Wandelen, sporten, bewegen: lange tijd had ik er een haat-liefdeverhouding mee, waarbij de weegschaal eerder doorsloeg naar haat dan naar liefde. Inmiddels heb ik ontdekt wat het wandelen me brengt en hoe ik het in mijn dag kan opnemen. Deze inzichten en tips deel ik graag met je!

Iedere dag wandelen, dat is toch saai?

Als je iedere dag hetzelfde rondje loopt kan het inderdaad wel saai worden. Ik bekijk per keer waar ik zin in heb. Wil ik een grote of een kleine ronde, door de straten of door de velden en heuvels? Ook het weer speelt mee. Is het vroeg donker, dan loop ik ‘s avonds door het dorp. Op een warme zomeravond is de verkoeling op “de hei” heerlijk. In de ochtend is het echt fijn wakker worden in de ochtendmist, terwijl de wereld langzaam wakker wordt. Ik wandel nu al een paar maanden (bijna) iedere dag en het is zo vertrouwd geworden. Maar saai? Nee!

Hoe ik mijn wandelroutine heb opgebouwd

In mei 2020 kocht ik een smartwatch, de Samsung Galaxy Watch Active. Hoewel ik jaren daarvoor mijn stappenteller had afgezworen, kan ik hem nu niet meer missen. Het is een soort personal trainer die me stimuleert om iedere dag mijn stappen te halen. Ik begon heel fanatiek met 10.000 stappen per dag, maar merkte na een tijdje dat dit aantal niet bij mij past. Het wandelen werd een “moetje” en dat is nou juist wat je niet wilt. Ik schroefde het doel bij naar 8000 en dat blijkt goed te werken. Toen ik op een gegeven moment een paar dagen ziek was, lag het wandelen stil. Inmiddels heb ik de draad weer opgepakt en haal ik iedere dag mijn stappen.

De wandelroutine die ik heb opgebouwd zit ‘m vooral in doen. ‘s Ochtends breng ik Laurens te voet naar school, ‘s middags haal ik hem te voet op. Wil ik even een kaartje in de bus doen of een boodschap doen? Dan maak ik nog een extra rondje. Tijdens een schrijfdag maak ik een lunchwandeling. (Hoera voor vriendinnen met hetzelfde idee, die dan spontaan appen voor een rondje samen!) Het lekkerste vind ik om na het eten nog even naar buiten te gaan. Dan plof ik daarna net iets meer voldaan op de bank.

Hoe houd ik het wandelen vol?

Het doel van het aantal stappen is een stimulans, maar kan ook een valkuil vormen. Ik kan op zijn tijd de koningin van de slappe smoesjes zijn, dus dan verzin ik allemaal redenen waarom die 8000 stappen heus niet verplicht zijn. Terwijl ik wéét dat het me zo goed doet als ik wel nog een rondje maak. Die intrinsieke motivatie kreeg steeds meer de overhand en inmiddels is het wandelen een vast onderdeel van mijn dag geworden. En laten we wel wezen: wat is een uurtje nou op je hele dag? Hoe vaak verpruts ik mijn tijd niet terwijl ik zit te scrollen op Instagram? Dan kan ik net zo goed even lekker een uurtje wandelen.

De voordelen van wandelen

Er zijn dagen dat mijn hoofd ontploft, waardoor er een soort dominoreactie ontstaat. Ik snauw naar mijn mannen, ben prikkelbaar en overzie zo ongeveer het hele leven niet meer. Dan is een wandeling echt de manier om de druk van de ketel te halen. Na zo’n rondje stampvoeten door het bos of over de hei kom ik een stuk rustiger thuis.

Mijn benen zijn een stuk sterker en gespierder geworden door het wandelen. Ik heb ook nog maar heel zelden pijn en dat is toch wel de allergrootste winst van al het sporten en wandelen van de afgelopen twee jaar!

Wandelen brengt de creativiteit op gang. Als ik helemaal vast zit in mijn werk of in een tekst is een wandeling ideaal om de creativiteit weer aan te zwengelen. Tijdens zo’n wandeling komen er vaak leuke ideeën naar boven of vind ik ineens weer nieuwe inspiratie voor een project waar ik aan werk. Lekker!

Wandelen is ook heel gezellig. Ik loop regelmatig een rondje met vriendinnen. De ene keer met diepe gesprekken, de andere keer keuvelen we wat. Of we staan ademloos te kijken naar grote roofvogels of andere dieren die we niet zo gauw zien. Het is altijd gezellig en fijn en dat stimuleert me ook om het te blijven doen.

Kies voor een wandelroutine die bij je past

Als ik een ding heb geleerd is dat het werkt om een wandelroutine te kiezen die bij je past. Ik legde de lat in het begin veel te hoog, waardoor ik gefrustreerd raakte. Nu heb ik mijn draai gevonden en is het wandelen een fijn onderdeel van mijn dagen. Nu boffen we ook wel enorm met het heerlijke weer van deze zomer, dus ik ben benieuwd in hoeverre ik mijn routine moet aanpassen in de herfst en winter. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik daar ook weer mijn draai in vind. Want een ding is zeker: het wandelen maakt mijn leven alleen maar makkelijker, fijner en relaxter. Dan zou ik toch gek zijn als ik ermee stop?

Vertel eens, wandel jij graag? Heb je nog aanvullende tips?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

4 Reacties

 1. Goedemorgen Bregje,

  Lopend (het liefst door een bos) om je hoofd leeg te maken herken ik wel. Als ik om de een of andere reden gestrest ben, is het zo heerlijk om in de natuur te zijn.

  We wandelen meestal in het weekend en onze voorkeur gaat uit naar een bosrijke omgeving (Savelsbos). De laatste tijd rijden we af en toe naar Maasmechelen om daar op de heide te wandelen, ook mooi. Meestal lopen we tussen de 8 en de 10 km. Helaas wandelen we vrijwel niet door de week, zouden we meer moeten doen.

  Fijne (werk) dag en groetjes,
  Reny

  • Oh het Savelsbos staat ook nog op m’n lijstje om te ontdekken! En Maasmechelen ook trouwens, daar zag ik laatst ook van die mooie foto’s van! 🥰

   Fijne dag lieve Reny!

 2. Leuk om te lezen en heel herkenbaar! Ik wandel trouwens wel bijna dagelijks hetzelfde rondje en het gaat nog steeds niet vervelen. Ik vind het juist leuk om in ieder seizoen en bij ieder weertype hetzelfde te zien, maar het is toch elke dag weer anders. De winter vind ik qua wandelen trouwens vaak ‘makkelijker’ dan de zomer, omdat ik boven de dertig graden liever ga fietsen. Ik zorg er alleen wel altijd voor dat ik dan overdag wandel, want ik ga in het donker niet buiten de bebouwde kom lopen. Levensgevaarlijk, op wegen zonder voetpaden en lantaarns en waar auto’s met een bloedgang langs je komen razen.

  • Ja dat van het donker snap ik helemaal! Leuk dat je steeds weer nieuwe dingen ontdekt hè! ❤️

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.