Voor je het weet is het weer kerst en dat betekent dat de feestdagen weer voor de deur staan. Na een paar jaar aanklooien met cadeaus, om er uiteindelijk veel te veel te hebben, gesjouw met boodschappen en andere toestanden, besloot ik het om zaken anders aan te pakken. Ik deel mijn tips om je op tijd en goed voor te bereiden op de feestdagen!

Kies op tijd een bezorgmoment voor je boodschappen

De tip die een hoop stress voorkomt kreeg ik vorig jaar: leg op tijd je bezorgmoment voor boodschappen vast. Je gooit voor 50 euro bier of wijn in je digitale karretje en in de week voor je bezorging kun je rustig de boodschappen die je echt nodig hebt in je mandje doen. Wij hebben sinds dit jaar een bezorgbundel van Albert Heijn, waardoor we iedere week op een vast moment onze boodschappen krijgen. Toen we dit nog niet hadden, viste ik nog wel eens achter het net met online boodschappen bestellen in december. Want laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal weinig zin om in die donkere periode een veel te drukke supermarkt in te moeten gaan, toch?

Maak een lijstje met alle cadeaus

Ieder jaar ging ik er de mist mee in. Dan dacht ik eind november: ik heb nog niet zo veel cadeaus, laat ik nog wat dingetjes halen. Om er vervolgens achter de komen dat we veel te veel Sinterklaas- of kerstcadeaus hadden. Tel daar nog een enthousiaste opa en oma bij op en je hebt een berg cadeaus. Laurens heeft een complete speelkamer vol, dus we besloten om het dit jaar anders aan te pakken. We hebben al een paar cadeautjes in huis. Die staan, samen met cadeau-ideeën of dingen van het verlanglijstje van Laurens op een lijstje dat we bijhouden in Trello. Tegen de tijd dat er wordt gevraagd om cadeautips, kunnen we ze vanuit dat lijstje doorgeven. Zo voorkomen we dat Laurens een berg speelgoed krijgt, waar hij toch amper mee speelt.

Koop door het jaar heen al cadeautjes

Zie je in maart al een leuke aanbieding voor bijvoorbeeld Lego? Sla het dan in! Noteer het op het lijstje en je vergeet nooit meer welke cadeaus er ook alweer verstopt liggen op zolder, in de linnenkast of in de kelder. Dit geldt overigens niet alleen voor cadeaus voor de kinderen, maar ook voor cadeaus voor je geliefde, familie of vrienden. Etienne schreef daar al eens een hilarische instructie voor!

Onthoud dat perfect niet bestaat

Veel mensen schieten rond de feestdagen in de stress, omdat ze denken dat alles perfect moet zijn. Het gevolg: gedoe, ruzies, spanning en allemaal ander geneuzel dat je niet bij feestdagen wilt hebben. Mijn grootste les van de afgelopen jaren: het hoeft niet perfect te zijn. Maak iets lekkers klaar, bestel sushi, gooi de tafel vol tapas of bak gewoon friet: whatever works for you! Het gaat om het samenzijn, niet om de perfecte plaatjes voor social media. En wil je de kerst eens anders vieren dan in jouw familie al 80 jaar gebeurt? Geef het eerlijk aan. Verandering is lastig, maar niet onmogelijk.

Relax!

Wij wisselen sinds een paar jaar het kerstdiner bij ons en mijn schoonfamilie af. Op een gegeven moment waren wij als gezin alleen maar uit huis met kerst en reden we van de een naar de ander. Mijn familie woont ver weg, dus meestal zijn we daarvoor zo’n vier uur per dag onderweg. Ik vond dat veel te onrustig en kon maar moeilijk genieten. Nu we de dagen anders indelen en dus ook afwisselen is het veel meer ontspannen. En ik vind het zelf ook heerlijk om lekker te koken en voor anderen te zorgen. Win-win dus!

Kijk eens hoe jij de feestdagen relaxed kunt inplannen, zonder het gevoel te hebben dat je een driedaagse marathon loopt waar je zelf geen plezier aan beleeft. En voor je nu meteen roept: bij ons gaat dat allemaal niet! Denk eens wat wél kan en gaat. Soms kunnen kleine veranderingen al een enorm verschil maken!

En ja, ik weet dat het nu onzeker is of en hoe we de kerst dit jaar doorbrengen. Maar weet dat er altijd een oplossing is en dat je kunt kiezen voor manieren die goed bij jou en je dierbaren passen. ♥

Hoe ga jij de feestdagen tegemoet? Relaxed of vol stress?

De uitgelichte afbeelding komt van Shutterstock.

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

4 Reacties

  1. Doe mij maar het liefst één dag met Kerst gewoon in een joggingbroek met een boek op de bank;). En goed idee om cadeaus bij te houden. Ik herken het namelijk van thuis, dat er altijd overal van alles verstopt lag en als het dan eindelijk Sinterklaas was, bleek er ieder jaar veel te veel te zijn, want oja, daar lag ook nog wat.

  2. Pingback: Tips voor een relaxte Sinterklaastijd - Breg Blogt

  3. Pingback: De adventkalender van My Jewellery - Breg Blogt

  4. Pingback: Online shoppen tijdens Black Friday en de feestdagen: tips & tricks * - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.