Sorry, heb je je verslikt in je koffie? Dat snap ik! Maar je leest het goed. Ik, Bourgondische Breg, deed een sapkuur. Ik hou wel van een uitdaging en ben steeds bewuster bezig met voeding, maar wel op een manier die bij me past. Toen ik de kans kreeg om de detoxkuur van Sapje te volgen, twijfelde ik geen moment: ik ging de uitdaging aan!

Wat is een detox-sapkuur?

Met een detoxkuur reinig je je lichaam, met een kuur van een of meerdere dagen. Tijdens die dagen drink je alleen maar sap of eet je soep. Je drinkt water of thee en eet verder niets. Op die manier krijgt je lichaam de kans om goed te ontgiften. Je reinigt er je lever, nieren en darmen mee, zodat die weer beter functioneren als ‘filters’ in je lichaam. Deze organen werken dagelijks keihard om gifstoffen af te voeren en dan is het fijn als ze dat vol energie en fris en fruitig kunnen doen.

Hoe werkt een sapkuur?

Ik volgde de sapkuur van 3 dagen. Hiervoor is eerst een voorbereiding nodig, de pretox. Hierin maak je je lichaam klaar voor wat komen gaat. Je drinkt geen alcohol meer, laat suikers en ongezonde voeding staan en eet de laatste dagen ook geen dierlijke eiwitten meer. Vervolgens start je met de sapkuur, die bestaat uit verschillende slowjuices vol groenten en kruiden. De iologische sappen bestaan volledig uit natuurlijke ingrediënten die je organen ondersteunen bij de detox. Als je sapkuur is afgelopen start de aftertox, waarbij je jouw eetpatroon in drie dagen langzaam opbouwt en zo een nieuwe, gezonde routine creëert.

Waarom ben ik een sapkuur gaan doen?

Ik had al vaker gekeken naar verschillende sapkuren, maar nam nooit de stap om het echt te doen. Toen ik via Mamaplaats de kans kreeg om samen te werken met Sapje, greep ik mijn kans. Dit was een goede stok achter de deur om mijn lichaam eens de nodige aandacht te geven die het verdient. Ik wil wel zeggen dat ik hieronder volledig eerlijk verslag uitbreng van de detox. Dat dit een samenwerking is, heeft geen invloed op mijn mening.

Verslag van mijn detox

Ik volgde dus de driedaagse detoxkuur. Ik plande hem op dinsdag, woensdag en donderdag. De voorbereiding startte dus op zaterdag. Ik neem je hieronder mee in mijn avontuur!

Pretox

Tijdens de pretox paste ik mijn voedingspatroon al aan. Dit gaat gemakkelijk met de recepten die je bij de kuur geleverd krijgt. Ik heb op sommige recepten wel een eigen variant gemaakt, omdat ik niet alle ingrediënten in huis had. Gezonde voeding blijkt niet goedkoop, want toen ik de gehele boodschappenlijst invoerde tijdens het online boodschappen doen, was ik het complete weekbudget voor ons hele gezin kwijt. En dat waren dus alleen maar heel veel groenten, wat zaden en andere ingrediënten, voor één persoon. Bizar eigenlijk om te zien dat er ook geen groenten in de aanbieding waren op dat moment. Juist in deze tijd zou dat betaalbaar en toegankelijk moeten zijn. Maar dat is een verhaal voor een andere keer. 😉 Ik hield me aan de drie eetmomenten per dag en dat bleek niet voldoende. Daarom heb ik tussendoor af en toe een meergranen-rijstwafel gegeten of wat rauwe groenten of een handje noten. De pretox is overigens niet verplicht, maar wordt door Sapje wel sterk aangeraden, voor het beste resultaat.

Dag 1

Op dinsdagochtend was het zover: ik ging starten met de kuur. Ik zal je zeggen dat ik het best een beetje spannend vind. Ik hou nou eenmaal van lekker eten en drie dagen niet eten was zeker een uitdaging. Je krijgt een duidelijk schema bij de sapjes, zodat je weet wanneer je welk sapje moet drinken.

De sapjes die je op een dag drinkt

Ik begon de dag vol goede moed met het eerste sapje, de Kick. Dit bestaat uit o.a. gember, citroen en kurkuma. Een zurig en wat bitter drankje. Niet teveel bij nadenken en naar binnen gieten bleek het beste te werken.
Ik ging aansluitend in bad, om even te relaxen. Toen ik eruit kwam, was ik slapjes en niet lekker. Het was pas 9.15 uur en ik had om 10.00 uur een afspraak. Ik liep op wilskracht naar de bus en toen ik op mijn bestemming aankwam, dronk ik het tweede sapje, de Detox. Een groen sapje met o.a. spinazie, komkommer, appel, bleekselderij en broccoli. Dat smaakte goed! Ik voelde me weer een beetje mens. Mijn afspraak was wel perfect getimed, ik ging kennismaken met een nieuwe klant die fantastische massages geeft voor je gezicht. Ik dacht dat ik er een uurtje zou zijn, maar dat werden er drie. Tussendoor dronk ik daar dus mijn tweede sapje, de Energy met rode biet, oranje wortel, rode kool, appel en citroen. Je moet van rode biet houden, ik begin zelf de smaak de laatste jaren steeds meer te waarderen. Aards, maar toch zoet. Yes, dit sapje was ook helemaal prima!
Na mijn afspraak dronk ik sapje nummer drie, opnieuw een flesje Detox. Ik ging weer met de bus naar huis en eenmaal thuis aangekomen plofte ik op de bank. Poeh, dit viel toch wel een beetje tegen. Ik voelde me weer slap en niet helemaal fit. Vlak voor ik naar het schoolplein liep, nam ik sapje nummer vier, de Recharge met o.a. spinazie, boerenkool, komkommer, courgette, peer, andijvie en munt. Ik knapte er weer wat van op. Later volgde een nieuwe uitdaging: naar zwemles. Ik word normaal al niet blij van dat warme gebouw en op een quasi-lege maag leek het me geen succes. Gelukkig mochten we met mijn vriendin meerijden, zodat ik mijn energie niet hoefde te verbranden op de fiets. Ik nam voor vertrek nog een Cleanse shotje (die vond ik niet zo lekker) en we gingen op pad.
Het uurtje in en om het zwembad ging wonderbaarlijk goed. We maakten een wandeling tijdens het wachten en ik had voor de zekerheid drie worteltjes in m’n zak gestopt. Die heb ik niet nodig gehad, ik had meer energie dan de hele dag bij elkaar!
Eenmaal terug thuis was het tijd voor het laatste sapje van de dag, de Fresh met o.a. oranje wortel, venkel, appel, munt, gember en kaneel. Lekker! Een uurtje later was het tijd om te eten en ik warmde de courgettesoep op. Een smaakvol soepje, waar ik ontzettend van genoot. Een kom vol was ook genoeg. Dacht ik.

We gingen vroeg naar bed, om lekker nog wat tv te kijken. Ik had nog een beetje trek en een worteltje was genoeg om die trek te stillen. Met een kop ontspanthee sloot ik dag 1 af. So far, so good.

Dag 2

Op dag twee werd ik uit mezelf wakker om half zeven. Ik voelde me uitgeslapen en uitgerust. Ik dronk rond half acht de kick en ging aan het werk. Terwijl ik zat te typen voelde ik wel dat ik een lege maag had, ik was niet helemaal fit. Ik telde de uren af tot 10.00 uur, dan kon ik mijn eerste sapje nemen. Die ochtend is dan toch best lang. 😉 Ik voelde me mentaal ook niet meer zo lekker, wat resulteerde in een flinke huilbui. Het einde van het jaar nadert en het was een pittig jaar in meerdere opzichten. Dat begint zich nu allemaal op te hopen en deze detox leek me een laatste zetje te geven. Ik gooide alles eruit en ging vol goede moed weer verder met mijn werk.

De rest van de dag volgde ik het programma van de sapjes. Rond een uur of twee voelde ik me wat misselijk en besloot ik om te stoppen met werken. Ik at een paar rauwe worteltjes en deed de rest van de middag rustig aan. ‘s avonds at ik de tomatensoep, die erg lekker was! Ik sloot de dag weer af met de ontspanthee en kroop op tijd in bed.

Dag 3

Ik stond weer rond een uur of zeven op en voelde me oké. Ik was vergeten de sapjes uit de koelkast te halen, dus mijn eerste sapje was nog niet ontdooid. Dat is gelukkig geen probleem. Je zet het flesje even in warm water en daarna kun je het drinken.
Die ochtend had ik wel wat trek, omdat het volgende sapje pas om 10.00 uur gepland staat. Ik ging even lekker in bad, kleedde me mooi aan en ging aan het werk. Afleiding bleek mijn beste vriend deze dagen. Deze donderdag voelde ik me goed! Ik had wel een beetje trek, maar voelde me vooral energiek en fijn. De detox leek zijn werk dus goed te doen!

Ik fietste door de dag heen en sloot af met de pompoensoep en een kop ontspanthee. Zo, dat zat erop!

Aftertox

In de drie dagen na je sapkuur volg je de aftertox. Dit is bedoeld om je lichaam rustig te laten wennen aan vast voedsel en om een gezond voedingspatroon op te bouwen. Hiervoor vind je verschillende recepten in het menu. Ik begon de dag met een groene smoothie, lunchte met een heldere champignonsoep en ‘s avonds bouwden we allemaal onze eigen salade. Ik koos voor veel sla, wortel, komkommer, een half eitje en wat tonijn. Dit ging prima en ik had geen dressing of iets dergelijks nodig. Zo bouwde ik in het weekend mijn voedingspatroon weer op. De bananenpannenkoekjes uit de pretox hadden de aandacht van mijn zoon getrokken, dus die maakten we dit weekend weer. Een groot succes!
Ik merkte dat ik geen behoefte had aan snoepjes of chips. Bizar, want daar ben ik normaal echt dol op! Ik lette goed op hoe mijn lichaam reageerde op wat ik at, dronk genoeg water en thee en vermeed koffie en alcohol nog even.

Inmiddels is de aftertox voorbij en kijk ik tevreden terug op deze detox. Ik vertel je graag over mijn totale ervaring en mening en geef nog een aantal handige tips!

Handig om te weten als je een sapkuur gaat doen

  • Plan de kuur op dagen waarop je het niet druk hebt. Ik had achteraf gezien beter voor vrijdag-zaterdag-zondag kunnen kiezen, omdat ik toch minder productief was in mijn werk. Op deze manier haal je het meeste uit de kuur en kan je lichaam zich er goed op focussen!
  • Je bent negen dagen bezig met de kuur van drie dagen. De pretox en aftertox kunnen wat voorbereiding vragen, dus houd daar rekening mee in je planning, boodschappen en voorraad.
  • Zorg dat je lekkere kruidenthee in huis hebt, zodat je naast water en de sapjes ook iets lekkers te drinken hebt.
  • Je kunt last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, een slap gevoel en vermoeidheid. Dit had ik vooral op de eerste dag, daarna werd het aanzienlijk minder en voelde ik me fitter.
  • Je merkt na de kuur welke voedingsmiddelen een reactie oproepen. Waar word je moe van? Bedenk dan of je dat nog wel moet eten of drinken. Dit is hét moment om gezonde keuzes te maken, waardoor je je fitter gaat voelen, heerlijk toch?

Dit vond ik van de sapkuur

Als je me op dinsdag had gevraagd of ik dit vaker wilde doen had ik naar alle eerlijkheid nee geantwoord. Op donderdag was dit antwoord echter al heel anders! Een detoxkuur is niet bedoeld als vermaak en net als met sporten zul je moeten werken aan een gezond lichaam. Je lichaam moet afkicken van bijvoorbeeld suikers en caffeïne en dat is niet altijd even fijn. Maar zodra ik doorhad dat ik uitgerust wakker werd, mijn buik rustig bleef gedurende de dag en ik me overall gewoon lekker fit voelde, was ik algauw om! Zo’n detox is juist heel erg goed! En wat zijn nou drie dagen in je leven?

Ik merkte vooral dat ik er moeite mee had om mijn eigen koers te bepalen. Je krijgt een uitgebreide uitleg en adviezen bij de kuur, maar er staat heus geen politie op de stoep als je een stukje komkommer eet als je je flauw voelt tussen de sapjes door. Het was voor mij dus ook een week vol inzichten die ik weer mee kan nemen in mijn dagelijks leven. Een detox is een hulpmiddel om je levensstijl een gezonde boost te geven. Dat is bij mij zeker gelukt! Ik ben me een stuk bewuster geworden van de momenten waarop ik trek heb en wat ik dan kan eten. Het aanpassen van het voedingspatroon kost wat tijd en die neem ik dan ook de komende tijd. Want het is een cadeautje om me zo fijn te voelen!

Zo! Het was nogal een verslag, ik hoop dat je het interessant vindt om te lezen hoe ik mijn detoxkuur heb ervaren!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.