in wiens belang ze nu echt handelen.

Hoe kun je servicekosten terugvragen?

Heb jij in de afgelopen vijf jaar een vakantiewoning gehuurd via Airbnb? Dan is de kans groot dat jij ook te veel servicekosten hebt betaald.

Wil je bij Airbnb servicekosten terugvorderen? Dat kan! Je kunt hiervoor een brief sturen naar Airbnb, maar die zijn niet erg happig en behulpzaam. Ze zijn het niet eens met de uitspraak van de rechtbank. Daarom heb ik een snellere en handige oplossing voor je: een intiatief van De Procedeerwinkel. Je kunt via Servicekostenterug.nl een claim indienen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt zijn de facturen van je eerdere boekingen bij Airbnb. Deze upload je op de website, waarna jouw claim in behandeling wordt genomen. Je krijgt vanzelf bericht als je claim is afgerond. Dit kan, zeker als je vaker via Airbnb boekt, aardig oplopen!

Waar vind je de facturen?

Je kunt je factuur van Airbnb op verschillende manieren terugvinden.

Via het Airbnb account:

 1. Open je internetbrowser en log in op je Airbnb-account;
 2. Rechtsboven kan je klikken op je accountsymbool;
 3. Selecteer in het menu ‘Reizen’;
 4. Klik dan op ‘Afgerond’;
 5. Selecteer een boeking en druk op ‘betalingsbewijs ophalen’;
 6. Klik op ‘download’ of ‘druk af’ om het bestand als pdf op te slaan.

Via de mail:

 • Voer in de zoekbalk ‘Airbnb factuur’ of ‘Airbnb Receipt’ in;
 • Selecteer de boeking waarvan je de factuur wil hebben;
 • Scrol naar beneden en druk op ‘Betalingsbewijs bekijken’;
 • Klik op ‘download’ of ‘druk af’ om het bestand als pdf op te slaan.

Via een directe link:

 • Zoek de boekingscode op in je Airbnb app;
 • Vul deze code in achter de volgende link
 • https://www.airbnb.nl/reservation/receipt?code=
 • Klik op ‘download’ of ‘druk af’ om het bestand als pdf op te slaan.

Geen teruggave? Geen kosten!

Als jouw claim namelijk wordt goedgekeurd, betaal je 25% commissie. Wordt je claim niet goedgekeurd en krijg je geen geld terug? Dan betaal je helemaal niets. Als je vaak iets via Airbnb hebt geboekt is dit zeker wel interessant voor je. Van al het terugbetaalde geld kun je – als het straks weer mag – een leuk nieuw reisje boeken!

Hoelang kun je kosten terugvragen?

De Rechtbank van Amsterdam heeft een verjaringstermijn van drie jaar aangegeven. Servicekostenterug.nl hanteert een termijn van vijf jaar, omdat de wetgeving nog niet helemaal duidelijk is aangepast. Je kunt dus servicekosten terugvragen voor boekingen uit de afgelopen vijf jaar.

Heb jij weleens geboekt bij Airbnb en ga je kosten terugvragen?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.