Zodra de temperaturen boven de 20 grade uitstijgen en de geuren van barbecues zich over de achtertuinen hier in de buurt verspreiden begin ik al te watertanden. Wij steken de barbecue dan ook regelmatig aan. Wat we erop gooien? Lekker veel groent, een hele kip of een ander goed stuk vlees. Op zoek naar nieuwe inspiratie maakte ik kennis met de bavette: wat is het, hoe maak je het klaar en hoe kun je het eten?

Wat is bavette?

Bavette wordt gesneden uit de vang van het rund, oftewel het deel van de buitenzijde van de achtervoet. Heel nauw genomen bevindt dit vlees zich tussen de bil en de borst. Het is de dikke rand van de vang en het vlees wordt ook wel halve maan genoemd (je raadt het al, vanwege de vorm), andere benamingen zijn vanglap of flank steak.

We zeiden het al: Bavette is stevig en mager werkvlees met een grove lange draad en veel smaak. Super vlees voor wie van een goede bite en een authentieke rundvleessmaak houdt. Vroeger werd van dit vlees voornamelijk gehakt gedraaid, maar tegenwoordig is bavette een klassieker. Wel eet je het vlees bij voorkeur van een kwalitatief rundvleesras, zoals Black Angus of Wagyu. Hoewel bavette niet heel moeilijk te bereiden is, is het vlees niet supermals van zichzelf. Dat geeft niet, maar tussen een bite en taai vlees zit een wereld van verschil. Bovendien geven de premium rundvlees-rassen simpelweg veel meer smaak af. Kies dus voor een kwalitatief rundvlees-ras en niet voor bijvoorbeeld een melkkoe.

Hoe maak het klaar?

Oké, je koopt dus een mooie bavette, en dan? Wat ga je dan doen met je mooie stuk vlees? Daarin zijn genoeg mogelijkheden. Om het simpel te houden, maar je er waanzinnige steak tartare van. Hiervoor heb je geen keukenmachine nodig, maar alleen een scherp mes. Je snijdt de bavette heel fijn en mengt het vervolgens met peper en zout. Naar smaak kun je bijvoorbeeld nog fijngesneden augurkjes, Worchestershiresaus, mosterd, ketchup, bieslook en peterselie toevoegen. Serveer het met een eitje lekker vers en knapperig brood!

Bavette van de barbecue of uit de pan

Wil je de bavette lekker bakken of grillen? Dat kan zeker ook heel goed! Braad het vlees rondom aan in een hete pan met veel roomboter. Laat het daarna nog een paar minuutjes doorgaren in de oven of ingepakt in aluminiumfolie. Voor een lekkere bereiding op de barbecue verwijs ik je naar dit recept voor bavette van de barbecue van Oh My Foodness! Ook lekker: maak rolletjes van de bavette, die je vult en dan bereidt op de barbecue. Ze heten dan pin wheels. Check dit recept voor pin wheels met tomaat, ham en mozzarella!

Zit je nu te watertanden bij het vooruitzicht van een lekker stukje vlees van de barbecue? Dan is mijn missie geslaagd! 😉

Wat eet jij het liefst van de barbecue?

De uitgelichte afbeelding komt van Shutterstock.

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.