Zwoele zomeravonden zijn heerlijk om lekker door te brengen in je tuin, op je balkon of in het park. Een lekker koel drankje erbij, heerlijke hapjes: wie doet je nog wat? Heb je zin om zo’n warme avond eens anders door te brengen? Dan heb ik een leuke tip voor je: organiseer je eigen wijnproeverij thuis met de wijnen van Gallo Family Vineyards!

Thuis een wijnproeverij organiseren: hoe doe je dat?

Een wijnproeverij organiseren vraag wat voorbereiding, maar dan heb je ook een hartstikke leuke middag of avond. Wij proefden tijdens onze vakantie op de Veluwe verschillende wijnen van Gallo Family Vineyards. Ik had uren in de keuken gestaan om passende hapjes te maken, om het feest voor onze smaakpapillen compleet te maken! Wat heb je nodig voor een wijnproeverij?

 • Goed gezelschap;
 • Verschillende wijnen;
 • Bijpassende glazen voor de verschillende wijnen;
 • Pen en papier of proefformulieren;
 • Hapjes die passen bij de wijnen;
 • Spuugbakje;
 • Water en brood om de smaak te neutraliseren.
Thuis je eigen wijnproeverij organiseren Gallo Family Vineyards bregblogt.nl

Thuis wijn proeven: aan de slag!

Heb je alle ingrediënten voor een smaakvolle wijnproeverij verzameld? Mooi! Dan kunnen jullie aan de slag.

Stap 1: Kijken!

Je begint altijd met kijken. Welke kleur heeft de wijn? Is hij licht of juist donker? De kleur vertelt je veel over de leeftijd van de wijn. Jongere wijnen zijn vaak lichter van kleur dan oudere wijnen.

Stap 2: Ruiken!

Je hebt het vast al weleens gezien in een restaurant of misschien doe je het zelf ook voor je een glas wijn drinkt: ruiken. Wals eerst rustig met de wijn, dat doe je door het glas bij de steel of de voet vast te houden en de wijn rustig rond te draaien in het glas. Hierdoor komt er lucht bij de wijn, waardoor de aroma’s vrijkomen en goed te ruiken zijn. Steek je neus in het glas en neem de geuren in je op. Wat ruik je?

Stap 3: Proeven!

Laat de wijn door je mond rollen, zuig nog wat lucht naar binnen en laat je smaakpapillen hun werk doen. Wat proef je? Zoet, zuur, bitter? Zit er koolzuur in? Als je genoeg geproefd hebt, slik je de wijn door of spuug je hem uit in een spuugbakje. Dat laatste is aan te raden als je veel verschillende wijnen proeft, want je wilt niet bij de laatste wijn al op je kop staan, toch?

Stap 4: De afdronk!

Tijdens de afdronk proef je de wijn nog na op je tong. Welke smaken blijven achter? Hoe langer de afdronk, hoe beter de wijn, aldus de kenners.

Je noteert bij iedere stap je bevindingen. Deze kun je dan vervolgens met elkaar bespreken en vergelijken. Je zult zien dat iedereen een eigen kijk op de wijnen heeft! Daarnaast is het gewoon hartstikke gezellig en leuk om op een andere manier met drank en spijs bezig te zijn!

Over Gallo Family Vineyards

Het verhaal van E&J Gallo Winery begon in 1933 aan het einde van de “Drooglegging”, toen Ernest en Julio Gallo – twee broers van Italiaanse afkomt in hun vroege twintiger jaren – een wijnmakerij in Californië oprichtten met niet meer dan een liefde voor wijn en veel vastberadenheid. Vanaf de eerste dag was het doel duidelijk: het creëren van heerlijke wijnen waar iedereen op elk moment van de dag van kon genieten. Vier generaties later, met meer dan 80 jaar toewijding, ervaring en kennis, volgt de Gallo familie nog steeds dezelfde filosofie. Voor meer informatie bezoek je de website van Gallo Family Vineyards.

Er is een Gallo wijn voor elk moment. Wanneer het tijd is voor wijn, zeg Hallo tegen Gallo.

Wijnen proeven van Gallo Family Vineyards

Etienne en ik proefden drie verschillende wijnen van Gallo Family Vineyards. Een rosé, een witte wijn en een rode wijn. Ik vroeg een vriendin die wijnkenner is om tips voor lekkere hapjes die pasten bij deze specifieke wijnen. Hieronder vertel ik je meer over de wijnen en de hapjes die ik erbij serveerde. Pas op: je loopt het risico op watertanden! 😉

Grenache rosé Gallo Family Vineyards proeven bregblogt.nl

Wijn #1: Grenache Rosé van Gallo Family Vineyards

We beginnen de proeverij met een lichte rosé, een perfecte wijn als aperitief en een heerlijk drankje in de zomer. Ik serveerde er koude hapjes bij: meloen met parmaham en gerookte zalm bonbons die ik vulde met een mengsel van roomkaas en zoete tomaatjes.

De Grenache Rosé van Gallo Family Vineyards is licht van kleur en ruikt fruitig. De smaak is zoetig, ik proef duidelijk rood fruit en aardbeien. De afdronk daarentegen is weer frisser. Omdat het zoete wat overheerst geef ik er de voorkeur aan om deze wijn goed koud te drinken. De hapjes vormen een mooie frisse en zoute tegenhanger, waardoor alle smaken in balans komen. Een heerlijke wijn om te drinken op het strand, terwijl je met je voeten in het zand geniet van een mooie zonsondergang!

Chardonnay Gallo Family Vineyards met risotto bregblogt.nl

Wijn #2: Chardonnay van Gallo Family Vineyards

Tijd voor wijn nummer twee: de Chardonnay. Deze wijn is een stuk steviger en voller dan de rosé en daarom heb ik hier ook een wat steviger gerecht bij gemaakt: risotto met kip. Je kunt hier bijvoorbeeld ook gegrilde zalm bij serveren.

De Chardonnay is vol van kleur en heeft een houtige geur. Leuk detail: jaren geleden kon ik de houttonen in wijn niet echt waarderen, inmiddels is mijn smaak veranderd en kan ik genieten van een vollere wijn. Zo zie je maar dat proeven en blijven ontdekken je steeds weer nieuwe inzichten brengt over je smaak. De smaak van de Chardonnay van Gallo Family Vineyards is vol en romig, ook nu proef je de houttonen. Een lekkere, stevige wijn. Op de achtergrond proef je een lichte perziksmaak, die een mooie tegenhanger vormt voor het volle en romige. De afdronk is prettig, vol en blijft nog lekker even hangen. Dit is een mooie wijn voor bij een zomerse barbecue, waarbij je alle aandacht hebt voor de gerechten op tafel en de mensen om je heen. Dat schreeuwt om een wijn die je met net zoveel aandacht drinkt!

Cabernet Sauvignon Gallo Family Vineyards proeverij bregblogt.nl

Wijn #3: Cabernet Sauvignon van Gallo Family Vineyards

Als derde en laatste wijn proeven we een mooie rode wijn, gemaakt van de druivensoort cabernet sauvignon. Nu mag je weten dat we beiden geen echte rodewijndrinkers zijn. Des te groter was de verrassing toen we deze Cabernet Sauvignon van Gallo Family Vineyards allebei erg lekker bleken te vinden. Ik serveerde er een kaasplankje bij met brie, een stevige Baskische kaas en een romige Camembert met vijgen. Lekker wat brood erbij en genieten maar.

Deze rode wijn met zijn prachtige dieprode kleur is heerlijk bij een kaasplankje, maar ook in de winter, na een stevige boswandeling. Ik stel het me helemaal voor hoe ik bij een knapperig haardvuur opwarm. De smaak is vol, licht fruitig en toch stevig. Wanneer er veel tannine in een wijn zit, kun je er een droog gevoel van krijgen aan je gehemelte of tandvlees, dat is iets wat mij vaak tegenhoudt om rode wijn te drinken. In dit geval had ik daar geen last van, dus ik kan een nieuwe favoriet toevoegen aan mijn (al behoorlijk lange) wijnlijst!

Niet zo’n grote drinker? Dan heb ik een tip!

Ben je een wijnliefhebber, maar is een fles van 0,75 liter te groot voor je? Dat kan ik me voorstellen! Daarom is het heel handig dat de wijnen van Gallo Family Vineyards ook verkrijgbaar zijn in kleine flesjes van 0,187 liter. Lekker om toch even wat te proeven voor je een hele fles koopt of om mee te nemen naar een picknick! De wijnen van Gallo Family Vineyards zijn verkrijgbaar bij vele supermarkten zoals Coop, Plus, Spar, Vomar, Jan Linders en Jumbo. Het assortiment kan per keten verschillen. Liever online shoppen? Bestel je wijnen dan op bol.com!

Deel je favoriete wijn-spijscombinatie!

Ik ben benieuwd of je nu enthousiast bent geworden om zelf ook een wijnproeverij te organiseren! Welke hapjes of gerechten zou jij combineren met deze drie lekkere wijnen? Ik ben benieuwd naar jouw ideeën, zodat ik zelf weer inspiratie op kan doen! Cheers!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

2 Reacties

 1. Leuk artikel! Nog een tip voor als je geen grote drinker bent: mocht je nu toch veel wijn overhouden, kan je de restjes wijn ook invriezen om er later risotto van te maken 😉

  Veel wijnproefplezier!

  • Hi Kim,

   Dank je voor je reactie! Ik heb je linkjes weggehaald, omdat ze commercieel zijn. Mocht je interesse hebben in een samenwerking waarin ik links naar jouw website verwerk, dan kun je me voor meer informatie altijd een mailtje sturen via de contactpagina.

   Fijne kerst!

   Groetjes,

   Bregje

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.