Geniet jij er in de kerstvakantie altijd zo van om weg te kruipen met een fijn boek? Dan heb ik iets leuks voor je! Allemaal leuke romans over kerst waarmee je direct in de stemming komt!

Laatste update: 22 december 2023

Leuke romans over kerst

Ik vind de kerstperiode altijd zo gezellig, met de lampjes, een mooi versierde kerstboom in huis, warme chocomel met slagroom…en een fijn boek! In deze periode is het natuurlijk extra leuk om boeken te lezen die in kerstsfeer geschreven zijn. Ik verzamelde tien leuke titels van romans over kerst!

Langste. Kerst. Ooit. – Lisette Jonkman

Noëlle is gek op kerst. Ieder jaar op eerste kerstdag organiseert ze een diner voor een select groepje vrienden en familie. Steevast valt ze op kerstavond in slaap met de wens dat het elke dag kerst was. Alleen gaat deze keer alles fout. Maar dan ook echt álles. Haar dure kristallen glazen sneuvelen, de stroom valt uit, een servet vliegt in de hens, de vliezen van haar hoogzwangere zus breken tijdens het hoofdgerecht, haar ouders halen herinneringen op aan Noëlles ex en tot overmaat van ramp neemt haar broer een onverwachte gast mee. Als Noëlle ’s avonds eindelijk in bed ligt, is ze opgelucht dat het niet écht elke dag kerst is. Maar dan wordt ze de volgende ochtend wakker. Op eerste kerstdag.

Direct bestellen

Een dag in december – Josie Silver

Laurie is er zeker van dat liefde op het eerste gezicht niet bestaat. Het leven is geen romantische film, toch? Maar dan, op een besneeuwde decemberdag, ziet ze vanuit de bus een jongen bij de halte van wie ze vóélt dat hij de ware is. Hun ogen ontmoeten elkaar, er is een magisch moment… en dan rijdt de bus door. Ze denkt dat ze de jongen nooit meer tegen het lijf zal lopen. Maar een jaar later stelt haar beste vriendin Sarah haar tijdens kerst voor aan de nieuwe liefde van haar leven. En dat is… de jongen van de bushalte. Vastbesloten om hem te laten gaan, gaat Laurie verder met haar leven, maar wat als het lot andere plannen heeft?

Lees mijn recensie
Direct bestellen

De kerstboekwinkel – Jenny Colgan

In De Kerstboekwinkel van Jenny Colgan wacht Carmen een grote uitdaging. Als het Londense warenhuis waar zij werkt vlak voor kerstmis de deuren sluit, trekt ze met tegenzin in bij haar zus in Edinburgh.

Ze kan daar aan de slag in een kleine boekhandel. De winkel heeft echter betere tijden gekend en wordt met sluiting bedreigd, tenzij er een wonder gebeurt. Carmen staat op het punt om nee te zeggen tegen de baan, maar laat zich dan toch betoveren. Door de besneeuwde straten van de stad, de charme van de ouderwetse boekhandel – en door de aantrekkelijke sterauteur die daar ineens verschijnt. Zal de magie van kerstmis voor een wonder zorgen?

Bestel het boek hier!

De kerstwinkel van Ferry Lane – Nicola May

De kerstwinkel van Ferry Lane’, het vierde deel van de Ferry Lane-serie van Nicola May, is een heerlijke winterse feelgood met alle geliefde personages van de Ferry Lane-serie! Als de 39-jarige soapactrice Sabrina te maken krijgt met een publiek schandaal, slaat ze op de vlucht naar het dorpje Hartmouth in Cornwall. Om niet herkend te worden, verandert ze haar uiterlijk en houdt ze haar identiteit geheim. Als ze een advertentie ziet voor een kraampje op de Ferry Lane-markt, grijpt ze haar kans. Van de een op de andere dag runt ze een kerstcadeauwinkel en Sabrina voelt zich al snel thuis onder de dorpsbewoners. Maar met de feestdagen in zicht gaan er roddels rond dat de markt zal moeten sluiten. Sabrina staat voor een belangrijke beslissing: vertrekt ze met de noorderzon of zet ze alles op alles om haar nieuwe vrienden en haar nieuwe thuis te helpen? 

Bestel het boek hier!

Wat ik wil voor kerst – Catherine Walsh

Het is bijna kerst. Molly en Andrew willen naar hun families in Ierland, maar een gigantische sneeuwstorm saboteert hun vlucht. Eén keer per jaar, al tien jaar op rij, zit Molly op de laatste vlucht vanuit Chicago naast Andrew vliegtuigwijn te drinken, elkaar bijpratend over hun leven. Ondanks hun verschillen is dit een kersttraditie die ze niet zouden willen missen.

Molly heeft niks met kerst, Andrew is een feestdagenfanaticus, en Molly weet hoe belangrijk hij het vindt om daarvoor in Ierland te zijn. Dus die storm is een probleem. In plaats van de verstandige oplossing – samen de feestdagen vieren in Amerika – besluit ze om voor de totaal onverstandige oplossing te gaan. Ze belooft hem thuis te krijgen, op tijd voor zijn moeders befaamde kerstdiner. De klok tikt, maar Molly heeft een plan. En zolang de nogal specifieke combinatie van taxi’s, vliegtuigen, boten en treinen blijft werken, kan het niet misgaan. Wat ze niet weet, terwijl de sneeuw blijft vallen, is dat het universum misschien toch nog iets anders in petto heeft…

Bestel het boek hier!

Kerstmis in de Schotse Hooglanden – Donna Ashcroft

De dertigjarige Belle Albany voelt zich eenzaam deze kerst. Ze verlangt naar liefde en een beetje wintermagie, maar de vraag is of ze die nog vindt in het slaperige Schotse dorp. Dat verandert als ze de oudere Edina op haar kersenrode fiets ontmoet en besluit een onvergetelijke kerst voor hen beiden te organiseren. Maar dat is nog niet zo makkelijk in Edina’s vervallen kasteel, en zeker niet als haar knappe, lang verloren gewaande kleinzoon Jack Hamilton-Kirk opeens op de stoep staat. Hij is eigenlijk de Grinch in menselijke vorm, dus waarom klopt haar hart zo snel, elke keer dat ze in dezelfde kamer zijn? Hoe hard ze het ook probeert, Belle kan hun groeiende aantrekkingskracht niet negeren. En dan wordt er ook nog een geheim uit Jacks verleden opgerakeld…

Bestel het boek hier!

Kerstmis in het duincafé – Debbie Johnson

In het Duincafé, gelegen op een winderige heuvel, wordt het heerlijkste eten geserveerd, zoals versgebakken broden, overvloedige salades en verrukkelijke cupcakes. Voor zowel toeristen als dorpelingen is het rommelige café met uitzicht op het strand een fijne plek vol vrolijkheid, gezelschap en geborgenheid. In het Duincafé is iedereen altijd hartelijk welkom!

Becca Fletcher heeft altijd een hekel gehad aan kerst, maar dit jaar ontkomt ze er niet aan. Haar zus Laura heeft haar namelijk uitgenodigd om de feestdagen met haar gezin in het Duincafé door te brengen. Becca’s verwachtingen? Lauwwarme chocolademelk en een marathon van flauwe kerstfilms. Maar wat Becca niet weet, is dat het Duincafé een heel bijzondere plek is. Een plek waar gebroken harten kunnen helen, nieuwe liefdes ontstaan en waar kerstwonderen echt gebeuren, zelfs bij Becca.

Direct bestellen

De vakantie – Caroline Hulse

Claire en Matt zijn niet meer bij elkaar, maar willen voor hun dochter Scarlett een ‘normale’ kerst. Ze weten niet meer wie het een goed idee vond om daarvoor naar het Happy Forest-vakantiepark te gaan en hun nieuwe partners mee te nemen, maar het is nu te laat om het nog af te blazen. Claire komt met haar vriend Patrick. Matt brengt Alex mee, de nieuwe liefde van zijn leven. Scarlett heeft haar denkbeeldige vriend Posey. Een reuzenkonijn. Met zijn vijven (of zessen?) knarsetanden ze zich door alle Verplicht Leuke Activiteiten heen, drinken ze te veel wijn als Scarlett op bed ligt, delen ze iets te intieme details over hun relatieverleden en voor ze het weten is hun vakantie veranderd in een tijdbom die eindigt waar het verhaal van deze roman begint: met een paniekerige oproep aan de politie.

Dit boek is af en toe tenenkrommend en hilarisch tegelijk. Hoe verzin je het om in deze samenstelling kerst te vieren, wetende dat er nog genoeg onder de oppervlakte schuilt. Een fijn boek over de kerst zoals die ook kan verlopen.

Direct bestellen

Hemelse modder – Gaby Rasters

De zussen Iselle en Dagmar zijn altijd close geweest. Dat ze op jonge leeftijd hun ouders verloren en op elkaar aangewezen waren, heeft hun band versterkt. Maar door de jaren heen zijn de zussen wel erg veranderd. Waar Iselle een sportschool runt en het gemis van haar ouders wegstopt in veel sporten en gezond eten, vindt Dagmar juist troost in wijn en lekkers.

Toch is er één ongezonde voorliefde die de zussen bindt: de hemelse modder die hun vader vroeger maakte. Helaas was het recept strikt geheim en hebben de zussen de vertrouwde smaak nooit helemaal kunnen nabootsen – zelfs al proberen ze het elke Kerstmis. Als hun contrasterende levensstijlen op een dag hard botsen, dreigt voor het eerst hun gezamenlijke kerst in het water te vallen. Maar in het jaar dat volgt kan veel gebeuren. Brengt het recept van hun vaders hemelse modder hen weer bij elkaar voor het jaar uit is? En wie zit er tegen die tijd nog meer aan tafel?

Een bijzonder boek met een originele opzet. Je leest de ene keer door de ogen van Iselle mee, daarna weer door de ogen van Dagmar. De laatste schrijft dagboekberichten aan haar overleden moeder, terwijl de andere probeert angstvallig de controle over haar leven te behouden. Een hartverwarmende en ontroerende kerstroman!

Direct bestellen

Kerstmis met een staartje – Lizzie Shane

De inwoners van Pine Hollow beschouwen hun stadje graag als de Mary Poppins onder de steden: vrijwel perfect in ieder opzicht. En dat is het ook, tenzij je lid bent van de gemeenteraad en ervoor moet zorgen dat alles zo perfect blijft.
Als Ben door een tragisch ongeluk zijn zus en zwager verliest, trekt hij in hun huis en neemt de zorg voor hun dochter Astrid op zich. Ook biedt hij schoorvoetend aan de taken van zijn zwager in de gemeenteraad over te nemen. Dat is met kerst geen pretje: Ben wordt gedwongen een moeilijke budgetbeslissing te nemen en sluit het plaatselijke asiel. Dat neemt hondenliefhebber Ally hem niet in dank af. Zij heeft nog drie weken de tijd om voor alle viervoeters een nieuw thuis te vinden en is daarnaast vastbesloten wraak te nemen op deze harteloze ambtenaar. Maar als Ally Ben leert kennen, blijkt hij veel redelijker – en knapper – dan verwacht.

Direct bestellen

Twaalf dagen voor kerst – Jenny Bayliss

Twaalf dates met twaalf verschillende mannen. Het lot zou Kate goed gezind moeten zijn… Als het op relaties aankomt, zegt de vierendertigjarige Kate Turner graag ‘Bah, humbug’. Het besneeuwde, slaperige stadje Blexford zit immers niet bepaald vol met date-waardige, leuke mannen. Trouwens, wie heeft een man nodig als ze haar geluk heeft gevonden in haar carrière als ontwerper en in haar ‘bijbaantje’ als bakker voor het café van haar jeugdvriend Matt? Maar dan schrijft haar goedbedoelende beste vriendin Laura haar in voor een datingbureau. Daar beloven ze eenzame singles te helpen om liefde te vinden voor de kerstvakantie begint…

Direct bestellen

Winter in de kleine bakkerij – Jenny Colgan

Het is winter in de kleine bakkerij aan het strand en Polly is ervan overtuigd dat dit de beste kerst ooit gaat worden. Maar wanneer gaat het leven volgens plan? Want Polly’s beste vriendin vertrouwt haar een gevoelig geheim toe dat het leven van Polly en Huckle drastisch kan veranderen. En dan verschijnt er plotseling een bekend gezicht uit Polly’s verleden en wordt het nog ingewikkelder. Polly vindt meestal troost bij het bakken, maar ze heeft het gevoel dat het dit keer niet genoeg zal zijn.
Kan Polly alles weer op het goede spoor krijgen en haar beste kerst ooit vieren met Huckle en papegaaiduiker Neil?

Direct bestellen

Een onverwachte kerst – Natalie Cox

Charlies plannen voor een rustige plattelandskerst vallen in duigen als ze twee wel heel aantrekkelijke mannen ontmoet

Charlie houdt niet van Kerstmis, en dit zou wel eens de ergste decembermaand van haar leven kunnen worden. Haar vriend heeft haar ingeruild voor zijn personal trainer, haar appartement is getroffen door een gaslek en haar moeder heeft besloten de feestdagen met haar vijfde man in Australië door te brengen.
Single, met een lichte hersenschudding en tijdelijk dakloos, stemt Charlie er schoorvoetend mee in de feestdagen door te brengen in Devon, om mee te helpen in de hondenopvang van haar nichtje. Maar haar plannen voor een rustige plattelandskerst met enkel harige viervoeters als gezelschap vallen in duigen als ze de Duitse dog Malcolm en zijn onweerstaanbare (maar helaas verloofde) baasje Hugo ontmoet. En als klap op de vuurpijl is er ook nog Cal, de aantrekkelijke maar vreselijk arrogante lokale dierenarts. Deze kerst zou wel eens interessanter kunnen worden dan Charlie ooit had verwacht.

Direct bestellen

Bestemd voor mij – Chantal van Gastel

De feestdagen staan voor de deur en Jessica kijkt uit naar een lang weekend met haar beste vriendinnen Micky, Hannah en Debbie. Al jarenlang delen ze alles met elkaar, maar er is een nadeel: ze zien elkaar veel te weinig. Daarom besluiten de vriendinnen bij elkaar te komen in het familiehuis waar Jessica en Micky vroeger al hun vakanties doorbrachten. Bij aankomst wacht hen echter een verrassing. De meiden zijn niet de enige gasten in het vakantiehuis. Herinneringen komen tot leven, waaronder ook die aan een oude liefde, die Jessica liever wil vergeten. Maar dát laat het huis niet toe.

Lees hier mijn recensie
Direct bestellen

Christmas Shopaholic – Sophie Kinsella

Becky Bloomwood is dol op kerst. Het gaat altijd hetzelfde: haar ouders verzorgen het diner en de buren komen langs in vreselijke kersttruien. Maar dit jaar lijkt alles anders, Becky’s ouders verhuizen en vragen Becky het diner te organiseren. Wat kan er nou misgaan? Haar zus Jess eist vegan kalkoen, haar man Luke vraagt alweer aftershave en Minnie wil een heel specifieke picknickmand – en dan verschijnt er ook nog onverwacht een ex-vriendje met zijn opdringerige nieuwe vriendin, en hun motieven zijn verre van duidelijk. Wordt het een chaos of lukt het Becky er een fijne kerst van te maken?

Direct bestellen

Wil je dit lijstje met romans over kerst alvast opslaan voor volgend jaar? Dat kan makkelijk op Pinterest!

10-leuke-fijne-romans-over-kerst-bregblogt.nl-boeken-kerstmis
Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

3 Reacties

  1. Leuk! Ik ben normaalgesproken niet zo van lezen ‘met de seizoenen’, maar ik heb dit jaar voor het eerst ook een kerstboek opgezocht. Ik ga deze titels zeker weten onthouden.

  2. Bedankt voor de leuke tips! Ik heb er nog geen enkele van gelezen maar ik zet ze beslist op mijn lijstje. December zal wat kort zijn om ze nog allemaal te lezen maar in januari of februari past best nog een mooi winters verhaal.

  3. Dank je wel voor de tips, daar zitten leuke boeken bij.

    Ik wens jou en je mooie gezin heerlijke Kerstdagen en alle goeds voor 2024!

    Groetjes,
    Reny

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.