Lig je vaak wakker of kom je moeilijk in slaap? Dat is zo vervelend, want het heeft zijn weerslag op je dagelijks leven. Van de hele dag een vermoeid gevoel tot een gebrek aan concentratie of een kort lontje. Zelf word ik altijd een beetje neerslachtig van te weinig slaap, dus ik doe er alles aan om dat te voorkomen! Vandaag geef ik een aantal tips. Lekker slapen doe je zo!

Zorg voor de juiste temperatuur

Oh, wat is het irritant om wakker te liggen omdat je het te warm of te koud hebt. In de zomer is het pittig tijdens warme plaknachten, tenzij je een airco of een ventilator in je slaapkamer hebt. Slapen gaat dan al een stuk lekkerder. Je kunt ook na zonsondergang de voel goed luchten, zodat er toch nog wat frisse lucht binnenkomt. Vergeet niet om ‘s ochtends de ramen te sluiten als het weer warm wordt.

Ik slaap zelf altijd met het raam open. Ook als het vriest dat het kraakt! Zonder die frisse lucht word ik gegarandeerd wakker met hoofdpijn. Koud? Nee hoor! We hebben een 4-seizoenen dekbed, waarmee we zelf kunnen bepalen hoeveel warmte we dan nodig hebben. Meestal gebruiken we de herfst-deken, die redt ons het hele jaar door, de ene keer met een sprei erop, de andere keer zonder. Als het echt koud word ga ik wel voor de warmste samenstelling!

Kom op tijd tot rust

Kom je vaak moeilijk in slaap? Weet dan dat je hoofd wat tijd nodig heeft om tot rust te komen voor er echt geslapen kan worden. Je doet er goed aan om die rust in de loop van de avond al op te zoeken en zo de dag achter je te laten. Geen spannende films of spelletjes op je telefoon, maar een warm bad en even helemaal niks. Zo bereid je je hersenen alvast voor op wat hierna komt, een lekkere nacht slaap. Een meditatie is ook altijd een goed idee. Neem vijf of tien minuten de tijd om even alleen te ademen. Laat je gedachten voor wat ze zijn en focus je op je ademhaling. Grote kans dat je als een blok in slaap valt! Wat bij mij altijd helpt is lekker lezen. Ik val regelmatig met mijn neus in een boek in slaap!

Heb je last van je partner?

Is het je partner die je uit je slaap houdt? Door gesnurk of getrek aan het dekbed? Tja, dan zit er maar één ding op… Nee hoor, je partner hoeft de deur niet uit. Maar de situatie in de slaapkamer iets aanpassen kan wel handig zijn. Kies bijvoorbeeld voor losse matrassen en ieder een 1-persoons dekbed als je elkaar ’s nachts te veel wakker houdt. Dat kan al een heleboel schelen. En af en toe een liefdevol duwtje doet wonderen in het geval van zaag-geluiden!

Creëer een ritme

Mensen zijn gewoontedieren, ook als het om slaap gaat. Door iedere avond hetzelfde ritme aan te houden, weten je hersenen en je lijf steeds beter wat er van hen verwacht wordt. Klinkt saai, iedere avond op dezelfde tijd een laatste glas water drinken, nog even lezen en naar bed, maar juist deze voorspelbaarheid zorgt ervoor dat je makkelijker tot rust zal komen. Zodra je je boek dichtslaat weten je hersenen na een tijdje precies wat er van hen verwacht wordt: tijd om te gaan slapen! Hier heb ik zelf nog wel wat winst in te behalen, maar meestal liggen we tussen 22.00 en 23.00 uur echt wel in bed en staan rond 7.00 uur op.

Gebruik je slaapkamer waarvoor hij bedoeld is

Gebruik je je slaapkamer ook als werkkamer? Of liggen er stapels wasgoed in? Probeer dit te vermijden. Door je slaapkamer alleen te gebruiken om in te slapen, geven je hersenen dit signaal beter door zodra je er binnen loopt. Kom je er de ene keer binnen om te werken en moet je dus scherp zijn, terwijl je er de andere keer komt om te slapen, maak je het jezelf niet gemakkelijker om tot rust te komen. Ik heb bijvoorbeeld ook geen stoel meer op de slaapkamer, omdat ik die alleen maar gebruikte als was-dump-plek. We hebben in onze slaapkamer een hotelsfeer gecreëerd, wat zeker bijdraagt aan een fijne nachtrust!

Ben jij een goede slaper? Heb je nog tips? Deel ze in de comments!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.