Ben je al bekend met het fenomeen shampoo bar? Nee? Dan vertel ik je graag wat het is, wat de voordelen zijn en hoe je het gebruikt! Maak kennis met deze duurzame manier om je haren te wassen en te verzorgen!

Wat is een shampoo bar?

Een shampoo bar is vergelijkbaar met een ouderwets stuk zeep, alleen gebruik je het niet voor je lichaam, maar voor je haren. Een shampoo bar is duurzaam, je kunt je haar er wel 80 keer mee wassen, dat is een stuk vaker dan met een gemiddelde fles shampoo. Daarnaast is een shampoo bar niet in plastic verpakt, waardoor je bijdraagt aan het verminderen van de groeiende afvalberg. Tot slot zijn ze ook vrij van siliconen en parabenen, wat een stuk vriendelijker is voor je haar en je hoofdhuid.

Hoe gebruik je een shampoo bar?

De eerste keer dat ik een shampoo bar in mijn handen had, wist ik even niet zo goed wat ik ermee aanmoest. Er zat geen gebruiksaanwijzing in het doosje, dus ik was aangewezen op mijn eigen gezonde verstand en, oké ik geef toe, Google. Algauw werd de bedoeling me duidelijk en besloot ik om mijn gebruikstips te delen, zodat jij er ook wat aan hebt!

Stap 1: Natmaken

Maak je haren nat onder de douche of onder de kraan. Zorg dat het goed nat is, dan werkt de shamppo bar het beste. Maak vervolgens de shampoo bar nat tussen je handen. Dit doe je net als met een stuk zeep, zodat het goed gaat schuimen.

Stap 2: Aanbrengen op je haar

Hoe je de shampoo het makkelijkste aanbrengt hangt af van wat je fijn vindt en de lengte van je haar. Ik heb zelf lange haren, dus ben wel even zoet met het wassen ervan. Ik ga met de schuimende shampoo bar over mijn haren. Daarbij begin ik op mijn hoofdhuid, waar ik de het rondje met ronddraaiende bewegingen overheen wrijf. Vervolgens pak ik steeds een pluk haar, die ik dan ook van boven tot beneden inwrijf. Ik ga hiermee door tot ik al mijn haren heb gehad, zodat de shampoo overal goed verdeeld is.

Stap 3: Inmasseren en uitspoelen

Vervolgens kun je de shampoo nog licht inmasseren. Houd er rekening mee dat het niet zo schuimt als “gewone” shampoo, dus je hoeft er niet extra veel van te gebruiken.
Tot slot spoel je je haren grondig uit onder de douche of kraan.

Lees ook mijn review van duurzame wasbare wattenschijfjes!

Conditioner bar gebruiken

Als aanvulling kun je een conditioner bar gebruiken. Deze werkt hetzelfde als een shampoo bar, alleen laat je de conditioner eerst een paar minuten inwerken voor je hem uitspoelt. De conditioner bar heeft een extra verzorgende werking op je huid en helpt bijvoorbeeld om je hoofdhuid te kalmeren als je last hebt van roos of een droge hoofdhuid.

De voordelen van een shampoo bar

Nu je weet dat het gebruik van een shampoo bar niet ingewikkeld is, wil ik graag nog een aantal voordelen op een rijtje zetten:

 • Vrij van SLS en SLES
 • Duurzaam in gebruik
 • Tot 80 wasbeurten
 • Palmolievrij
 • Verkrijgbaar in verschillende geuren
 • Handig mee te nemen in een opbergblikje
 • Draagt bij aan verminderen van de plastic afvalberg

Andere duurzame oplossingen voor in de badkamer

Wil jij ook je steentje bijdragen aan het verminderen van de afvalberg én wil je meer natuurlijke materialen in je badkamer? Dan zijn er nog meer duurzame oplossingen!

 • Houten of bamoe tandenborstel
 • Papieren wattenstaafjes
 • Body bars (douchegel in de vorm van een zeepblok)
 • Bamboe haarborstel
 • Konjac spons om je huid te reinigen
 • Duurzame deodorant gemaakt van natuurlijke producten

Bekijk het aanbod van deze duurzame producten op de website van Paper and Boo!

Zou jij een shampoo bar willen gebruiken? Waarom wel of niet? Deel jouw mening in de comments, ik ben benieuwd!

Koop hier eenvoudig en snel jouw shampoo bar!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

3 Reacties

 1. Kijk, hier heb ik wat aan. Eerlijk gezegd hield de vraag hoe ik zo’n bar moest gebruiken me altijd tegen, maar die vraag is nu beantwoord. Dank:).

 2. Je kunt er ontzettend lang mee toe. 80 haar wasbeurten nog wel. Er zit geen plastic verpakking omheen en dus beter voor het milieu en de plastic soep in de oceaan.

 3. Pingback: Fijne verzorgingsproducten voor op vakantie * - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.