“Dit jaar ga ik het allemaal anders doen, ik wil niet meer gestrest op vakantie!” Ik was behoorlijk stellig en vastberaden om dit doel te bereiken. En het is gelukt! Ik deel mijn tips & tricks om relaxed op vakantie te gaan!

Relaxed en zonder stress op vakantie: zo doe je dat!

Het klinkt misschien als een utopie: zonder stress op vakantie gaan. Maar geloof mij: het is mogelijk! Tijdens onze huwelijksreis in 2019 vond ik de eerste paar dagen vreselijk. Ik sliep slecht, was prikkelbaar, moest steeds huilen en voelde me totaal niet fijn. Uhm, dat is niet echt waarom je op vakantie gaat, toch?

Oké, dit jaar ging ik het dus anders doen, maar hoe? Ik besloot om eerst te achterhalen waar het de vorige keren vastliep en besloot die punten aan te pakken. Ik zet ze even voor je op een rij.

Stop op tijd met werken!

Heb je een drukke, misschien zelfs stressvolle baan die veel van je vraagt? Of run je net als ik een eigen bedrijf? Dan is het belangrijk om op tijd te stoppen met werken. Wat ik daarmee bedoel? Werk niet op vrijdag om 23.00 uur ‘s avonds nog de laatste mails en opdrachten de deur uit, terwijl je op zaterdag om 10.00 uur in het vliegtuig of de auto stapt. Gaat niet werken. Zorg dat je voor vertrek al wat tijd hebt om af te schakelen.

Ik stopte dit jaar op donderdag met werken, op zaterdag vertrokken we. Mijn oorspronkelijke planning was om op woensdag al mijn laatste dag te maken, maar dat was te ambitieus. Gelukkig had ik er rekening mee gehouden dat mijn planning kon uitlopen. Dit gaf me gigantisch veel rust, omdat ik nog steeds genoeg tijd had om alles voor te bereiden.

Bereid je vertrek goed voor

Ha! Mooi bruggetje dit! We hadden in het weekend voor vertrek alle kampeerspullen al uitgezocht en klaargelegd. Zo wisten we wat we nog nodig hadden en konden we rustig de laatste spullen bij elkaar zoeken of nog aanschaffen. Wat helpt bij een goede voorbereiding is een paklijst. Maak een lijst waarop je alle spullen zet die je nodig hebt voor je reis. Afstrepen werkt zo rustgevend en geeft je ook overzicht.

Ik had voor mijn laatste werkzaken een to-dolist en maakte er ook eentje voor de vakantie. Ik heb me een ongeluk gestreept die week, maar het gaf wel rust! Nog een extra tip: laat iedereen zijn eigen spullen inpakken, tot zover dat mogelijk is. Dan hoef jij je daar al niet meer verantwoordelijk voor te voelen!

Boekentip!

Wees flexibel

Je gaat iets vergeten, geloof mij maar. Dan kun je natuurlijk ontzettend kwaad en gefrustreerd raken of je laat het los. Zolang je niet op vakantie gaat in de rimboe is er altijd wel een winkel in de buurt waar je een tandenborstel kunt kopen of een setje nieuwe onderbroeken. Eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat wij onze hoofdkussens waren vergeten. Daar kwamen we gelukkig achter op zo’n 20 minuten van huis, dus we konden makkelijk omkeren en terugrijden. Of ik dat allemaal heel zen heb geaccepteerd? Nope, ik heb wat gevloekt en geprobeerd iedereen de schuld te geven, zat een kwartier te bokken en toen lukt het om te accepteren. Onze vakantiebestemming was sowieso maar twee uur rijden, dus die 40 minuten extra maakten het niet zo’n grote ramp.

Weet waardoor je kunt ontspannen

Ben je geneigd om altijd maar “aan” te staan? Dat is echt een energievreter. Ik heb er zelf ook last van en leer mezelf om daar anders mee om te gaan. Zodra ik het gevoel opmerk dat ik van alles moet van mezelf en dat ik onrustig word, benoem ik het en zorg ik dat ik iets ga doen waardoor ik ontspan. Dat is de ene keer een boek lezen, de andere keer ga ik wandelen of een dutje doen. Wat het ook is: doe het! Gun jezelf die rust. Je werk is thuis, daar hoef je (als het goed is) niets mee op vakantie. Ik zeg altijd maar zo: als je onder een bus loopt moeten je collega’s het ook zonder je doen, dus die maar weken vakantie moeten geen ramp zijn. Mits jij zelf natuurlijk goed je grens trekt en het jezelf gunt om echt vakantie te vieren.

Vakantie is niet zoals thuis

Vakantie is niet zoals thuis. Dat betekent dat je echt niet de hele dag hoeft te poetsen, wassen, opruimen, kinderen entertainen (als je dat thuis normaal wel doet) voor iedereen zorgen en alles regelen. Jij hebt vakantie, dus jij mag ook lekker zitten, liggen en chillen. Leg de lat eens lekker laag voor jezelf en zie wat dat met je doet. Luier alsof het een Olympische sport is. Of doe datgene waar jij echt blij van wordt. Wat anderen daar eventueel van zouden kunnen vinden? Niet belangrijk. Jij hebt vakantie om te ontspannen, niemand anders gaat het voor je doen. En op het moment dat je nu in de weerstand wilt schieten en alle redenen wilt opnoemen waarom ik makkelijk praten heb, het voor jou anders is en ga zo maar door: vraag jezelf af wat je wél kunt doen. De antwoorden zullen je nog verrassen! Wees lief voor jezelf! ♥

Hopelijk heb je iets aan mijn tips en ervaringen en geniet jij ook van een relaxte vakantie! Heb je nog aanvullende tips? Deel ze in de comments!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

1 Reactie

  1. Deze week toevallig over na zitten denken dat ik heel veel mensen zie werken en dan twee uur later zie vertrekken op vakantie. Dat heb ik nooit gekund, maar ik ben dus toch niet de enige. Fijne tips!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.