Een gezelschapsspel is altijd leuk voor een avond met je gezin of je vrienden. Ik ontving van Asmodee twee gave spellen: Ticket to Ride Europe en Dobble. Ik vertel je er graag meer over. Geloof me, deze spellen wil je niet missen!

Review ticket to ride en dobble bregblogt.nl

Ticket to Ride Europe

Steeds vaker zag ik het spel op Instagram voorbij komen: Ticket to Ride. Ik had er nog nooit van gehoord en was heel nieuwsgierig. Het spel zit in een mooie, grote doos en ziet er luxe uit. In de handleiding staat dat je het binnen vijf minuten kunt leren. Uhm, daar deden wij een tikkeltje langer over. De handleiding bestaat uit een aantal pagina’s en sommige stukken moet je goed doorlezen. Als je eenmaal aan het spelen bent valt er overigens een hoop op zijn plek. Dus mocht je er tijdens het lezen van de handleiding nog niet helemaal uitkomen, maak je dan geen zorgen. Al spelende leer je hoe het spel in elkaar steekt.

Wat is Ticket to Ride Europe?

Met het Ticket to Ride Europe bordspel reis je per trein over het hele continent. Waag je een reis door de donkere tunnels in Zwitserland of aan boord van een veerboot op de Zwarte Zee? Of bouw je schitterende treinstations in de grote hoofdsteden van oude wereldrijken? In Ticket to Ride Europe moeten de spelers de routes op hun bestemmingskaarten volbrengen. Dit doe je door verbindingen tussen steden te claimen, die je mag bouwen als je de juiste kaartencombinaties in handen hebt. Heb jij aan het eind van het spel de meeste punten verzameld met je treinnetwerk? Dan ben jij de winnaar. Dit populaire bordspel is een makkelijk aan te leren spel met diverse onvoorziene plotwendingen, zodat de uiteindelijke winnaar tot op het laatst onbekend blijft.

Ticket to Ride Europe en Ticket to Ride USA zijn basisspellen. Deze kun je nog uitbreiden met o.a. Nederland, London, New York, Afrika en nog véél meer. (Hier vind je alle spellen!) In deze review heb ik het specifiek over Ticket to Ride Europe. Mochten we nog nieuwe uitbreidingen krijgen, dan zal ik de linkjes hier uiteraard ook in zetten!

Inhoud van het spel

 • 1 kaart van Europa
 • 240 gekleurde treintjes
 • 15 gekleurde treinstations
 • 110 treinkaarten
 • 46 bestemmingskaarten
 • 5 houten score-pionnen
 • 1 spelhandleiding

Kenmerken

 • Voor 2 tot 5 spelers
 • Vanaf 8 jaar
 • Nederlandstalige versie
 • Basisspel van Ticket to Ride

Hoe speel je Ticket to Ride?

Ik zal je de complete uitleg besparen, want dan neem ik ook een stukje voorpret weg als je het spel zelf gaat spelen. Waar het op neerkomt is dat je begint met vier bestemmingskaarten voor een lange route en drie korte routes. Je kunt punten verdienen door zo veel mogelijk van jouw routes te aaneengesloten te leggen. Daarnaast verdien je punten als je stations overhoudt aan het eind van het spel. Het leuke hiervan is dat je echt pas op het einde weet wie de winnaar is. In de handleiding staat precies uitgelegd wat je iedere beurt kunt doen. Zo kun je een route claimen, treinkaarten trekken, bestemmingskaarten trekken of een treinstation bouwen. Elk van deze acties heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo moet je continu op je hoede zijn en goed opletten wat de anderen doen, maar ook kijken of je jouw eigen routes wel kunt claimen.

Onze ervaring met Ticket to Ride

Tijdens het doornemen van de handleiding zonk de moed me eerlijk gezegd wel even in de schoenen. Het was zó veel informatie. Toen ik het spel eerder had laten zien op mijn Instagram Stories overstroomde mijn inbox met enthousiaste reacties van volgers die er helemaal fan van zijn. Dat maakte me nieuwsgierig en dus besloten we om ons niet uit het veld te laten slaan door de uitgebreide instructies.

Gelukkig maar! Want toen we eenmaal op stoom kwamen (see what I did there?) was het zo leuk! We eindigden met een spannende eindsprint en pas bij het tellen van de punten werd duidelijk wie de winnaar was. We hebben, inclusief handleiding lezen, ongeveer twee uur gespeeld. Het is dus een perfect spel tijdens een spellenavond! Ik kan niet wachten tot we het weer gaan spelen, wat deze zomer ongetwijfeld nog meerdere keren gaat gebeuren!

Ken jij Ticket to Ride al? Welke editie vind jij het leukste?

Koop Ticket to Ride hier:
Review Dobble en ticket to ride bregblogt.nl

Dobble

Het tweede spel dat we ontvingen is Dobble. Een supersnel spel voor jong en oud. Waar Ticket to Ride echt pas leuk is vanaf 8 jaar (met uitzondering van de kindereditie, die speel je vanaf 6 jaar), is Dobble leuk vanaf zes jaar. Er zijn verschillende varianten van Dobble te koop, waaronder ook een kindereditie voor kids vanaf 4 jaar.

Wat is Dobble?

Er zijn 55 kaarten waarop steeds acht symbolen afgebeeld staan. Je kunt vijf spelvariaties spelen met Dobble. Welke spelversie je ook speelt, je moet steeds proberen om als eerste het identieke symbool tussen twee kaarten te vinden en te benoemen. Vervolgens mag je een kaart nemen, een kaart plaatsen of een kaart afleggen volgens de regels van de verschillende mini-spelletjes die je kunt spelen. Zie jij als eerste het identieke symbool?

Inhoud van Dobble:

 • 55 kaarten
 • 5 kaarten met de spelregels

Onze ervaring met Dobble

Onze zoon van zes vond het niet leuk dat hij niet mee kon doen aan Ticket to Ride, dus des te blijer was hij met Dobble. Tot hij verloor, toen was hij ook daar minder blij mee. Dobble draait echt om snelheid en concentratie. We hebben zo ontzettend gelachen. De symbolen zijn duidelijk, maar toch heeft iedereen er een eigen naam voor. Dat leidt tot de nodige hilariteit. Je kunt verschillende spelvarianten spelen en zelfs na meerdere potjes verveelt het niet. Ook handig: Dobble zit in een klein blikje, waardoor je het makkelijk in je tas stopt. Ideaal als je uit eten gaat met je kinderen en tussendoor een spelletje wilt doen.

Je koopt Dobble hier:

Wij zijn hartstikke blij met deze aanwinsten voor de spelletjeskast en ik ben al aan het kijken welke uitbreidingen we op de verlanglijst gaan zetten!

De winactie bij deze blog is inmiddels verlopen. De winnaar heeft bericht ontvangen per e-mail.

Ken jij deze spellen al? Wat vind je ervan?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

17 Reacties

 1. Hanneke Kortekaas Antwoord

  Ik zou graag één van de spellen winnen. Niet voor mezelf maar voor mijn dochter die met studie- en huisgenootjes het spellen spelen in de coronatijd weer helemaal heeft gevonden. Een nieuw spel zou leuk zijn.

 2. Leuk! Ik doe graag mee voor Dobble. Wij hebben thuis zelf ook ticket to ride en vinden dat echt een fantastisch leuk spel. De volgende keren gaat het echt sneller hoor!
  Leuk dagje Dobble weg mag geven. Denk dat mijn 2 meiden (6 en 8) dat superleuk zullen vinden!

 3. Ja, wat leuk! Onze twee zonen zijn echte spellenfanaten! Dobble zou een super aanvulling zijn. Ik speel het vaak zelf op mijn werk met de kinderen. En zou het thuis zeker in onze spellenkast niet willen missen!

 4. Ja, ik doe mee met de win actie! Wij doen graag spelletjes, ook met onze dochters.

  Was nog wel benieuwd of je Ticket to Ride met z’n tweeën hebt gespeeld of met meer?

  Groetjes van Marcelle

 5. Wat leuk dat je twee spellen promoot; lekker overzichtelijk. In het wereld van de spelletjes raak ik al gauw het spoor bijster. Het wordt tijd om mee te gaan in de wereld van spelletjes! Want de boys zetten me ondertussen schaakmat, zij passeren Start als het een lieve lust is en weten mij net als bij Monopoly beroeid achter te laten.
  Dus ik doe een gooi (met de dobbelsteen) en waag een kansje want dit is kinderspel 😉 Dobbel it is!

  En als ik me niet vergis moet je het erop wagen om iets te winnen dus ik doe graag mee met deze winactie!!

 6. Heidie van der Steeg Antwoord

  Ja, we kennen deze spellen wel. Ticket to ride vind ik een perfect cadeau voor de feestdagen (duurt nog wel even maar dat heb ik daarvoor wel in gedachten).

  Dobble hebben we laatst bij onze tienernichtje gespeeld. Mijn kinderen vonden het erg leuk. Helaas wilde mijn nichtje er nog geen afstand van doen want met haar 13 jaar vond ze het zelf nog erg leuk om te doen. Natuurlijk willen ze graag een eigen spel hebben. Dit formaat is ook ideaal om mee te nemen als je een keer gaat uit eten, zodat de kinderen zich kunnen amuseren.

 7. Ticket to Ride kende ik alleen van naam, lijkt me een leuk spel. Al denk ik dat hier thuis Double meer in de smaak zal vallen, Dan kan onze zoon ook meedoen, en we zijn dol op snelle kaartspellen. Ideaal omdat het makkelijk mee kan op reis. Ik loot dan ook graag mee! 🍀🍀🍀

 8. Leuk Breg

  Doe graag mee zopn en dochter houden van spelletjes en dit kunnen ze allebei doen
  Win
  Win
  X Cathy

 9. Miekske Dingens Antwoord

  Heel graag een kansje om dit spel te kunnen spelen thuis! <3 Dobble-tastisch 😉

 10. Cuypers Marita Antwoord

  graag zou ik willen meedoen voor mijn kleinkinderen, zo kunnen we weer een andere spelletje spelen!

 11. Uiteraard doen wij ook graag mee, want wij zijn echte spelletjesfanaten. Ik kan wel zeggen dat we iedere dag een spelletje doen. Niet iedere dag een spel van 2 uur, maar ook gewoon een kort spelletje. Dobble lijkt me heel leuk. Doet me een beetje aan blue banana denken. Dit hebben wij sinds kort ontdekt en is ook ontzettend leuk voor fanatiekelingen. We hebben bijna vakantie, een nieuw spel is dan erg leuk!

 12. Ingrid Langstraat Antwoord

  Ik doe heel graag .ee aan deze winactie. Ziet er gaaf uit en ook makkelijk ergens mee naar toe te nemen!!

 13. TurtleBookwurm Antwoord

  Waag heel graag een kansje!
  Heerlijk samen spelletjes spelen <3

  Gedeeld op twitter 😉

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.