Een blond mannetje met grote blauwe ogen keek naar me op. ‘Alsjeblieft mama, mag het?’ Ik knipperde een paar keer verbaasd met mijn ogen. Afspreken? Begint dat nu al?

We gaan even terug in de tijd, naar toen mijn zoon net op de basisschool begon. Ik was net gewend aan het idee dat hij elke dag naar school ging, dus ik moest even schakelen. Het gaat zo snel, de allerkleinsten houden de grotere kinderen nauwlettend in de gaten en kijken wat ze doen en hoe ze het doen. En zo had mijn kleuter in zijn eerste week op de basisschool al in de gaten dat je kon afspreken. Ik was totaal blanco in de basisschoolwereld, aangezien mijn enige ervaring die van mezelf uit de jaren ’80 was. ‘Uuuhm, met wie?’ stamelde ik om wat tijd te rekken. Ik wist namelijk helemaal niet dat kleuters van vier jaar ook al aan afspreken deden en moest even schakelen.

Hij wilde met een – voor mij nog onbekend- jongetje uit zijn klas afspreken en daar gingen we. Twee kleuters aan de hand en een andere moeder die als tassenouder weer rechtsomkeert kon maken. Thuis dronken we wat, de heren kregen een koekje en toen gingen ze spelen. Nou ja, spelen… Ik vroeg me af waar ik aan begonnen was en of ik dit ooit wél leuk zou gaan vinden. Een greep uit de gesprekken:

‘Jij bent nooit meer mijn vriend!’

‘Mamaaaaaa, hij pakt dat van me af!’

‘Mama? Ik verveel me!’
‘Huh? Je hebt toch een vriendje te spelen?’
‘Ja maar die doet niet wat ik wil!’

Ineens was ik weer terug in de jaren ’80. De ene playdate is de andere niet en zo kon ik de ene dag urenlang bij een vriendinnetje spelen zonder gemopper, was het een andere dag alleen maar geruzie en ‘Nee, jij mag daar niet mee spelen!’ Weer terug in de 21e eeuw realiseerde ik me dat het voor mijn kleuter ook allemaal nieuw was en hij op ontdekkingsreis ging in de wondere wereld van het afspreken.

Een tijdje heb ik het afspreken wat meer afgehouden. Als ik zelf een drukke werkdag had gehad, was er nog weinig energie over om een paar bijna-vermoeide kleuters in het gareel te houden.

Na ongeveer een half jaar basisschool merkte ik een omslag op bij mezelf. Als mijn kleuter vroeg of hij mocht afspreken, zei ik automatisch ‘ja’. En wat bleek: het gaat zoveel makkelijker naarmate ze ouder worden. Cliché, maar waar. Inmiddels slurpen ze een beker drinken naar binnen, duwen er een koekje achteraan en vertrekken naar de speelkamer of de tuin. Af en toe moet ik nog even bemiddelen in een vredesmissie, maar over het algemeen gaat het hartstikke goed. Ik kan op die momenten wat voor mezelf doen en luister ondertussen naar de gesprekken tussen de kleuters. Zo had mijn zoon een keer een vriendinnetje te spelen, dat hem het vuur aan de schenen legde.

‘Ben jij verliefd op mij?’

‘Ja.’

(hier viel ik van mijn stoel)

‘Dat snap ik, alle jongens zijn verliefd op mij!’

Kleuter keek zijn vriendinnetje-van-bijna-zes met grote, bewonderende ogen aan toen zij op onze stoep haar naam schreef, gevolgd door een hartje en de naam van zijn bff. Daaronder zette ze haar naam, een hartje en ‘Larus’.

Ik vroeg de twee of ze later ook willen trouwen. ‘Nee,’ zei het meisje. ‘Dan moet je ook zoenen en dat is hartstikke vies!’ ‘Ja bah mama, zoenen is vies, dat ga ik echt nooit doen!’ deed mijn kleuter nog een dappere duit in het zakje.
Even later zaten ze weer te stoepkrijten en hele fantasieverhalen te vertellen. Ik betrapte mezelf erop dat ik een grote glimlach op mijn gezicht had door het plezier van die twee.

Afspreken is zo gek nog niet.

Wat vind jij van playdates?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

1 Reactie

  1. Heerlijk, die kleuterlogica. En heel erg fijn dat ze zichzelf steeds beter kunnen vermaken, want een middag entertainment verzorgen lijkt me behoorlijk vermoeiend, zeker na een werkdag.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.