Santa Montefiore is al jaren een van mijn favoriete auteurs. Haar boeken laten je maar moeilijk los, je wordt helemaal meegesleept in haar verhalen die vaak bol staan van de romantiek, familiebanden, drama en vreugde. Uit het leven gegrepen zou je kunnen zeggen. Haar nieuwste roman, Naar de overkant, is een aangrijpend verhaal over dementie, familie en liefde.

Aan de overkant – Santa Montefiore

Marigold woont met haar man Dennis en hun jongvolwassen dochter Suze in een klein dorpje op het Engelse platteland, waar iedereen elkaar kent. Wanneer ook haar negentigjarige moeder bij hen intrekt, omdat ze te oud wordt om alleen te wonen, en hun andere dochter Daisy met een gebroken hart terugkeert uit Milaan, waar ze zes jaar heeft gewoond, lijkt de drukte Marigold een beetje boven het hoofd te groeien. Of is haar toenemende verstrooidheid aan iets anders te wijten?
Terwijl haar dochters met moeite hun leven op de rails krijgen, ontspoort dat van Marigold steeds verder. Het lukt haar niet echt meer om haar winkel te runnen, het huishouden draaiende te houden en de aangekondigde bruiloft van Suze voor te bereiden – zaken waar ze normaal gesproken juist talent voor had. Juist op het moment dat ook Daisy de liefde opnieuw vindt, wordt de diagnose duidelijk. Meer dan ooit heeft Marigold de steun en liefde van haar familie nodig, maar zijn die wel in staat om de offers te brengen die dat van hen vraagt?

Meeslepend, hartverscheurend en liefdevol verhaal

Santa Montefiore did it again! Het onderwerp dementie wordt nog niet vaak aangesneden in romans. Het vorige boek dat ik erover las was Dames op de Herengracht. Het is natuurlijk ook een gevoelig onderwerp, net als andere ziektes. Het lijkt me verschrikkelijk om iemand waar je zo veel van houdt langzaam te zien verdwijnen, terwijl diegene nog wel leeft. Santa Montefiore beschrijft het hele proces heel subtiel, op een meeslepende manier. Dat neemt niet weg dat het hartverscheurend is om Marigold, of Goldie, zoals haar man Dennis haar liefkozend noemt, te zien wegkwijnen. De lieve Goldie stal trouwens ook direct mijn hart! Met haar betrokkenheid, maar ook met haar dappere pogingen om te doen alsof er niets veranderde, omdat ze haar omgeving geen verdriet wilde doen.

Aanrader dus?

Wat vooral is blijven hangen is de liefde binnen het gezin. Naast de dingetjes die je in ieder gezin wel tegenkomt, overheerste hier vooral de liefde. Zelfs als Suze na een tijdje bijdraait en niet meer de bokkige puber uithangt. Ik heb genoten van het verhaal, van begin tot einde. Het heeft me ontroerd en weer eens doen beseffen hoe rijk je bent met een goede gezondheid!

Je bestelt Naar de overkant van Santa Montefiore eenvoudig via onderstaande afbeelding:

Heb jij al weleens een boek van Santa Montefiore gelezen?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

1 Reactie

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.