Een zomer lang geleden van Fiona Valpy is een prachtige roman over liefde, verdriet, familie en loyaliteit. Ik heb van begin tot eind genoten van dit prachtige verhaal en ik vertel je er graag meer over in deze recensie!

Een zomer lang geleden – Fiona Valpy

Ella voelt haar einde naderen en kijkt terug op een leven dat veel vreugde, verdriet en ingrijpende keuzes heeft gekend. Ze vraagt haar kleindochter Kendra of die haar levensverhaal wil opschrijven.
In 1938 verandert het leven van de zeventienjarige Ella volledig als ze een zomer lang verblijft op het prachtige Franse eiland Île de Ré. Daar ontmoet ze de charismatische, creatieve Christophe en ze worden onafscheidelijk. Voor het eerst in haar leven voelt Ella zich echt vrij, maar die vrijheid is van korte duur: de Tweede Wereldoorlog staat op het punt uit te breken. Ella wordt teruggeroepen naar Schotland en ze meldt zich aan bij het verzet. De oorlog wordt steeds grimmiger en Ella voelt zich onherroepelijk verder verwijderd raken van de zorgeloze dagen op Île de Ré. Ze wordt gedwongen een beslissing te nemen die haar -leven drastisch zal veranderen.
De gesprekken met haar grootmoeder geven Kendra, die worstelt met een moeilijke periode in haar leven, een rust en inzicht die ze anders misschien nooit zou hebben gevonden. En beide vrouwen realiseren zich dat het niet erg is als je fouten maakt, dat maakt het leven uniek, bijzonder en de moeite waard.

Ontroerend, prachtig en vol wijze lessen

Wat een prachtig geschreven roman is dit. Je droomt helemaal weg als Ella op Île de Ré is, dankzij de levendige beschrijvingen van Fiona Valpy. Ze heeft een warme schrijfstijl, die je het gevoel geeft dat je er echt bij bent. Je krijgt als lezer een kijkje in de gevoelens en gedachten van Ella, maar ook in die van Kendra. En zoals het cliché geldt: wijsheid komt met de jaren. Kendra leert door de verhalen, het verdriet en de ervaringen van Ella hoe je in het leven altijd een keuze hebt. Soms maak je die keuze in het belang van een ander, een andere keer in het belang van jezelf. En het universum zorgt op zijn tijd voor een duwtje in de rug en een beetje hulp om wonderen te laten gebeuren.

Ella, zowel in de jonge als in de oudere versie, heeft mijn hart gestolen door haar ruimhartigheid, liefde en loyaliteit. Als lezer pik je uit ieder boek weer iets mee. Uit dit boek heb ik geleerd dat het nooit te laat is om te zorgen voor je eigen geluk. Het is echt een prachtig verhaal!

Paperback: E-book: Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

1 Reactie

  1. Dit boek komt zó vaak voorbij en na het lezen van deze heerlijke recensie ga ik toch maar snel mijn leeslijst aanvullen. Dank voor de tip weer!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.