Als je zolder niet zo’n Pinterest perfect plaatje uit een woonmagazine is, is de kans groot dat het een eclectische mix van logeerkamer werkplek, washok en/of opbergruimte is. Superhandig natuurlijk, maar het oog wil ook wat. Daarom deel ik vandaag wat leuke tips voor een opgeruimde zolder!

Tips voor een opgeruimde zolder

In ons huis is de zolder verdeeld in een grote ruimte en twee kleinere ruimtes. In de grote ruimte is mijn kantoor en staan twee ladekasten, gevuld met schoenen en andere frutsels. Onder het schuine dak zitten knieschotten, de lage kastjes met schuifdeuren die je vaak ziet op zolders. Een van de kleinere ruimtes is een bergzolder, het andere een washok. Klinkt georganiseerd toch? Dat is het ook, in theorie. In de praktijk hangt er vaak was op mijn kantoor, liggen daar ook spullen die nog een keer opgeborgen moeten worden en staat de strijkplank standaard onder mijn memobord waarop ik mijn projecten bijhoud.

Was ophangen in stijl

In het washok staat een rek, maar soms moeten overhemden of jurken aan een hanger drogen. Dat kan niet aan het lage rek. Een mooie oplossing is kledingrek Linn van Brabantia. Dit rek is multifunctioneel als het om kleding gaat. Soms wil je een blouse of jurk even luchten, maar het kledingstuk niet aan een kastdeur of voor een raam hangen. Dit rek is niet alleen mooi vormgegeven, maar ook superhandig om je kleding aan te laten drogen of luchten. Of je gebruikt het als onderdeel van je walk-in-closet!

Kleingrek Linn Brabantia bregblogt.nl

Zorg voor rust door kasten in dezelfde kleur te plaatsen

Een zolder kan rommelig ogen door verschillende kleuren kasten en door losse spullen die overal liggen. Kies voor kasten in een kleur, zodat je meer rust creëert. Strakke witte ladekasten bijvoorbeeld, waarin je schoenen, tassen en losse spullen bewaart. Of kies voor stapelbare opbergboxen in dezelfde kleur.

Less is more

Hoe vaak gebruik jij de spullen die je op zolder bewaart? Kampeerspullen komen in het voorjaar of de zomer naar beneden, verkleedspullen met carnaval en kerstspullen in december. Maar al die andere dingen? Ik weet zeker dat er op iedere zolder dozen met spullen staan, waarvan je niet eens meer wist dat je ze had. Als je een opgeruimde zolder wilt, kun je eens een grondige opruimsessie houden. Open alle dozen, kasten en lades en ga na of je de spullen echt nog nodig hebt. Nee? Weg ermee! Ja? Geef het dan een logische plek. Twijfel je? Leg die spullen in een aparte krat of doos en bepaal aan het einde van je opruimsessie of je het écht wilt bewaren.

Deel je zolder handig in

Spullen die je vaker gebruikt zet je vooraan, spullen die je zelden tot nooit gebruikt plaats je achterin. Zo hoef je niet elke keer als je wilt gourmetten alles overhoop te halen of tien dozen door je handen te laten gaan. Geloof me, dat scheelt je een hoop frustratie. (Nu ik dit zo schrijf zet ik meteen een zolderopruimdag in de agenda.) Kun je de ruimte onder een schuin dak nog beter gebruiken? Bijvoorbeeld door er dekbedden, linnengoed en kampeerspullen op te bergen? Achter de schuifdeurtjes zie je het niet meer en in die schuine ruimtes kun je vaak verrassend veel kwijt!

Gebruik je de zolder als kantoor? Berg je papieren en werkspullen dan op in dichte kasten of een rek met manden of bakken. Zo vind je jouw spullen makkelijk en snel terug en het ziet er nog netjes en leuk uit ook! Collega Monique deelt op haar blog een lijst met handige dingen voor je thuiswerkplek!

Hou de zolder goed opgeruimd

Ja hier zit dus de grootste uitdaging voor de meeste mensen. Je hebt keihard gewerkt om de zolder op te ruimen en binnen een halfjaar is het weer een grote ravage. Je legt er even snel wat neer, met de gedachte: dat ruim ik later wel op. Tot je weer terug bij af bent. De truc is om de zolder opgeruimd te houden. Breng je iets terug naar boven? Leg het meteen terug op de goede plek. Hoe praktischer je opruimsysteem, hoe makkelijker dat gaat. Je kunt tenslotte beter steeds 1 los ding direct opruimen, dan het half doen en na weken of maanden tegen een berg spullen aanhikken. Met kleine handelingen hou je het overzichtelijk en heb je niet eens door dat je opruimt.

Heb jij nog handige tips voor een opgeruimde zolder? Deel ze in de comments!

De uitgelichte afbeelding komt van Shutterstock.

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

3 Reacties

  1. Stiekem ben ik blij dat ik geen zolder heb, want volgens mij zou het er bij mij een enorme puinhoop worden. Voor de was ben ik heel blij dat ik een ‘washok’ heb. Daar ‘verstop’ ik alle was en kan het ook drogen. Ideaal.

  2. Vincent Rondwijk Antwoord

    Ik heb ook veel spullen in mijn slaapkamer staan waar ik vanaf wil. Ik denk er ook over na om mijn zolder opnieuw in te richten zodat ik hier meer kan opslaan. Zo houd ik ook beter overzicht over de spullen die ik nodig heb.

    • Leuk dat je reageert. Wil je een link naar jouw website op de mijne? Mail me dan gerust, zodat ik je mijn tarief kan doorgeven. Dat is een stuk professioneler dan een zogenaamde spontane comment met een commerciële link erbij. 😇

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.