Zodra de eerste pepernoten in de winkels liggen en een tijdje later de tonen van het Sinterklaasjournaal door de woonkamer galmen, gaat menig kinderhart sneller kloppen. En bij menige ouder breekt het zweet uit. Drie weken lang spanning, sensatie en hysterie. Hoe zorg je dat die tijd een beetje relaxed blijft? Als moeder sinds 2014 kan ik wel zeggen dat ik de nodige ervaring heb en ik deel graag mijn tips!

Tips voor een relaxte Sinterklaastijd

Het verschilt natuurlijk per kind hoe de stemming in huis is vanaf half november. Gevoelige kinderen kunnen vaak meer last hebben van alle spanning en drukte. Kijk dus vooral naar wat werkt voor jouw kind(eren) en laat je niet gek maken door social media of mensen om je heen.

Plan vaste schoenzetmomenten in

Wij hebben de afspraak dat Laurens twee keer in de week zijn schoen mag zetten, maar dat dit niet betekent dat er ook altijd iets in komt. We leggen uit dat de Sint niet altijd de tijd heeft om langs te komen en dat hij niet altijd een cadeautje kan verwachten. Dat werkt al een paar jaar prima. Soms krijgt hij een cadeautje, soms alleen een brief. Op de zaterdag van de intocht geven we een cadeautje en daarna wisselen we af. De cadeaus zijn meestal kleinigheidjes, zoals wat lekkers of een klein autootje.

Gebruik een aftelkalender

Als jouw kind veel baat heeft bij duidelijkheid, is een aftelkalender een goed idee. Hierop kun ie iedere dag een kruisje zetten of een sticker plakken. Zo wordt overzichtelijk hoelang het nog duurt voor de Sint komt, wat heel wat onrust weg kan nemen. Ik vond een leuke gratis Sinterklaas-aftelkalender bij Vett, maar als je even googelt vind je er nog veel meer!

Begin op tijd met de voorbereidingen

Om zelf ook lekker relaxed te zijn, kun je al op tijd beginnen met je inkopen. Zie je in juni al een leuk schoencadeautje voorbij komen? Haal het vast in huis en verstop het. Lees ook mijn tips om je relaxed voor te bereiden op de feestdagen, zodat je niet toch onverwacht met 20 cadeaus zit, waarvan je vergeten was dat je ze had!

Laat je niet gek maken door wat je bij anderen ziet

Dat de moeder van Lucas of de tante van Pien al meteen goed begint door grote cadeaus in de schoen te stoppen, betekent niet dat jij dat ook moet doen. Laat je niet gek maken door wat je bij anderen ziet, ook niet op social media. Zo zorg je dat je zelf relaxed bent, wat zeker ook een positief effect heeft op je kind(eren).

Geniet!

Dat brengt me direct ook bij het volgende punt. Geniet van deze tijd! Maak er iets gezelligs van samen. Ik ben zelf bijna veertig, maar kan me de Sinterklaastijd nog zó goed herinneren! Ik genoot van het mysterie, het lekkere strooigoed en de cadeaus. Maar bovenal kan ik me de gezelligheid nog herinneren. De warmte van het samenzijn, de bijzondere sfeer die er hing. Dat is wat ik Laurens ook zo graag wil geven.

Kijk zelf hoe jullie er met je gezin een fijne tijd van kunnen maken, precies zoals het past. Maak het huis gezellig, kijk Sinterklaasfilms, zing liedjes of hou alles buiten de deur: jij bepaalt en dat is helemaal oké! En ben je de hectiek helemaal zat? Schuif je huisgenoten dan deze strippenkaart onder de neus voor wat tijd voor jezelf!

Welke Sinterklaastradities heb thuis?

De uitgelichte afbeelding komt van Shutterstock.

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.