We mogen nog even genieten van zomerse temperaturen, maar voor je er erg in hebt is de herfst écht begonnen! Tijd voor kaarsjes en warme dekentjes, stamppot en kopjes thee. Maar eerst nog even naar buiten: hoe maak je de tuin klaar voor de herfst?

Je tuin klaarmaken voor de herfst

Voor de bladeren echt massaal van de bomen gaan vallen en je tuin bedekken, kun je al een aantal dingen doen om de tuin klaar te maken voor de herfst. Denk aan het schoonmaken en opbergen van tuinmeubels, planten snoeien, bloembollen planten en je terras schoonmaken.

Tuinmeubels schoonmaken en opbergen

Vraag me niet waarom, maar wij besloten een aantal jaar geleden dat het een goed idee was om witte tuinmeubels te kopen. Een witte tafel met bijpassende stoelen. Ze staan de hele zomer buiten, waardoor het weer er zijn invloed op uitoefent. Aan het eind van de winter is altijd een grote schoonmaakbeurt nodig, maar aan het begin van de herfst net zo goed!

Je kunt je tuinmeubels reinigen met de tuinslang en een sopje, de hogedrukreiniger of een wat steviger product zoals de kunststof tuinmeubelvernieuwer van HG.

Berg je tuinmeubelen als dat kan droog op. Bijvoorbeeld in de garage, de schuur of onder de overkapping. Zo zijn ze iets minder vatbaar voor regen, sneeuw, wind en andere invloeden van Moeder Natuur.

Terras schoonmaken

Het minst favoriete klusje van mijn man is het terras schoonmaken. Ook al kan hij helemaal los met de hogedrukreiniger, het is gewoon een heel karwei om twee terrassen en het tussenliggende tuinpad helemaal schoon te spuiten. Toch is het een noodzakelijke klus, want de groene aanslag die ontstaat kan voor ongelukken zorgen. Als het regent worden de tegels hierdoor glad en ik ben al menigmaal uitgegleden, wanneer we niet alles goed hadden schoongemaakt. Eventueel kun je hierbij ook een groene aanslagreiniger gebruiken.

Bomen, planten en struiken snoeien

De herfst is voor verschillende bomen, planten en struiken het moment om ze terug te snoeien. Sinds ik in een huis met een tuin woon heb ik steeds meer groene vingers ontwikkeld. Oké, ik moet ook eerlijk bekennen dat er nog weleens een plant ter ziele gaat, omdat hij op de verkeerde plek staat of niet genoeg aandacht krijgt, maar over het algemeen groeit en bloeit onze tuin prachtig!

Ieder jaar snoeien we de platanen in de achtertuin helemaal terug. Deze bomen groeien als een gek, we snoeien ze tussendoor ook nog, omdat de takken anders ver boven de tuinen van de buren hangen. We hebben veel frambozenstruiken, die we na de laatste oogst helemaal terugsnoeien. Zo kunnen ze volgend jaar weer vol energie de lucht in schieten. Frambozen zijn wat dat betreft net onkruid, ze groeien als een gek.

Wintergoed planten

In de herfst kun je je tuin opfleuren met wintergoed. Viootjes bloeien bijvoorbeeld de hele winter door, zo heb je toch wat kleur als het meeste groen verdwijnt. Ook bolchrysanten zijn heel leuk om in je tuin te zetten in de herfst. Haal steeds de uitgebloeide bloemetjes weg en je kunt er lang van genieten!

Bloembollen planten

Wil je in het voorjaar genieten van mooie bloemen? Dan is de herfst het moment om bloembollen te plaatsen! Er zijn ontzettend veel soorten, voor elk wat wils! Kijk wanneer jij jouw bollen het beste kunt planten en let ook goed op de plek. Dan heb je straks als de lente weer ontwaakt de mooiste bloemen in je tuin!

Heb jij nog tips om de tuin klaar te maken voor de herfst? Deel ze in de comments en inspireer elkaar!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

1 Reactie

  1. Oeps, mijn tuin staat al sinds juni leeg. En het lijkt me nu ook niet het goede moment om iets te planten, dus ik denk dat ik snel klaar ben met de tuin winterklaar maken;).

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.