Sinds het coronavirus zijn intrede deed in Nederland zijn we met zijn allen in een achtbaan beland. Van wekenlang met zijn allen thuiswerken tot kapotte handen van het eindeloze wassen. Van niet meer knuffelen met vrienden en familie tot hamstertaferelen in de supermarkt. We hebben het allemaal meegemaakt. Al die tijd waren wij fit en gezond, op een enkele hooikoortsaanval na. Ik prijsde mezelf gelukkig dat ik de dans leek te ontspringen. Tot ik deze week verkouden werd…

Verkouden: laten testen of niet?

Normaal zou je denken: ach, een verkoudheidje, dat is niks. Maar nu het coronavirus aan een nieuwe opmars lijkt te beginnen, is die gedachte toch anders. Ik werd afgelopen maandag verkouden en voelde me met de dag beroerder. Toen het dinsdagavond nog niet minder werd, besloot ik om me te laten testen. Het is een kleine moeite en op deze manier weet je in ieder geval of je het virus bij je draagt of niet. Ik belde woensdagochtend om 8.00 uur meteen naar het afsprakencentrum en kon om 11.00 uur terecht. Aan de telefoon kreeg ik vragen over mijn klachten en het advies om me te laten testen. Bij twijfel kun je dus ook altijd bellen!

Hoe gaat een coronatest?

Ik was behoorlijk nerveus en zelfs bang, vanwege alle horrorverhalen die ik online had gelezen. Met trillende handjes reed ik de teststraat in, waar ik vriendelijk werd ontvangen door twee medewerkers. Ze checkten wat gegevens en stelden me gerust. Het wattenstaafje in mijn keel registreerde ik amper, zo snel ging dat. In mijn neus was het iets vervelender en ik moet eerlijk bekennen dat ik een kreet uitstootte die een mix was tussen Tarzan aan een liaan en een kip die een ei legt. Het duurde maar drie seconden, dus voor ik er erg in had was het voorbij. Na afloop was mijn neus nog een paar minuten gevoelig. Maar die horrorverhalen, waarin het lijkt of ze in je hersenpan lopen te roeren? Nee, die herken ik niet.

Wachten op de uitslag

Ik reed weer naar huis, waar mijn mannen op me wachtten. Uit voorzorg waren Etienne en Laurens meteen naar huis gekomen toen ik de testafspraak had gemaakt. Laurens zou gaan logeren bij opa en oma, maar we wilden logischerwijs geen enkel risico nemen. De uitslag zou binnen 24 tot 48 uur komen, dus ik wachtte in spanning af. Werken lukte niet echt, ik deed wat dutjes en nieste ondertussen vrolijk verder. Ik bestelde uit voorzorg onze weekboodschappen bij Albert Heijn en we annuleerden de reservering voor het etentje dat voor vanavond gepland stond.

De uitslag van mijn coronatest

Na 24 uur ging mijn telefoon. Ze weten het wel spannend te maken, want voor ik mijn uitslag kreeg, moest ik nog een aantal vragen beantwoorden. Op dat moment sloeg de twijfel toe: zou het dan toch een positieve uitslag zijn? Gelukkig kwam al gauw het verlossende woord: Ik was niet besmet met corona! Wat een ontzettende opluchting! Ik zal je eerlijk zeggen dat ik echt wel even bang was. Het heeft een behoorlijke impact als je wel besmet bent. Denk aan thuisquarantaine, man en kind die thuis moeten blijven, allerlei maatregelen in huis en vooral: de impact op de mensen die ik recent heb gezien. Ik ben nog steeds voorzichtig in contact met anderen, maar continu 1,5 meter afstand houden lukt me niet altijd, dat zeg ik eerlijk. Bij de gedachte dat ik anderen besmet zou kunnen hebben en dat zij er echt heel ziek van konden worden, kreeg ik het Spaans benauwd. Ik doel hierbij dan vooral op ouderen of mensen met een lage weerstand die kwetsbaar zijn. en ja, ik weet dat niet iedereen er (dood)ziek hoeft van te worden en meer mensen genezen dan dat ze aan corona overlijden. Maar vervelend is het wel. Door je te laten testen bij klachten, kun je in ieder geval je steentje bijdragen aan het beperken van de verspreiding.

Gelukkig is alle stress nu van de baan en ik ben blij dat ik “gewoon” verkouden ben. Ik raad iedereen met milde klachten aan om je te laten testen, in het kader van better safe than sorry. Je wilt het toch niet op je geweten hebben dat je iemand anders besmet met alle gevolgen van dien. ♥

Heb jij je al laten testen op corona? Of zou je het doen als je milde klachten hebt?

De uitgelichte afbeelding komt van Shutterstock.

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

4 Reacties

  1. Ben blij ook eens een positiever verhaal te horen over de test. Gelukkig heb je het niet! Heb me nog niet laten testen, hoop dat t niet nodig is. Kijk wel extra uit nu met de zwangerschap.

  2. Ik heb me ook een keer laten testen onlangs en was gewoon verkouden. Prettig is anders, maar ik vond het ook niet zo’n horrorverhaal gelukkig. In begin maart had ik wel getest willen worden omdat ik toen doodziek op bed lag, maar kreeg toen alleen telefonisch de diagnose corona. Moet wel zeggen dat ik me toen ook totaal anders voelde dan nu haha

  3. Goed dat je je hebt laten testen. Vooral fijn natuurlijk dat de uitslag negatief was. En ik ben eerlijk gezegd ook wel blij dat ik eens een verhaal lees waarin de horrorfactor ontbreekt. Maakt de testdrempel bij een eventuele verkoudheid wat lager;).

  4. Pingback: Persoonlijk: even bijkletsen! - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.